Ako naučiť dieťa, aby zaspávalo samo

Ako rodič toho máte veľa pred sebou. Aby samo jedlo, aby samo chodilo na záchod, aby sa samo obliekalo a tiež aby samo zaspávalo. Pre niektoré deti a ich rodičov je to veľká úloha. Ako teda naučiť dieťa spať dobre a celú noc?

 

Možno sa tým budete stresovať už v šestonedelí. Takto ste to predsa nechceli. Vaše bábätko malo byť z tých, ktoré položíte do postieľky a ono do pár minút samo zaspí. Lenže to tak nie je a vy ten uzlíček po niekoľkých minútach zase zdvíhate k sebe a hojdáte, spievate, upokojujete. A takto to robíte každý deň. Niekedy aj niekoľko hodín v kuse, než zaspí.

 

Deti milujú hojdanie z doby keď boli u nás v brušku. Ale po celom dni, keď sa točíte okolo bábätka a domácnosti potom nie div, že už ste večer unavená a na hojdanie proste nemáte dosť síl. A tak ho vezmete k sebe do postele, kde obidvaja spokojne, často pri dojčení, zaspávate už o ôsmej večer. Aj z tohto prípadu môžete mať zlé svedomie, pretože spanie v posteli spolu s dieťaťom vopred odmieta valná väčšina rodičov. Lenže pre spokojný spánok dieťaťa a pokojný večer rodičov potom urobíte čokoľvek.

Ušili sme si na seba bič?


Prvý mesiac života dieťa spravidla neodlišuje deň a noc. O nejakom zvykaní si na niečo teda nemôže byť ani reč. V ďalších mesiacoch sa už zlepšuje vnímanie okolitého sveta, nastáva ustálenie biorytmu a vy začínate približne tušiť, kedy cez deň spí a kedy sa v noci budí na mlieko. Niektoré dojčatá začnú spať celé noci bez prebudenia už v pol roku, iné si počkajú až po prvých narodeninách. Väčšinou sú to však dojčené deti, ktoré sa častejšie budia. Nie je to ani tak kvôli hladu ako kvôli potrebe pomaznať sa a vyhľadať prítomnosť matky.

 

Ak ste teda v prvom roku svoju dcérku alebo synčeka aktívne uspávali, pretože by inak nezaspal, nevešajte hlavu, každé dieťa môže dobre spať a na naučenie nikdy nie je neskoro.

Každé dieťa môže dobre spať

 

Spoločná izba

Obvykle spolu v jednej miestnosti spávajú rodičia s dieťaťom v prvom polroku života. Dôvodom je dôležitosť fyzickej blízkosti matky a tiež praktická stránka – kvôli častému dojčeniu budete rada, že máte bábätko pri posteli. Po šiestich mesiacoch je to už na vás. Skúsenosti rodičov ale potvrdzujú, že čím neskôr sa dieťa zo spálne sťahuje, tým horšie to potom znáša. Na niektoré deti ale pôsobí presun pozitívne v tom, že ich prítomnosť rodičov nenúti na prebudenie sa a sťahovanie sa do ich postele. Skrátka tým pochopia, kde je ich miesto na spánok.

 

Dojčené bábätká

Vaše dieťa oslávilo prvé narodeniny a vy stále neviete, kedy naposledy ste spali dlhšie, než tri hodiny v kuse? Cítite na sebe únavu, ktorá sa prejavuje na vašej nálade a zdraví? Dojčenie by malo byť pre oboch príjemným okamihom a malo by prispievať k správnemu vývoju dieťaťa, ale zároveň by nemalo byť mamičke na ťarchu. Možno, že ten malý nespavec nie je zase až taký hladný a po pár náročnejších nociach pochopí, že mliečko už nie je. Možno, že sa potom konečne obaja vyspíte.

 

Kľúčom sú rituály

Režim a rituály. To je totiž presne ten návod na to, ako uspať dieťa. S nastoľovaním režimu začnite už od novorodenca. Zaveďte si večerné rituály, ktoré pomôžu vášmu drobčekovi s časovou orientáciou. Vykúpať, namasírovať, napapať, pomaznať a spať. Aj takto to môže u vás doma vyzerať.

 

Správne načasovanie

Mali by ste však byť aj flexibilní. Išiel dnes výnimočne spať ešte o piatej poobede? Tak bude asi potrebné večerné rituály trochu posunúť. Netrvajte zbytočne na určitej hodine, keď je jasné, že dieťa ešte nie je unavené. Zároveň by ste ale mali rozlíšiť, kedy si dieťa vymýšľa, že nechce spať len kvôli hraniu. Situáciu skrátka vždy posúďte a rozhodnite. Potom si už na svojom rozhodnutí trvajte a buďte dôslední.

 

Spánkoví pomocníci

Či už to je uspávanka, rozprávka, pohladenie alebo obľúbená plyšová hračka, navodiť spánok tiež pomôžu. Možno sa vašej ratolesti bude lepšie spať, keď trochu znížite kúrenie (ideálna je teplota okolo 23 °C) alebo keď mu oblečiete pohodlnejšie pyžamko. Okolností, ktoré môžu rušiť od pokojného spania, môže byť viac. Snažte sa ich všetky zvážiť.

 

Keď vyhráte a prídete na to, ako naučiť svojej dieťa zaspávať samo a vo svojej postieľke, ste už len krôčik od prvej prespatej noci. Aj tá je z veľkej časti vo vašich rukách. Viete, že vaše dieťatko cez deň je plnohodnotne, že ho netrápia zlé sny ani nejaká choroba? Snažte sa dieťa pri nočnom prebudení upokojiť inak než fľaškou s mliekom alebo čajom. Ak je všetko v poriadku, môže poslúžiť cumlík alebo pohladkanie.

 

Majte trpezlivosť, veď spánok detí je veľká veda. Nedávajte si zbytočné predsavzatia, nechajte čas plynúť. Možno vás prekvapí, ako sa jednotlivé situácie samé jedného dňa vyriešia. Po spoločných nociach v jednej posteli sa vám potom možno bude ešte cnieť.

Prečo odnaučiť dieťa od cumľa?


Pravdepodobne sa vám do toho nebude chcieť. Viete, že je od neho závislý a že bez neho nezaspí. Vždy, keď ho niečo rozhodí, tak si pocumle a je to zase dobré. Vhodným argumentom, prečo sa s cumľom rozlúčiť, je fakt, že od určitého veku môže mať neblahý vplyv na vývoj chrupu. Ak dieťa cumle celé dni, tak sa mu môžu zuby začať deformovať a tiež sa tým brzdí rozvoj reči.

 

Obvykle sa odporúča odvyknúť ratolesť od cumľa okolo druhého roku. Väčšina zubov sa už vykľula, teda to najhoršie máte za sebou a je už mentálne vyspelý natoľko, aby ste mu mohli vysvetliť, prečo sa cumľa musíte zbaviť. Pamätajte ale tiež, že s vyšším vekom rastie aj závislosť. Môže byť jednoduchšie vziať cumeľ ročnému dieťaťu, ktoré rýchlejšie zabudne a nemôže sa ho slovne dožadovať, ako to dvojročné.

Pár trikov na ceste k vyhodeniu cumľa

 

Výmenou za darček

Túži vaše dievčatko po novej bábike? Má váš chlapček nejaké vysnívané autíčko? Kúpte mu ho výmenou za odovzdanie cumľa. Ten potom nadobro schovajte alebo vyhoďte.

 

Odovzdanie čertovi

Blížia sa Vianoce? Ak viete, že vaše dieťa nebude mať zo stretnutia s čertom psychickú ujmu, skúste ich spolu s Mikulášom a anjelom pozvať a dieťa podnietiť na to, aby cumeľ čertovi odovzdalo.

 

Znechutenie

Môžete ho potrieť horčicou alebo niečím, čo viete, že dieťa rozhodne nemá rado. Uvidíte, ako rýchlo ho túžba po cumli prejde

 

Poškodenie

Veľmi osvedčený spôsob zbavenia sa cumľa. Cumeľ poškoďte. Napríklad nastrihnutím. Ale tak, aby sa už nemohol používať. Dieťaťu môžete vysvetliť, že by mohlo mať „bobo“, ak by ho naďalej cumľalo.

 

Cumľová víla

Ak je už vaše dieťa natoľko vyspelé, že pochopí príbeh, je preň táto metóda ako stvorená. Môžete si vymyslieť, že cumľová víla zbiera od veľkých detí cumle pre malé bábätká, ktoré žiadne nemajú. Ak jej svoje cumle odovzdá, ako poďakovanie necháva víla vysnívanú hračku.

 

Strom cumľovník

Možno ho máte aj vo vašom parku. Ide o strom, na ktorý začali rodičia z okolia vešať na stuhu cumle detí, ktoré sa od nich odnaučili. Môže to byť veľký obrad a tiež sa naň môžete chodiť pozerať.

 

Fáza cumľa je v živote dieťaťa opäť len obdobie, ktoré s empatiou a láskavým prístupom spoločne prekonáte. Deti rastú nezastaviteľne rýchlo a vám čoskoro zostane na bábätko s cumľom len pekná spomienka.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané cumlíky Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.