S prvým rokom života prichádza veľká úľava – deti už môžu jesť takmer všetko, a to v pevnejšom stave, ale zároveň veľká výzva – čo mu pripraviť, aby bol jeho jedálny lístok pestrý a bohatý na živiny? Na skladbe potravín si dajte záležať, práve sa totiž utvárajú budúce stravovacie návyky. A tiež zoznamujte deti aj s procesom prípravy jedla, to ich učí dozvedieť sa všetko o správnych ingredienciách a že na varenie je treba trochu času, dôkladnosti a trpezlivosti. Deti ale zároveň veľmi rady pomáhajú v kuchyni a často sú ochotnejšie ochutnať jedlo, ktoré samé pripravujú. Snažte sa ich preto zapojiť do prípravy čo najčastejšie.
Spoločné varenie sa môže stať hodnotným časom stráveným spolu, ak sa pokúsite nikam neponáhľať. Vždy ho budú sprevádzať zmätky a chyby, tie ale očakávajte a dieťaťu nenadávajte. Každému sa niekedy niečo nepodarí. Najdôležitejšie je, aby si vaše dieťa vytváralo veľmi kladný postoj k jedlu, skúste to s týmito zdravými receptami pre deti. Niekoľko všeobecných tipov, ako si s dieťaťom užiť spoločné varenie Nasledujúce recepty sú vhodné pre malé deti a batoľatá už od 1 roku. Recepty pre ročné dieťa pripravíte sama, ale staršie deti od 1,5 roku až 2 rokov už sa na príprave jedla môžu podieľať s vami.
Dieťa môžete pri varení zamestnať jednoduchými úlohami, napríklad aranžovaním jedla na tanier alebo miešaním omáčky. Naučiť sa zmiešať ingrediencie a počítať ich alebo vážiť je skvelý spôsob, ako u malých detí rozvíjať fyzickú koordináciu a početné zručnosti; súčasne sa môžu začať učiť variť.
Ingrediencie: Dospelý: Nakrája zeleninu. Dieťa: Potrie základ na pizzu paradajkovým pyré alebo šťavou. Posype oreganom. Naskladá naň zeleninu a mäso podľa vlastného výberu. Posype nastrúhaným syrom. Pokladie plátkami mozzarelly. Dospelý: Vloží pizzu do rúry a pečie, dokiaľ sa na syre nezačnú tvoriť bublinky a nezafarbí sa zľahka dohneda. Podávajte s tyčinkami zo zeleru alebo uhorky alebo so šalátom. Na 2 – 4 porcie.
Nechať deti, aby si pizzu obložili podľa svojich predstáv, je skvelá zábava pre menšiu skupinu. S trochou predstavivosti môžu deti vytvárať tváre alebo jednoduché obrázky. Pizza ale nie je sama o sebe kompletným jedlom, takže je potreba ju podávať so zeleninou navyše.
Ingrediencie: Na dresing: Dieťa: Rozláme brokolicu na malé ružičky. Dospelý: Nakrája na tenké plátky červené a zelené papriky, jarné cibuľky a zelené fazuľky. Všetku zeleninu, okrem uhorky a paradajok, vloží do hrnca s vriacou vodou a na miernom ohni blanšíruje asi 3 minúty. Scedí. Nechá vychladnúť. Dieťa: Vloží cestoviny do šalátovej misy a potom vmieša blanšírovanú zeleninu. Vmieša uhorku a cherry paradajky. Zmieša všetky ingrediencie na dresing, Dobre premieša a naleje na šalát. Šalát v mise pretrasie, aby sa spojil s dresingom. Čas prípravy receptu: 25 minút. Na 4 – 6 porcií.
Keď obstaráte všetko krájanie, varenie a blanšírovanie, dieťa môže zosypať všetky ingrediencie dohromady a premiešať ich. Rozprávajte sa pritom o rôznych farbách. Ak k šalátu pridáte trochu lososa nakrájaného na malé plátky alebo nasekanej šunky, poslúži aj ako obed.
Dospelý: Uvedie do varu vodu vo veľkom hrnci. Pridá 1 lyžicu olivového oleja a cestoviny. Zníži plameň, prikryje pokrievkou a varí na miernom ohni 10 – 12 minút, dokiaľ nebudú cestoviny správne mäkké. Zleje, prepláchne horúcou vodou a nechá vychladnúť. Pripraví zeleninu: nakrája na tyčinky mrkvu, zeler, cuketu a uhorku. Odkrojí končeky z hrachových strukov.
Ingrediencie: Dospelý: Predhreje rúru na 200 °C/plyn stupeň 6. Mierne vymastí 2 plechy na pečenie. Spolu s dieťaťom pripraví všetky ingrediencie. Dieťa: Rozklepne vajce (s pomocou dospelého) do misky na šľahanie. Odmeria cukor a vsype ho do misky. Dospelý a dieťa spoločne: Podržia elektrický šľahač a ušľahajú vajce a cukor do hustej krémovej zmesi. Trvá to niekoľko minút a možno budete musieť tento krok dokončiť bez dieťaťa. Dieťa: Odmeria múku a preoseje ju do zmesi, vždy polovicu naraz. Opatrne vmieša pomocou kovovej lyžice (musíte dieťaťu ukázať, ako múku opatrne vmiešať – inak než klasicky vareškou – aby v zmesi zostal vzduch). Lyžicou potom tvorí zo zmesi kolieska na vymastený plech. Nechá okolo nich dostatok miesta, pretože sa roztečú. Dospelý: Vloží do rúry a pečie 7 – 10 minút, dokiaľ nie sú kolieska zlatisté a kypré. Vyberie z rúry. Nechá niekoľko sekúnd vychladnúť a potom pomocou guľatého noža premiestni na mriežku. Dieťa: Pomocou malého sitka popráši práškovým cukrom. Kolieska sú výborné ešte vlažné. Čas prípravy receptu: 10 minút. Na 10 – 12 piškótových koliesok.
Ako možný variant môžete rozpustiť trochu čokolády a nechať dieťa, aby v nej namočilo jeden koniec každého kolieska. Nechajte vychladnúť a podávajte s ovocím ako dezert alebo desiatu.
Ingrediencie: Dieťa: Do každej z 2 malých zapekacích mištičiek vloží 2 piškóty alebo 1 plátok piškótovej rolády. Každý kúsok pečiva preleje lyžicou pomarančovej šťavy. Pokladie plátkami broskýň a jahodami. Lyžicou preleje žĺtkovým krémom. Ozdobí šľahačkou a posype cukrovým zdobením.
Príprava tohto tradičného dezertu bude vaše dieťa baviť. Použite akékoľvek sezónne mäkké ovocie alebo kompótové ovocie v šťave.
Ingrediencie: Dospelý: Rozkrojí jablko na štvrtky, vykrojí jadrovník a odkrojí tenký plátok. Nastrúha mrkvu. Dieťa: Natrie ryžový chlebíček smotanovým syrom alebo hummusom, pomocou hrozienok a plátkov jablka vytvorí tvár. Z nastrúhanej mrkvy urobí hore vlasy alebo dole pod ústami fúzy. Podávajte s ďalším plátkom jablka alebo so zeleninovými tyčinkami. Čas prípravy: 5 – 10 minút Na 1 smajlíka.
Veľmi jednoduchý a vtipný obed, ktorý si môžete spoločne pripraviť. Na tváre použite ďalšie ovocie alebo zeleninu.
Ingrediencie: Dospelý: Nakrája jablko na plátky a každý z nich usuší papierovou utierkou (arašidové maslo potom bude lepšie držať). Jednu stranu každého plátku jablka potrie arašidovým maslom. Plátky spojí dohromady a trochu pritlačí k sebe tak, aby na strane so šupkou začalo arašidové maslo trochu pretekať. Do arašidového masla vtlačí 4 – 5 kúskov pufovanej ryže ako zuby (červená jablková šupka predstavuje pery). Čas prípravy tohto receptu: 10 minút. Na 5 – 6 kusov.
Zábavná desiata, ktorú je skvelé urobiť spoločne, keď sa k vám príde hrať niekoľko detí.
Ingrediencie: Dospelý: Pripraví všetku zeleninu. Staršie dieťa s tým už môže pod dohľadom pomáhať. Dieťa: Vloží všetky ingrediencie do misky, odmeria bylinky a horčicu a všetko zmieša dohromady. Podávajte so zeleninovými tyčinkami. Čas prípravy: 10 minút.
Senzačný jednoduchý recept, ktorý dáva dieťaťu maximálnu slobodu v príprave. Dospelý len nakrája ovocie, zvyšok si už môže dieťa vyrobiť samo. Vyskúšajte spoločne zdravé maškrtenie.
Ingrediencie: Dospelý: Odreže banánom konce, ale nelúpe ich. Predhreje rúru na 180 °C/plyn stupeň 4. Dieťa: Položí banány na plech na pečenie na kus alobalu. Rozláme čokoládu na malé kúsky. Dospelý: Prereže banány pozdĺžne tak, aby narezal hornú šupku a dužinu banánu, ale nie spodnú šupku. Dieťa: Vtlačí do zárezu kúsky čokolády. Zabalí banány do alobalu, aby vznikol pevne uzatvorený balíček. Dospelý: Vloží do rúry a pečie 25 minút. Nechá vychladnúť a potom odstráni alobal. Banánová šupka bude čierna, ale zmes dužiny a čokolády možno vydlabať lyžičkou. Na 2 – 4 porcie.
Stačia iba dve ingrediencie a stavíme sa, že ich máte práve teraz doma. Poďme sa rýchlo spoločne pustiť do tejto jednoduchej pochúťky, ktorá vás bude baviť z dôvodu svojho netradičného servírovania.
Ingrediencie: Dieťa: Umyje ovocie a rozloží ho na papierovú utierku, aby uschlo. Vloží maliny do veľkého hrnca. Roztlačí maliny pomocou drviča na zemiaky. Dieťa: Odváži cukor. Umyje 2 poháre na džem, usuší ich a vloží do rúry, aby sa ohriali a poriadne vyschli. Dospelý: Veľmi pomaly privedie na miernom ohni roztlačené maliny do varu. Pridá cukor a vmiešava ho drevenou vareškou, dokiaľ sa nerozpustí. Varí ďalších 5 minút. Vareškou kvapne jednu alebo dve kvapky džemu na tanierik a dieťa môže sledovať, či sa pri chladnutí tvorí na povrchu koža a kvapka si uchová tvar a neroztečie sa po tanieriku. Ak sa koža netvorí, varí ďalších 5 minút a vyskúša znova. Keď sa koža tvorí, je čas naliať džem do teplých suchých pohárov. Nechá trochu vychladnúť a ešte teplé uzavrie viečkom alebo celofánom. Ak chcete džem skladovať dlhšiu dobu, musia byť poháre veľmi plné, aby sa čo najviac zabránilo vzniku plesne. Čas prípravy 20 minút. Na približne 2 veľké poháre džemu.
Deti veľmi rady trhajú vlastné ovocie a ak si uvaríte trochu džemu z ovocia, ktoré samé zbierali, budú na to veľmi pyšné. Džem vyrobený z čerstvého ovocia bude obsahovať množstvo flavonoidov a žiadne umelé dochucovadlá ani farbivá.
Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.
Premium
Parný hrniec a mixér 4 v 1
SCF885/01
Odkladacie nádoby na čerstvé pokrmy
SCF876/02
Premium
Rýchly ohrievač fliaš
SCF358/00
Advanced
Rýchly ohrievač fliaš
SCF355/09
Sterilizátor
SCF293/00
Nádoba na skladovanie jedla
SCF721/20
Nádoba na skladovanie jedla
SCF639/05
Pohár s náustkom
SCF551/03
Pohár s náustkom
SCF551/05
Pohár s tvrdým náustkom
SCF804/03
Poháre so slamkou
SCF798/02
Poháre so slamkou
SCF798/01
Poháre so slamkou
SCF796/01
You are about to visit a Philips global content page
Continue