Tipy ako zaviesť pravidelný režim

Režim vášho bábätka môže byť voľný alebo striktný, ako si budete priať

 

Dobrou definíciou režimu je rozplánovanie dňa bábätka tak, aby malo dostatok spánku cez deň i v noci. Vďaka zavedeniu režimu vy i vaše bábätko viete, ako asi bude deň prebiehať, bábätko je potom spokojnejšie a vy môžete lepšie plánovať.

Než nastavíte režim, zaveďte dobré návyky

 

Správne zavedenie dojčenia je na prvom mieste. Včasné, časté a výdatné dojčenie v prvých týždňoch podporuje tvorbu ďalšieho materského mlieka pre vaše bábätko. Zo začiatku potrebuje bábätko kŕmiť často a kedykoľvek prejaví záujem. Neskôr, až sa pri dojčení plne zasýti, začne mať bábätko dlhšie pauzy medzi dojčením. To potom uľahčí nastavenie režimu a zároveň nebude ovplyvňovať tvorbu mlieka.

Dobré spacie návyky sú dôležité pre úspešné nastavenie režimu

 

Opäť bude jednoduchšie, ak na nich zapracujete ešte pred zavedením pravidelného režimu. Osvojenie si dobrých spacích návykov nie je dôležité len pre zavedenie režimu, ale pre pokoj celej domácnosti.

Začnite deň tým, že nakŕmite vaše bábätko, hneď keď sa prebudí


Vaše bábätko môže chcieť prvý spánok už hodinu alebo dve potom, čo sa prebudilo, záleží od veku.

Zaveďte pravidelné kúpanie skoro večer


Až bude mať vaše bábätko dva alebo tri mesiace, tak podľa kúpania, kŕmenia, známej uspávanky a aj prostredia pozná, že je čas ísť spať. Navyše je to tiež pekný spôsob, ako zakončiť deň.

Vyhodnoťte, kedy je vaše bábätko unavené


Ak má vaše bábätko menej než 6 mesiacov, potom je obvykle hore najdlhšie 90 minút. Použite to ako ukazovateľ, ktorý vám pomôže určiť, kedy je vaše bábätko unavené. Ak ho totiž budete chcieť uspávať príliš skoro alebo príliš neskoro, potom môže mať problém sa upokojiť a zaspať. Novorodenci v prvých týždňoch môžu byť hore iba na dojčenie (max. 45 – 60 minút), a potom opäť zaspia.

Čas kŕmenia


Keď vaše bábätko vydrží medzi kŕmením tri až štyri hodiny, potom sa pokúste kŕmenie zaradiť ideálne na ráno, dopoludnie, odpoludnie, včasný večer a neskorší večer. V noci nechajte bábätko, aby sa na kŕmenie budilo prirodzene.

Po dennom kŕmení motivujte bábätko k tomu, aby sa hralo a zostalo hore


Bude to možné, až bábätko začne byť prirodzene bdelé (cca v troch týždňoch veku). Zo začiatku bude potrebné viac než len rozprávanie a zaspievanie pesničky počas výmeny plienky. Okolo troch mesiacov veku si už deti chvíľu užijú v dojčenskom hojdacom ležadle, vonku v kočíku, alebo na vašich kolenách.

Bábätká majú rady bezpečie, istotu a konzistentnosť režimu


Nastavenie režimu zabráni tomu, aby vaše bábätko bolo preťažené a plačlivé.

Ak dojčíte…


Uistite sa, že bábätku ponúknete mlieko, ak to vyzerá, že ho potrebuje, bez ohľadu na režim. Zaistíte tak, že sa vám bude dostatočne tvoriť mlieko a uspokojíte jeho potrebu. Desiata navyše alebo včasné dojčenie vám režim nenaruší.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.