Bolesť prsníkov a bradaviek v tehotenstve

Počas tehotenstva čaká mamičku mnoho príjemného, ale aj pár nepríjemností. Tie väčšinou súvisia s tým, ako sa ženské telo mení a pripravuje na materstvo. Medzi najčastejšie mierne komplikácie inak krásneho obdobia tak patria aj bolesti prsníkov a bradaviek. Čím sú spôsobené bolesti prsníkov a bradaviek? Predstavujú nejaké riziko? Kedy sa v tehotenstve objavia a kedy zase zmiznú? Odpovede na všetky tieto otázky sme si pre vás pripravili na nasledujúcich riadkoch. 

Bolesť prsníkov ako jeden z príznakov tehotenstva


Tehotenské hormóny spôsobia v ženskom tele veľkú búrku a prsníky sú jednou z prvých oblastí, ktoré táto hormonálna búrka zasiahne. Niektoré ženy cítia už dva týždne po oplodnení, že ich prsníky sú naraz ťažké a boľavé. Niekoľko budúcich mamičiek zase prezradilo, že cítili bodanie v bradavkách tiež ešte v čase pred vynechaním menštruácie. 

 

Bolestivé prsníky sú proste súčasťou tehotenstva. Hormóny už totiž usilovne pracujú na tom, aby ste raz mohli svoje dieťatko dojčiť. Pod ich silným vplyvom sa v tehotenstve napínajú a zväčšujú mliečne žľazy a pripravujú sa tak na laktáciu. 

Koniec prvého trimestra väčšinou znamená koniec nevoľností i bolestí


Pre mnoho mamičiek je koniec prvého trimestra zlomom, kedy sa začína blýskať na lepšie časy. Odchádzajú tie najhoršie nevoľnosti a vo väčšine prípadov aj nepríjemné obavy o budúcnosť, ktoré vyvoláva veľká životná zmena, keď sa zo ženy stáva mamička. Často má budúca mamička starosť, či všetko zvládne a bude dobrou matkou. Väčšinou sa časom všetko upokojí. Snažte sa o sebe nepochybovať.
 

Začiatkom druhého semestra nakoniec tiež ustupujú problémy s prsníkmi – bolesť, pocit veľmi ťažkých prsníkov i bodanie v bradavkách. Úplne síce nezmiznú po celé tehotenstvo, naopak sa ku koncu tehotenstva zase stupňujú, ale minimálne v druhom trimestri si od bolestí odpočiniete, pretože väčšinu mamičiek v tomto období výrazne netrápia.

Ako sa menia prsníky v tehotenstve?


Vaše telo sa dôkladne chystá na príchod nového života. V priebehu tehotenstva tak dochádza k zväčšovaniu prsníkov. Je bežným javom, že sa prsia zväčšia aj o niekoľko konfekčných veľkostí. Zväčšenie však nie je jedinou zmenou, ktorú budete na svojich prsníkoch pozorovať.
 

Mamičky s veľmi svetlou pleťou môžu pozorovať zvýraznenie žilnej kresby na prsníkoch. Nie je to nič nebezpečné. Je to len prirodzený dôsledok toho, že sa prsníky v tehotenstve viac nalejú krvou kvôli tvorbe mlieka. Počas dojčenia, alebo po skončení dojčenia sa žilná kresba zase stane menej viditeľnou.
 

Ďalšie zmeny bude možné pozorovať i na prsných dvorcoch. Tie môžu byť citlivé a tiež tmavnú. Je dôležité sledovať v druhej polovici tehotenstva bradavky. Tie by nemali byť ploché alebo vpáčené.

Ako zmierniť bolesti prsníkov v tehotenstve


Zázračná podprsenka

Bolesť prsníkov v tehotenstve môže výrazne zmierniť vhodná podprsenka, a to cez deň i v noci. Hneď na začiatku tehotenstva si preto nájdite tú pravú bavlnenú a bezšvovú podprsenku so širším pásikom pod košíkmi. Vyhnite sa podprsenkám z umelých materiálov, pretože tie väčšinou dráždia citlivé bradavky, ktoré potom môžu svrbieť. 

 

V neskorších mesiacoch si môžete kúpiť rovno aj praktickú podprsenku na dojčenie, je ale treba počítať s tým, že sa prsníky po pôrode ešte zväčšia. 

 

Tehotenské cvičenie pomôže aj na bolestivé prsníky

Na tehotenskom cvičení vám lektorka rada ukáže, aké cviky zaberajú na bolesti prsníkov. Cvičenie samozrejme prospieva celému telu mamičky, ak je tehotenstvo bez komplikácií. Dajte si len pozor na skákavé pohyby, tie samozrejme boľavým prsníkom nerobia dobre. 

 

Kúpeľ a masáž

Každý deň si nájdite chvíľku pre seba. Prsníky si umyte príjemne teplou vodou a následne im doprajte ľahkú masáž s krémom proti striám. Ten by sa mal ideálne používať aj na bruško a stehná. V prípade, že vás trápia veľmi bolestivé bradavky, potom na ne môžete bez obáv použiť kalciovú masť.


Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent do výbavičky

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.