Ako vybrať vhodné meno pre bábätko

Niektorí ľudia vedia už od detstva, ako raz pomenujú svojho potomka. Iní zase vôbec nemajú tušenie a smutne chodia s kalendárom a preberajú sa záplavou rozličných mien. Niektoré páry sa zase nemôžu zhodnúť, pretože každý chce potomka pomenovať inak. Dokonca často vznikajú aj hádky medzi partnermi a prarodičmi o tom, ako sladkého nového člena rodiny pomenujú. 

 

Poďme sa teda spolu pozrieť na niekoľko zákonitostí, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere mena pre vášho drobčeka. Možno tu nájdete aj argument, vďaka ktorému presadíte práve vášho favorita vo zvyšku rodiny. Meno síce volia rodičia dieťaťa a musí sa páčiť najmä im, ale úprimne, často sa hodí všetko, čo podporí vaše stanovisko pred zvyškom rodiny.

Meno pre dieťa, ktoré sa hodí k priezvisku


Mnoho rodičov hľadá meno pre svoje dieťatko veľmi dlho a snaží sa, aby bolo to najkrajšie možné. Bohužiaľ ale niekedy podcenia to, ako sa meno hodí k priezvisku. Pritom je to také dôležité. Meno, ktoré neladí s priezviskom, môže viesť k tomu, že sa vášmu dieťaťu budú v budúcnosti deti smiať a dospelí sa nad jeho menom diviť. A to si žiadny rodič nepraje. Ako ale vybrať meno tak, aby spoločne s priezviskom vytvorilo pekný celok? Stačí sa držať nasledujúcich odporúčaní.
 

Dlhé a krátke

K dlhému priezvisku nedávajte dlhé meno, vaše dieťa by potom potrebovalo skutočne nepríjemne dlhý čas na to, aby sa predstavilo (Drahomíra Nademlejnská). Naopak krátke meno spoločne s krátkym priezviskom tiež nevyzerá dobre (Ivo Frk). Ak by navyše vaše dieťa malo sklon rýchlo rozprávať, potom by jeho meno mohli ľudia často prepočuť. Ideálne je vyvážiť dlhé priezvisko kratším menom (Eva Nademlejnská), a naopak (Matyáš Frk). 

 

Vyslovte celé meno 10× za sebou

Overte si zvuk celého mena vášho nenarodeného bábätka tým, že si ho 10× poviete nahlas. Ak si nebudete istí, že to znie dobre, skúste celé meno povedať niekoľkokrát za sebou aj partnerovi a rodine.

 

Všeobecne sa dá povedať, že dobre neznie, ak sa meno s priezviskom rýmuje (Radek Fadek), sú to rovnaké slová (Jindřich Jindřich), alebo ide o veľmi podobné slovné útvary (Ondřej Ondráček). Odborníci tiež neodporúčajú, aby bola koncová hláska mena zhodná s prvou hláskou priezvisko (Petra Radlecká), pretože sa to väčšinou zle vyslovuje.  

 

Zvážte cudzokrajné meno k českému priezvisku

Ak bude vaše dieťa nositeľom typicky českého priezviska, dôkladne si rozmyslite, či k nemu zvolíte síce krásne, ale cudzie meno. Charlotte Horáčková i Arnold Procházka potom môžu v škole čeliť posmechu i zarazenému výrazu učiteľov po tom, keď si meno prečítajú v triednej knihe. Je potrebné premýšľať nad tým, ako sa potom bude dieťa cítiť. A hlavne nezúfajte, je predsa toľko krásnych mien, ktoré sa budú k vášmu priezvisku hodiť.
 

Meno k cudziemu priezvisku  

Vzhľadom na to, že v súčasnosti mladé ženy veľa cestujú, často dochádza k tomu, že sa v cudzine aj zamilujú. A v tom mužovi z inej krajiny potom možno nájdu svojho životného partnera a čakajú s ním bábätko. Aké meno sa ale bude hodiť k cudzokrajnému priezvisku? 

 

Stále platí súbor pravidiel ako pri českom priezvisku, teda ľubozvučná kombinácia mena a priezviska, dobré vyslovovanie a ďalšie. Pri mene, ktoré bude vedľa cudzieho priezviska, je ale potrebné sústrediť sa aj na to, aby neobsahovalo typicky české „č, ř, š, ž“. Takže pre dievčatko, ktoré bude mať krásne cudzokrajné priezvisko, sa hodia jednoduché mená bez „č, ř, š, ž“ (Klaudia, Laura, Marika, Nina, Sofia). Pre chlapčeka s oteckom z cudziny potom platí to isté (Hugo, Igor, Július, Leo, Marcel).

Na čo ďalšie sa pozerať pri výbere mena pre váš malý poklad?


Ako mu budete hovoriť skutočne? 

Základný tvar mena bude na všetkých dokladoch vášho bábätka, na zmluvách, ktoré podpíše a pravdepodobne ho tak osloví aj učiteľ v škole, keď ho bude volať k tabuli. Doma ale základný tvar mena väčšinou použijete iba v prípade, že sa budete na vaše dieťatko hnevať. 

 

Je preto dobré sa už teraz zamyslieť nad tým, ako chcete svojmu dieťatku hovoriť v domácom prostredí a či meno, ktoré ste si vybrali má aj zdrobnelý variant, ktorý sa vám tiež páči. Niektoré mená nie sú príliš tvárne (Erik – Eriček, Riky), iné majú zase mnoho podôb (Peter – Peťo, Peťulko, Peťko, Petrík, Petríček), z ktorých môžete vyberať. 

 

Dať meno medzi ľuďmi obľúbené, alebo originálne?

Obľúbené mená nie sú samozrejme obľúbené len tak. Ján, Tomáš, Eliška a ďalšie veľmi často používané mená sú krásne a tradičné. Ich nevýhodou ale býva to, že ostatné deti majú na časté mená väčšinou už pripravené otrepané prezývky. Najväčším problémom je ale fakt, že ak sa vaše dieťa bude volať napríklad Ján, veľmi pravdepodobne bude mať okolo seba mnoho ďalších Jankov, čo mu nemusí byť úplne príjemné. 

 

Aj zaujímavé a originálne meno ale môže dieťaťu priniesť v spoločnosti nejaké problémy. Deti môžu neobvyklé meno vnímať ako divné. Potom už ale nie je iné riešenie, než si s dieťaťom sadnúť a vyjadriť, ako veľmi sa vám jeho krásne meno páči, že by naň malo byť pyšné a nevšímať si narážky. Ak deti nedostanú od vášho dieťaťa reakciu, pravdepodobne prestanú originálne meno vášho potomka riešiť. 

Dostatočný rozstup medzi narodeninami a meninami


Tu záleží najmä na tom, či je vaša rodina zvyklá oslavovať meniny. Ak si totiž na oslavy menín v rodine potrpíte a oslavujete ich, mali by ste meno vybrať tak, aby medzi narodeninami a meninami bol dostatočný rozstup. Deti totiž prijímajú s veľkou mrzutosťou, keď je potom len jedna oslava narodenín i menín zároveň, a nedaj bože, keď potom rodičia povedia, že darčeky sú spoločné na narodeniny i meniny.

Dievčenské mená pre bábätká


Malá princezná, alebo sebavedomá bojovníčka za práva hračiek?

Meno môže do určitej miery ovplyvniť, ako bude okolie vnímať malé dievčatko, ale raz aj dospelú ženu. Ideálne meno pre malú princeznú, ktorá raz vyrastie na nežnú a milú mladú ženu by malo obsahovať mäkké hlásky, tedy „š, č, ň, ť… “. Takým nežným menom je napríklad Eliška. Naopak pre sebavedomú malú nezbednicu, ktorá raz vyrastie na emancipovanú a ráznu mladú ženu, sa bude lepšie hodiť meno s tvrdými hláskami „h, k, r, d…“. Takým výrazným menom je napríklad Kristína. 

Vhodné mená pre chlapcov


Malý gentleman, alebo odvážny a rázny chlapec?

Aj tu platí, že meno vášho chlapčeka ovplyvní to, ako ho budú ľudia vnímať. Meno s mäkkými hláskami „š, č, ň, ť… “ dá malému chlapčekovi do vienka milosť a jemnosť. Takým menom je napríklad Jonáš. Naopak meno s tvrdými hláskami „h, k, r, d…“ vyvoláva v ľuďoch pocit, že hovoria s pravým mužom, a bude vášmu chlapčekovi dobre slúžiť najmä v dospelosti. Takým menom je napríklad Peter.

Nedokážete sa rozhodnúť? Nezúfajte


Málokto vie, že zákon umožňuje rodičom, aby mali možnosť svoje dieťatko najskôr pochovať v náručí, pohladkať a pozrieť sa naň pred tým, než ho pomenujú. Môžete si nechať až mesiac na to, aby ste pri pohľade na svoje dieťatko ucítili, že zrovna toto meno je to pravé. Následne len oznámite váš výber matričnému úradu. Ak by ste tak do mesiaca neurobili, meno pre vaše dieťatko vyberie súd.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent do výbavičky

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.