Aké ďalšie problémy majú mamičky počas dojčenia svojho bábätka?

Snažili sme sa zistiť mnoho o problémoch dojčiacich mamičiek. Niektoré problémy sú na celý dlhý článok, iné sú menšie, ale všetko, čo zaťažuje hlavu novopečenej mamičky a berie jej radosť z kŕmenia malého drobčeka, by sa malo riadne vysvetliť a objasniť. Každý problém má totiž svoje riešenie a netreba si kaziť krásne dni s vaším dieťatkom.

Problémy s bábätkom pri dojčení


Bojkot dojčenia


Malý stravník odmieta spolupracovať? Príčin môže byť celý rad. Plač a zlostenie sa pri dojčení dôkladne rozoberáme v článku Plač pri dojčení.

 

Pridáme však aj niekoľko ďalších rád, ako bojovať proti bojkotu dojčenia:

 

  • Na dojčenie vždy vyberajte pokojné miesto, kde dieťa neruší hluk alebo ostré svetlo.
  • Buďte s dieťatkom často v tesnom kontakte, najlepšie priamo koža na kožu.  
  • Vyskúšajte rôzne polohy pri dojčení. Meňte ich a skúste nájsť tú, ktorá vášmu dieťatku proste najviac vyhovuje.  
  • Niekedy sa dieťa môže upokojiť pohybom. Skúste počas dojčenia s bábätkom pomaly chodiť.

Čkanie po dojčení

 

Ide o úplne bežnú a prirodzenú vec. Novorodenci a dojčatá proste často čkajú a vo väčšine prípadov nemajú rôzne triky proti čkaniu žiadny účinok.

 

Ak však chcete tie najbežnejšie vyskúšať, tak tu sú:

 

  • Ak začne váš malý poklad čkať počas dojčenia, to najlepšie, čo môžete urobiť, je pokračovať v dojčení. To môže pomôcť čkanie zastaviť, pretože pravidelné prehĺtanie a dýchanie obnoví správnu činnosť bránice.
  • Keď bude bábätko čkať mimo času dojčenia, potom môže pomôcť, keď mu dáte zľahka napiť materského mlieka. Tekutina totiž často dokáže uvoľniť stiahnutý pažerák.
  • Skúste držať dieťatko vo vzpriamenej polohe, dokiaľ čkanie nepoľaví.  
  • Choďte na prechádzku. Čerstvý vzduch môže čkajúcemu drobčekovi len prospieť. 

Problémy mamičky počas a po období dojčenia


Menštruácia pri dojčení


Plné dojčenie síce odďaľuje nástup menštruácie, ale to, kedy sa mamičke po pôrode menštruácia vráti je veľmi individuálne. Niektoré mamičky dostanú menštruáciu už tri mesiace po pôrode. Podľa odborníkov sa ale menštruácia pri dojčení objavuje v priemere až okolo prvých narodenín bábätka. V každom prípade, ak nemá mamička žiadne iné problémy, nemusí sa s návratom menštruácie zbytočne stresovať.

Padanie vlasov pri dojčení


Ak vaše vlasy počas obdobia dojčenia vášho drobčeka rednú, na vine sú pravdepodobne hormóny. Môže ale tiež ísť aj o vyčerpanie zo starostlivosť o bábätko, stres zo strachu oň, alebo napríklad o nedostatok vitamínov. Na odhalenie toho, čo stojí za týmto pre ženu veľmi stresujúcim problémom, odporúčajú odborníci objednať sa k praktickému lekárovi. Keď už budete v ordinácii, požiadajte ho o krvný obraz a základné biochemické odbery. Výsledky vám pomôžu zistiť, či vášmu telu niečo dôležité nechýba a či sú vaše hormóny v rovnováhe. V medzičase sa snažte dodržiavať zásady zdravého životného štýlu a správajte sa k svojím vlasom veľmi šetrne. Obstarajte si kvalitnú vlasovú starostlivosť, zbytočne vlasy agresívne nečešte a vyhnite sa horúcemu vzduchu z fénu a žehlenia i kulmovania vlasov.

 

A nezúfajte! Aj doktori potvrdzujú, že po odstavení bábätka sa vlasy mamičky postupne vracajú do pôvodného stavu.

Prsníky po dojčení

 

Ide o veľmi citlivú tému, o veľkú starosť väčšiny mamičiek, ktoré sa obávajú, ako budú ich prsia vyzerať po dojčení.

 

Pravdou je, že niektoré mamičky majú prsia rovnaké ako pred dojčením, a niektorým sa prsia zmenia. To, ako budú prsia po ukončení dojčenia vyzerať, je záležitosť daná geneticky a žena nemá veľa spôsobov, ako proti strate tvaru bojovať. Do určitej miery môže pomôcť nosiť počas obdobia dojčenia kvalitnú spodnú bielizeň, ktoré zabraňuje preveseniu ťažkých prsníkov, a cvičiť.

 

Väčšina žien po ukončení dojčenia pozoruje, že sú prsia mierne povislejšie a bradavky sú viac vystúpené. Je to bežné a netrápte sa tým, mamičky. Berte to ako prirodzený vývoj vášho tela a dôsledok toho, že ste pre svoje dieťatko urobili maximum v čase, keď vás najviac potrebovalo, a dali ste mu do života ten najlepší možný základ. Potom sa môže stať, že vám vaše prsia budú pripadať ešte krajšie než predtým a budete na seba pyšná. A tak by to malo byť.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.