10 tipov ako správne dojčiť

1. Ak budete bábätko prikladať k prsníku pravidelne, vždy keď je hladné, potom podporíte tvorbu mlieka, presne podľa potrieb bábätka. Čím viac bude bábätko piť, tým viac mlieka sa vám preň bude tvoriť.

 

2. Bábätko by malo mať do široka otvorené ústa, aby sa mohlo správne prisať. Malo by uchopiť do úst aj časť dvorca, nie iba bradavku, aby sa mohlo dobre a efektívne napiť.

  

3. Ak vy aj vaše bábätko robíte všetko správne, potom by dojčenie nemalo byť bolestivé. Skontrolujte tvar vašej bradavky potom, keď bábätko dopije. Mala by vyzerať normálne, byť oblá, nie deformovaná.

 

4. Studené listy kapusty výborne pomôžu upokojiť plne naliate prsia. Dajte si ich po každom dojčení na približne pol hodiny do podprsenky.

  

5. Podnecujte bábätko, aby pri každom kŕmení úplne vyprázdnilo prsník. Takto vždy dostane oboje, predné mlieko na uhasenie smädu a aj výdatné zadné mlieko.

 

6. V priemere bude dojčené bábätko vyžadovať kŕmenie každé 2 – 4 hodiny. Dojčenie môže trvať 10 minút až viac než hodinu, hlavne zo začiatku. Každé bábätko je iné a bude potrebovať vlastnú podobu kŕmenia.

  

7. Prijmite akúkoľvek pomoc, ktorú vám najbližší okolo vás ponúknu. Budete tak môcť venovať viac času sebe a svojmu bábätku a správnému naštartovaniu dojčenia.

 

8. V prvom mesiaci pri bolestiach bruška držte po dojčení bábätko vzpriamene cez rameno a poťapkávajte ho po chrbátiku. Vezmite si ho do náručia na upokojenie – v tomto veku ho nemôžete rozmaznať.

  

9. Krém na bradavky s lanolínom môže pomôcť upokojiť vaše bradavky počas prvých týždňov dojčenia.  Použite malé množstvo krému po dojčení.

 

10. Známky toho, že má vaše bábätko dostatok mlieka sú: medzi dojčeniami je pokojné, prebúdza sa na kŕmenie v pravidelných intervaloch, má žltú redšiu stolicu a veľa mokrých plienok a stabilne priberá na váhe.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.