Podporujeme súčasných a budúcich rodičov. Využite 20% zľavu na celé portfolio Philips Avent (platí pre objednávky do 100 EUR) s kódom WBW20 Nakupovať
dni
hodiny
minúty
sekundy
Podporujeme súčasných a budúcich rodičov. Využite 20% zľavu na celé portfolio Philips Avent (platí pre objednávky do 100 EUR) s kódom WBW20 Nakupovať

Reflux a grckanie

Dieťatko je pri a po dojčení plačlivé, nervózne a grcká? Určite ste z toho nešťastná a bojíte sa, že na vine môže byť kvalita vášho materského mlieka.

 

Nebojte sa, grckanie bábätka po dojčení je veľmi častým problémom, ktorý trápi viac než 50 % dojčiat do pol roka veku. Býva to dané nedokončeným vývojom zažívacieho traktu, ktorý sa u bábätiek objavuje často.

 

Pažerákový zvierač ešte nefunguje tak spoľahlivo ako je tomu u dospelého človeka, a preto sa bábätku vracia potrava von. Znie to desivo, žalúdočné šťavy sú kyslé a dieťatko je z toho mrzuté, ale lekári tento fyziologický reflux považujú v prvých mesiacoch života malého drobčeka za veľmi bežný jav.

 

Reflux u dojčaťa sa preto výrazne nerieši, mamičke sú iba odporučené niektorá opatrenia a dieťa je dôkladne sledované, či správne prospieva. Pediater bábätka by preto o tomto probléme mal byť vždy informovaný.

Opatrenia proti grckaniu bábätiek

 

  • Bábätko dojčite v správnej polohe, hlavička by mala byť oveľa vyššie než nožičky. Je potrebné sa maximálne snažiť, aby sa zabránilo vracaniu materského mlieka späť do pažeráka a ústočiek dieťatka. 
  • S bábätkom manipulujte veľmi nežne, jemne a pokojne. Prudké a trhané pohyby môžu vyvolať u detí zvracanie, obzvlášť keď sú čerstvo po dojčení. 
  • Aspoň 1× v priebehu dojčenia nechajte dieťatko, aby si odgrglo. Po dojčení mu potom jemne masírujte chrbátik krúživými pohybmi, aby si odgrglo dôkladne.
  • Po tom, čo váš poklad nadojčíte, nenoste ho vo vodorovnej polohe a tiež ho hneď neukladajte do postieľky. Ideálne je najmenej 30 minút, kedy necháte dieťatko vo vyvýšenej polohe, napríklad v autosedačke alebo v ležadle.
  • Dieťatko nenaťahujte a netlačte mu na bruško. Oblečenie bábätka by tiež nemalo byť príliš tesné a tlačiť.
  • V lekárni je možné kúpiť prípravok, ktorý je výťažkom zo svätojánského chleba a má konzistenciu prášku. Mamička prášok nasype do vody alebo do odstriekaného materského mlieka a podá ho bábätku tesne pred dojčením. Mliečko od mamičky sa mu potom v žalúdku zahustí a dieťatko ho tak ľahšie udrží v žalúdku.

Ako veľmi je reflux u bábätiek vážny a kedy konečne zmizne?


Ako už bolo spomínané, grckanie po dojčení trápi mnoho detí aj ich mamičky. Väčšinou ale tento problém nemá dramatický priebeh. Reflux u bábätiek je síce nepríjemný, ale väčšinou sa jeho výskyt zníži okolo pol roka života dieťaťa a do roka až roka a pol zmizne tento problém úplne. Na dieťatku nezanechá žiadne stopy, je len súčasťou jeho vývoja tráviacej sústavy.

Kedy už je to vážnejšie?


Reflux u dojčaťa je závažnejším problémom, ak dieťatko vracia pravidelne, veľa a často. Vracanie je prudké a nešťastný malý uzlíček vyvracia veľké množstvo mlieka. V takých prípadoch je nutné všetko konzultovať s pediatrom a nasadiť vhodnú liečbu, pretože ak sa tieto stavy nebudú liečiť, nie je možné, aby dieťatko správne prospievalo. Tiež sa u dieťatka môže rozvinúť tzv. refluxná choroba pažeráka (GERD), ktorá môže viesť k ďalším zdravotným problémom. Vracanie u detí by sa preto nemalo podceňovať. Kontrolujte teda početnosť i priebeh a pri pochybnostiach sa obráťte na svojho pediatra. Ten vás najskôr pošle za špecialistom, ktorý určí, či je príčinou vracania reflux alebo ide napríklad o dôsledok infekcie. V každom prípade nepanikárte, včasná starostlivosť lekárov zaistí, že sa vaše bábätko zase bude smiať.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.