Bežné problémy pri dojčení

Dojčenie môže byť niekedy veľmi náročné, ale väčšinou sa postupom času zlepší. Vydržte, poskytnete tak vášmu bábätku ten najlepší štart do života.

Bolesť pri dojčení


Pre správne dojčenie je kľúčové správne prisatie bábätka. Malo by mať pekne otvorené ústočká a okrem bradavky by si do úst malo vziať aj časť dvorca. Ak je po dojčení vaša bradavka zdeformovaná, alebo ak vás bolí, keď dojčíte, tak je pravdepodobné, že bábätko sa neprisalo správne.

 

Vždy prikladajte bábätko k prsníku, nie prsník k ústam bábätka.

Bolestivé naliatie prsníkov

 

Niekedy sa vám prsníky môžu naliať tak, že sú bolestivé a tvrdé a pre vaše bábätko potom môže byť ťažké prisať sa. Skúšajte dojčiť, je to tá najlepšia cesta ako prsník vyprázdniť. Na uľahčenie prisatia vášho bábätka môžete pred dojčením trochu mlieka odstriekať – buď odsávačkou, alebo rukou. Skúste odstriekať v príjemne teplom kúpeli.

 

Veľa žien rieši bolestivé naliatie prsníkov tým, že striedajú horúce a studené obklady – môžete použiť studené listy kapusty z chladničky, alebo fľaše s horúcou vodou obalené uterákom.

Mastitída


Mastitída je zápal prsníkovej žľazy, pravdepodobne z dôvodu upchatého mliekovodu. Prsníky sú citlivé, opuchnuté a môžu sa na nich objaviť červené škvrny a vy sa môžete cítiť ako pri chrípke. Najlepšie je naďalej dojčiť, pretože naliatie prsníkov by viedlo k ďalšiemu zhoršeniu symptómov, a odpočívať ako je to len možné. Mali by ste navštíviť lekára, aby ste zistili či nepotrebujete antibiotiká, a aké analgetiká sú pre vás vhodné.

Popraskané/krvácajúce bradavky


Najčastejšou príčinou je nesprávne prisatie bábätka, pokúste sa ho napraviť. Požiadajte vašu pôrodnú asistentku alebo laktačnú poradkyňu o pomoc. Spýtajte sa svojho lekára, aké analgetiká môžete pri dojčení užívať, skúste použiť chrániče bradaviek AVENT, ktoré môžu poskytnúť okamžitú úľavu. Ďalej po každom dojčení použite krém na bradavky a vyhnite sa používaniu mydla na bradavky, keď sa sprchujete. 

Múčnivka


Ak cítite ostrú, pichľavú bolesť počas dojčenia, ktorá sa počas dojčenia zväčšuje (a niekedy pretrváva až hodinu po dojčení), potom môžete mať múčnivku. Medzi ďalšie symptómy patrí svrbenie bradaviek alebo extrémne citlivé bradavky – aj na oblečenie. Bradavka môže byť viac ružová a lesklá než obvykle. U vášho bábätka sa môže múčnivka prejaviť bielymi škvrnkami na jazyku a hornom podnebí. Je potrebné vás oboch vyliečiť, inak si infekciu budete predávať, dohodnite si návštevu u svojho lekára čo najskôr. 


Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.