Consumer

Pizza s parmskou šunkou, mozzarellou a čerstvými figami

Prísady na cesto

200 g celozrnnej múky
500 g múky
375 ml vlažnej vody
4 lyžice sušených kvasníc
2 lyžice mlieka
2 lyžice olivového oleja
1 lyžica soli

Prísady na paradajkový základ

3 dl posekaných paradajok
1 lyžica medu
1 lyžica balsamikového octu
kajenské korenie

Prísady na plnku

5 plátkov parmskej šunky potrhaných na kúsky
2 čerstvé figy
100 g mozzarelly
50 g parmezánu
100 g rukoly
20 g opečených píniových orieškov
čerstvá bazalka (malé lístky)

Na tento recept sa pozerajte ako na základný. Šunku môžete nahradiť napríklad lososom alebo hovädzím mäsom. Môžete použiť aj iné ovocie a vytvoriť si vlastné variácie.

Postup

Do kuchynského robota vložte hák na miesenie a odvážte prísady.
Do misky pridajte celozrnnú múku, múku, kvasnice a vlažnú vodu.
Vymieste do hladkého cesta.
Potrvá to približne 5 minút pri rýchlosti 3.
Po 5 minútach pridajte mlieko, olej a soľ a mieste po dobu ďalších 5 minút.
Medzitým si pripravte veľkú misu a potrite ju zvnútra olejom.
Cesto spracujte do bochníka a vložte do misy.
Prikryte ju vlhkou utierkou a nechajte cesto asi 2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
Zo všetkých ingrediencii na paradajkový základ pripravte omáčku.
Z cesta vytvorte placku o priemere asi 30 cm. Okraje nechajte o niečo hrubšie.
Cesto potrite paradajkovým základom pomocou lyžice.
Na omáčku poukladajte parmskú šunku, mozzarellu a parmezán.
Rúru predhrejte aspoň 30 minút na 250 °C, aby bola rovnomerne vyhriata.
Ak má vaša rúra funkciu grilu, zapnite ho tiež na maximum a počas pečenia pizze ho vypnite.
Pizzu pečte 15 minút na 250 °C. Po 7 minútach pizzu v rúre otočte.
Upečenú pizzu posypte píniovými orieškami, rukolou, bazalkou a čerstvými figami.