Detské hrnčeky pre batoľatá

Keď sa učíte nejakú novú zručnosť, môže pomôcť, keď si celý proces trochu rozložíte. A presne to sme urobili, aby sme vášmu dieťatku pomohli prejsť z fľaše na detský hrnček. Tento sprievodca vám pomôže objaviť štyri kroky, ktoré dieťa pri prechode z fľaše na detský hrnček čakajú – a aký hrnček bude dieťaťu práve teraz najlepšie vyhovovať.

V širšom kontexte

 

Prechod od fľaše k hrnčeku všeobecne trvá deťom okolo 15 mesiacov a začína asi v 4 mesiacoch veku. Každý zo svojich detských hrnčekov sme označili údajom o veku, nezabudnite ale, že je to len označenie! Každé dieťa sa učí svojím vlastným tempom.

Pekne postupne


Aby sa vaše dieťa naučilo piť ako dospelák, bude si musieť osvojiť pokročilejšie orálno-motorické zručnosti a koordináciu rúk a očí.

 

A takto to zvládnu, krok za krokom:

 

1. krok: naučiť sa piť s držadlami
 

Začnite tým, že dieťatko naučíte, ako sa detský hrnček drží. To si dieťa môže ľahko osvojiť ešte počas kŕmenia z fľaše, keď použijete náš hrnček na učenie: dieťa bude držať mäkké, ľahko uchopiteľné držadlá a pritom piť zo známeho cumľa.

Najlepší detský hrnček: Hrnček na učenie

Pre koho je ideálny: 4 mesiace +, sedí vzpriamene s oporou

 

2. krok: naučiť sa piť z náustka
 

KKeď začína vaše dieťa jesť tuhú stravu, môžete mu pomôcť osvojiť si novú zručnosť: pitie z náustka. Náustok vyžaduje pri nasávaní tekutiny trochu väčšiu šikovnosť než cumeľ. Podporuje tiež prechod od dojčenia k pitiu saním, ktoré typicky nastupuje okolo 6. mesiaca. Na podporu týchto prvých dúškov sme vytvorili mäkký náustok, ktorý je pružný a netlačí do ďasien. Keď vaše dieťatko začne viac zapájať zuby, môžete prejsť na tuhý náustok odolný proti hryzaniu.

Najlepší detský hrnček: Hrnček s náustkom

Pre koho je ideálny: 6 mesiacov+, dokáže sedieť vo vysokej stoličke

 

3. krok: naučiť sa piť slamkou
 

Ďalej je na rade naučiť sa piť slamkou – prirodzene sa tak rozvíja zručnosť dieťatka piť z náustka. Pitie slamkou pomáha dieťaťu rozvíjať pokročilejšie orálno-motorické zručnosti a je to „dospelácka“ zručnosť, ktorú môže využiť v živote.

Najlepší detský hrnček: Hrnček so slamkou

Pre koho je ideálny: 9 mesiacov+, lezie

 

4. krok: naučiť sa piť cez okraj hrnčeka
 

Nakoniec príde čas osvojiť si „skutočné“ pitie: cez okraj hrnčeka, úplne ako dospelí. Nebojte sa, nevzniká pri tom taký neporiadok, ako by ste si mohli myslieť! Náš hrnček pre dospelých má ventil s ochranou proti vyliatiu, ktorý sa aktivuje iba vtedy, keď dieťa zovrie pery proti okraju hrnčeka.

Najlepší detský hrnček: Hrnček pre dospelých

Pre koho je ideálny: 9 + mesiacov, lezie

Výber najlepšieho detského hrnčeka, ktorý podporí vývoj vášho dieťaťa

 

Ako východiskový bod pri hľadaní detského hrnčeka vhodného pre vývojovú fázu vášho dieťatka vám môžu poslúžiť údaje o veku. Pamätajte si ale, že tu neplatia úplne pevne dané pravidlá. Vaše dieťatko možno ešte nevie úplne samo vzpriamene sedieť, alebo potrebuje trochu viac času na to, aby vzalo hrnček správne do ruky. Dôležité je vybrať taký hrnček, ktorý dieťa podporí v aktuálnej vývojovej fáze a pomôže mu urobiť ďalší krok.

Tento vám vydrží

 

Ak si hovoríte, páni, toľko hrnčekov, zamyslite sa znova. Väčšina detských hrnčekov, náustkov a viečok Philips Avent je vzájomne kompatibilných. To znamená, že rovnaký náustok môžete jednoducho použiť k viacerých rôznym hrnčekom, alebo dať náustok na fľašu. Praktické, nie?

 

Všeobecne odporúčame vymieňať náustok alebo viečko na dojčenskej fľaši alebo detskom hrnčeku každé 3 mesiace.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané hrnčeky Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.