Ako si doma pripraviť čerstvú kávu

    Pražená káva, teda pražením spracované kávové zrná, sa premení na zrnkovú kávu, ktorú si môžeme odniesť domov. Lahodnú čerstvú kávu potom pripravíte len z takej kávy, ktorú si doma nameliete tesne pred samotnou prípravou obľúbeného nápoja.

    Nevýhody instantnej kávy


    Instantná káva či "kafe" z kapsúl vám nikdy neprinesú taký chuťový zážitok a blahodarný vplyv na vašu myseľ a telo ako čerstvá mletá káva, ktorá prevonia celý váš domov. Všetky druhy instantnej kávy a kávových kapsúl totiž musia prejsť mnohými chemicko-fyzikálnymi procesmi a následne je do nich často pridávané množstvo ďalších látok. Tým prichádzajú tieto náhradky o chuť aj arómu skutočnej kávy.

    Káva

    Vyberáme kvalitné kávové zrná


    Ak si chcete doma pripraviť šálku čerstvej kávy, potom je základom vybrať kvalitnú zrnkovú kávu, ktorú spoznáte jednoducho, nie je to žiadna veda. Zrnká praženej kávy by nemali byť príliš svetlé (nedopražené), ale ani príliš tmavé a mastné (prepražené). Medzi zrnkami by sa nemali nachádzať žiadne úlomky. Kvalitné kávové zrná by mali byť podobne veľké, celistvé a rovnakej farby a určite by tiež nemali byť olejnaté. Keď si ku káve privoniate, mala by mať silnú arómu a mala by vám voňať. Ak vám vôňa určitého druhu kávy nebude príjemná, pravdepodobne vám ani nebude chutiť.

    Druhy zrnkovej kávy


    Základným rozdelením je káva z kávovníka Arabika a káva z kávovníka Robusta.

     

    Arabika je tá najkvalitnejšia káva s jemnou, ale výraznou chuťou.
     

    Robusta je menej kvalitná, má horkú chuť, ale pritom nie je chuťovo tak výrazná a príjemná ako Arabika. Káva typu Robusta je však rozšírenejšia, pretože jej výroba je podstatne lacnejšia. Naviac sa z nej dá vyrobiť aj instantná káva bez toho, aby prišla o svoju chuť. Nájdeme ju teda takmer všade, dokonca aj vo veľmi luxusných zmesiach zrnkovej kávy je často povolený 10% podiel Robusty.

    Arabica

    Arabica

    Robusta

    Robusta

    Lahodné chute z rôznych kútov sveta


    Vyskúšajte rôzne druhy kávy a čoskoro vypátrate tú pravú, ktorá vám najviac zachutí. Určite sa oplatí ísť do špecializovaného obchodu so zrnkovou kávou či dokonca do malej pražiarne a popísať obsluhe, aká káva vám najviac chutí. Pre inšpiráciu môžeme spomenúť napríklad kávu z Kostariky, ktorá je jemná a má orechovú príchuť. Kenská káva má chuť naopak ostrejšiu, jej aróma je ale veľmi jemná. Nakoniec vás prekvapí kyslastým záverom. Pre túto zaujímavú kombináciu rôznych chutí je považovaná za jednu z najlepších na svete.

    Káva

    Zrnková káva bez kofeínu


    Ak ste sa rozhodli piť kávu bez kofeínu, môžete si tiež dopriať šálku pripravenú zo zrnkovej kávy. Bohužiaľ je pravdou, že bezkofeínovému variantu chýba chuť aj aróma kávových zŕn, ktoré kofeín obsahujú. Z ešte zelených zrniek kávy sa totiž musí kofeín odstrániť pomocou rozpúšťadiel. Zo zŕn sa tak odstráni až 97% kofeínu. Bezkofeínovej verzii zrnkovej kávy potom ale chýba nielen chuť a aróma, ale tiež nie je príliš zdravá, pretože obsahuje značné množstvo chemických látok.

    Mletie a príprava čerstvej kávy


    Akonáhle dorazíte s voňavým balíčkom domov, je potrebné zrná pomlieť v mlynčeku. K príprave vynikajúcej domácej kávy vždy používajte čerstvo upraženú kávu, ktorú umeliete tesne pred prípravou. Môžete zvoliť klasický mlynček na kávu, v ktorom kávu umeliete ručne, alebo elektrický mlynček. Najviac vám však ušetrí prácu plnoautomatický kávovar s mlynčekom, ktorý si kávové zrná zomelie automaticky a ihneď z nich pripraví kávovú špecialitu podľa vášho výberu.

    Ako čerstvú kávu pripraviť?


    Spôsobov prípravy čerstvo zomletej kávy je veľa. Môžete si z nej urobiť turka, prekvapkávanú kávu alebo využiť mocca kanvičku.
     

    Ak sa rozhodnete využiť služby kávovaru, potom sa na prípravu čerstvo namletej kávy hodí plnoautomatický či pákový typ kávovaru. Príprava čerstvej kávy s pákovým kávovarom je potom iste krásnym rituálom, ktorý je ale veľmi náročný na čas. V modernej dobe je však čas práve tým, čoho ľudia nemajú nazvyš. Pokiaľ si teda chcete pripraviť čerstvú čiernu kávu či mliečne kávové špeciality stlačením jedného tlačidla, bude pre vás ideálne zvoliť plnoautomatický kávovar, ktorý všetko urobí za vás.

    lattego

    Podávame čerstvú domácu kávu

    Či si už chcete svoju šálku vychutnať sami alebo chcete potešiť návštevu, hodí sa aj pár tipov, ako správne kávu servírovať. Šálky či pohár voľte podľa typu kávovej špeciality. Pokiaľ podávate napríklad espresso, hodí sa šálka s objemom 60 až 90 mililitrov s tanierikom v rovnakom dizajne a s primeranou veľkosťou lyžičky. 

    Latte macchiato zase vynikne vo vyššom pohári z hrubého skla. Ku káve vždy podávajte tiež 1 dl neperlivej vody, ktorá má izbovú teplotu. Vy aj vaša návšteva si potom užite čerstvosť a lahodnú chuť práve pripravenej kávy a nikdy ju znova neohrievajte.

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    You are about to visit a Philips global content page

    Continue

    Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.