Consumer

Makronky

Prísady na makarónky

300 g mandľovej múčky
300 g práškového cukru
Bielky zo 4 čerstvých vajec
Bielky z 3 starších vajec
320 g cukru
75 ml vody

Prísady na náplň

150 g cottage cheese
1 vanilkový lusk
50 g cukru
2 plátky želatíny
4 lyžice vody
200 ml šľahačky

Plnenie

4 jahody (červená)
dužina z približne 1 mandarínky
1 plátok ananásu
niekoľko listov mäty

Teplomer na varenie

Postup

Prehrejte rúru na 165 °C. Mandľovú múčku vymixujte s práškovým cukrom a niekoľkokrát zmes preosejte cez jemné sitko. Zmiešajte so 4 bielkami a mieste dokým zo zmesi nevznikne hustá krémová pasta.
Cukor rozpustite vo vode a zahrejte na 119 °C. Použite presný teplomer.
Medzitým šľahajte 3 zvyšné (staršie) bielky v kuchynskom robote, prepnite na rýchlosť 3 a pomaly pridajte cukrový sirup. Zmes niekoľko minút šľahajte na rýchlosti 5, dokým nevychladne.
Zmiešajte ju s pastou z mandľovej múčky pomocou lyžice. Vznikne hladká ale pevná hmota.
Rozdeľte ju na 7 rovnakých častí každú ofarbite potravinárskym farbivom:
Červená: 3 kvapky červeného farbiva, Oranžová: 1 kvapka červenej, 2 kvapky žltej, Žltá: 3 kvapky žltej, Zelená: 3 kvapky zelenej.

Naplňte zmesou cukrárske vrecko s okrúhlym otvorom s priemerom do 1/2 cm. Na plech s papierom na pečenie vytvarujte kolieska. Takto postupujte pre všetky 4 farby.
Nechajte makarónky zaschnúť po dobu 1 hodiny. Na povrchu by sa mal vytvoriť jemný suchý film.
Znížte teplotu na 140 °C a pečte makarónky 10 minút. Nechajte rúru pootvorenú, aby z nej mohla unikať vlhkosť. Predídete tak prasklinám na makarónkach.

Postup pre plnku

Rozpustite želatínu v 4 lyžiciach vody.
Rozkrojte vanilkový struk a vyškrabte z neho semienka.
Vyšľahajte šľahačku s cukrom a semienkami z vanilky na nižšej rýchlosti do hustoty podobnej jogurtu a potom šľahajte na maximálnej rýchlosti (pomocou guľovej metličky).
Vymeňte metličku za nástavec na šľahanie a pridajte do šľahačky cottage cheese. Nakoniec pridajte rozpustenú želatínu.
Zmesou naplňte cukrárske vrecko a nechajte ju odpočinúť v chladničke po dobu 2 hodín.
Ovocie pokrájajte na malé kúsky.
Naplňte makarónky krémom a čerstvým ovocím.