Prečo je zdravé používať cumeľ

Cumle sú možno malé, ale upokojenie, ktoré môžu priniesť, je určite veľké. Zostavili sme tohto sprievodcu, aby sme vám pomohli pochopiť, akú podporu môže cumeľ vášmu dieťaťu poskytnúť, keď objavuje svet.

Prečo deti cicajú?


Ak chceme porozumieť tomu, ako môže cumeľ vášmu dieťaťu pomôcť, musíme najprv zapátrať, prečo deti cicajú. Jednoducho povedané: nemôžu si pomôcť! Deti sa rodia s prirodzenou potrebou cicať čokoľvek, čo sa im dostane do úst. Ako vaše dieťatko porastie, tento reflex sa bude pomaly vytrácať.

Je cicanie vždycky rovnaké?


Verte alebo nie, nie je cicanie ako cicanie! Vlastne ho existujú dva rôzne typy:

 

  • Cicanie potravy – cicanie, ktoré je spojené s kŕmením dieťaťa
  • Cicanie bez potravy – akékoľvek cicanie, ku ktorému dochádza mimo kŕmenia

 

Cumeľ, ako ste zrejme uhádli, patrí do tábora „bez potravy“.

Aké sú teda výhody cumľa?


Ak ide o cicanie potravy, zdá sa, že výhody sú jasné: vaše dieťa dokáže cicať mlieko z fľaše alebo z prsníka.

 

V zákulisí sa toho ale odohráva ešte oveľa viac. Tu sú hlavné výhody pri cicaní potravy i cicaní bez potravy, o ktorých možno neviete:

 

Pocit spokojnosti

Všimli ste si niekedy, ako začne byť dieťa hneď po jedle ospalé? Alebo ako sa upokojí, keď mu ponúknete cumeľ? Dochádza k tomu, pretože cicaním sa uvoľňuje hormón zvaný CCK (cholecystokinín). Vďaka nemu má dieťa pocit sýtosti a uvoľnenia a je pripravené na spánok!

 

Pomoc pri trávení

Ďalšou úlohou CCK je pomáhať vášmu dieťatku s trávením. Materské mlieko má vysoký obsah bielkovín a tukov a CCK ich vie rozkladať.

 

Lepšia koordinácia

A na záver: cicaním bez potravy si vaše dieťatko precvičuje koordináciu cicania, prehĺtania a dýchania. Tieto tri kroky potom dieťaťu umožnia nakŕmiť sa úspešne z prsníka alebo z dojčenskej fľaše.

Mám vedieť ešte niečo?


Teraz, keď viete, že cicanie a používanie cumľa vášmu dieťatku pomáha, prinášame vám niekoľko ďalších tipov, ktoré je dobré mať na pamäti, keď dieťa rastie.

 

  • Ak máte problémy s dojčením a dojčenie sa ešte len snažíte zaviesť, s cumľom mesiac počkajte.
  • Pretože cicanie navodzuje u detí pocit sýtosti a ospalosti, je najlepšie neponúkať cumeľ pred jedlom.
  • Z rovnakého dôvodu je najlepšie cumeľ použiť tesne pred spaním alebo po kŕmení. A len na tak dlho, ako dieťa potrebuje.
  • Ako u všetkého platí, že je najlepšie nespoliehať sa príliš na jednu vec. Ako dieťa rastie, skúšajte, ako sa dokáže upokojiť, keď ho objímete alebo mu ponúknete hračku.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané cumlíky Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.