Nespavosť u detí

Harvey Karp, uznávaný pediater, ktorý sa celý život venuje vývoju detí, napísal mnoho láskavých a originálnych kníh. Veľmi známe je najmä jeho tvrdenie, že staršie dieťa môžete rozmaznať, ale novorodenca nie. Mnoho rodičov si jeho rady berie k srdcu a bábätku sa venujú, maznajú sa s ním a rozvíjajú ho. To je úžasné a určite správne, len neradno uzlíčku šťastia podľahnúť aj v čase uspávania. Deti sa rýchlo naučia, že sa stačí smutne pozrieť a rodičovská dôslednosť je nenávratne preč. Táto nedôslednosť potom môže prerásť až do nespavého bábätka, ktoré ale netrpí nespavosťou.

Keď sa spánku nedarí


Tak sa bohužiaľ nedarí rodičom. A už vôbec sa nedarí bábätku. Dieťatko spánok potrebuje pre svoj zdravý vývoj, mamička si zase zaslúži chvíľočku pokoja, aby načerpala energiu, a otecko musí zvládať prácu a mať potom aj trošku elánu na večerné vyčíňanie s potomkom/potomkami.

 

Dobrou správou je, že poruchy spánku u detí nie sú časté, naopak sú skôr výnimočné. Zákerná nespavosť u detí tak existuje hlavne v hlavách nešťastných rodičov, ktorí nevedia, ako to zariadiť, aby im ich poklad aspoň na chvíľočku zavrel očká. Nezúfajte, máme pre vás pár tipov, ako s tým bojovať.

Neočakávajte príliš veľa, nespavé bábätko nie je výnimka


Mnoho neskúsených rodičov si pod pojmom „nespavosť novorodenca“ predstaví často úplne obyčajné správanie zdravého drobčeka. Nemožno totiž očakávať, že bábätko bude len spať a spať. Bábätko sa budí kvôli tomu, že je hladné, má plnú plienku alebo len kvôli tomu, že chce mamičku. Niektoré bábätká spia viac a niektoré zase menej. Je to veľmi individuálne. Isté ale je, že spánkový režim si malý drobček utvára postupne a raz bude lepšie. Buďte trpezliví a sústreďte sa hlavne na to, aby ste mu poskytli dobré spánkové návyky.

Správne návyky ako prevencia nespavosti dojčiat


Väčšina rodičov, ktorí si myslia, že problémom ich bábätka je nespavosť, po čase zistí, že problém je v nevhodných uspávacích a spánkových návykoch. Ak ste si istí, že vaše bábätko má všetko potrebné, nie je choré a netrápia ho napríklad vetry, ale aj tak na vás namiesto spánku len gúľa očami, potom sa skúste začať riadiť nasledujúcimi radami.

 

Túžba bábätka po príjemných rituáloch je nepriateľom spánku číslo 1

Neuspávajte dieťa hojdaním, jazdou v kočíku a v ďalších situáciách mimo postieľku. V opačnom prípade bude dieťatko tieto „rituály“ vyžadovať a bez nich nezaspí. A keď už zaspí, bude sa stále budiť a dožadovať sa ich.  

 

Čas upokojenia telíčka i dušičky

Už niekoľko hodín pred spánkom sa snažte dieťatko upokojiť. Využite na to teplý kúpeľ, čítanie rozprávok, rozprávanie o tom, čo sa cez deň stalo zaujímavého, a nežné maznanie. Naopak obmedzte sledovanie televízie, ktorá vie rozprúdiť detskú zvedavosť na maximum, či návštevy detských centier vo večerných hodinách. Dostatok pohybu by mali mať deti cez deň, aby dobre zaspávali, ale večer je čas na relaxáciu.

 

Vlastná postieľka vo vašej izbe

V súčasnosti je veľkým trendom, že rodičia spia s deťmi v jednej posteli. Niektorí ľudia si to nemôžu vynachváliť, ale odborníci tvrdia, že pohodlie, priestor a pokoj vo vlastnej postieľke sú pre nespavé dieťatko oveľa vhodnejšie. Postieľka by však mala stáť v spálni rodičov, aby drobček cítil blízkosť rodičov.

 

V postieľke a bez mamičky

Vytvorte pre dieťatko rituál a dôsledne ho dodržiavajte. Uložte ho do postieľky, prečítajte mu rozprávku, dajte mu pusinku a potom mu poprajte dobrú noc. Tento nemenný sled udalostí je pre dieťa základom, ktorý mu dáva pocit bezpečia.
 

Spinkaj, si v bezpečí, máme ťa radi a všetko je v poriadku

Aj keď budete dôslední, zostávajte k dieťaťu láskaví. Nikdy ho nenechávajte v postieľke s tým, že sa naň hneváte.

Ak sa dieťatko bojí tmy, pomôže tlmené svetlo z lampičky. Niektoré deti zase nezaspia bez nežnej uspávanky či bieleho šumu.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané cumlíky Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.