Ako uspať bábätko


„Hlavne ho nehojdaj a nezdvíhaj z postieľky.“ „Musí sa naučiť zaspávať samé.“ Možno aj takú radu ste si vypočuli po príchode z pôrodnice. Detský spánok je veda a tá najlepšia rada znie: Vaše dieťa je originál a má tiež aj unikátne spánkové potreby. 
 

Detskému spánku často chýba logika. Vášmu bábätku môže stačiť spať hodinu dopoludnia a hodinu odpoludnia, ale chlapček vašej kamarátky môže prespať celý deň. Čo dieťa, to iné spánkové potreby. Nesnažte sa tiež umelo vytvárať režim tam, kde to zatiaľ ani nie je možné. Do troch až štyroch mesiacov veku je spánok dojčaťa veľmi nevyspytateľný. Až po tomto období začnú deti vnímať striedanie noci a dňa a môžete očakávať, že sa veci budú diať aspoň trochu predvídateľne.

Prečo by vôbec malo spať?


Spánok bábätiek nie je len o tom odpočinúť si. Za zatvorenými viečkami drobčeka sa toho deje oveľa viac.  
 

 

Kto spí, ten silnie

 

Počas spánku novorodenca produkuje telo rastové hormóny, vďaka ktorým rastie a silnie. Dochádza tiež k budovaniu imunity. 

 

 

Mozog sa nezastaví

 

Aj keď zvyšok tela odpočíva, mozog sa nezastaví ani na sekundu. Teraz je totiž práve ten čas na spracovanie všetkých podnetov, ktoré vaše dieťatko počas bdelého stavu zaznamenalo. A že ich bolo! Dojča vníma úplne všetko, čo sa okolo neho hýbe, nedokáže sám nič vytesniť, všetko je preň úplne nové. A potom je tiež potrebné to v mozgu spracovať. 

 

Spánok je pre deti skrátka rovnako dôležitý ako potrava. Vďaka nemu sa vyvíjajú, rastú a stávajú sa našimi malými dospelými.

Záhada č. 1: Ako ho uspať?  


Možno vás to prekvapí už v pôrodnici. Ako to, že hneď po papkaní nezaspí? Novorodenci predsa spia celé dni. Ako ktorí. Ak máte to šťastie a vaše dieťatko zaspí samo po položení do postieľky, buďte za to radi. Mnohí rodičia v snahe doviesť svoje bábätko k vytúženému spánku hojdajú, spievajú, upokojujú dlhé hodiny. Ako teda najlepšie možno dojča uspať?

 

 

Hojdavý pohyb

 

Už vo vašom brušku bolo dieťa zvyknuté pohybovať sa sem a tam. Nie preto div, že je to práve tento hojdavý pohyb, ktorý väčšina detí miluje natoľko, že to býva najrýchlejšia cesta k vytúženému spánku. Môžete ho nosiť v náručí, v nosidle, šatke, kolísať ho v kolíske, hojdať v špeciálnom vaku zavesenom ku stropu alebo si vziať domov kočík a jazdiť s ním po byte. Skúste vždy po nejakom čase opäť pred spaním bábätko iba do postieľky položiť a nechať zaspať bez pohybu, jedného dňa by sa to predsa len malo naučiť samo. 

 

 

Uspávanky

 

Nemusíte mať nadanie, aby ste mohli svojmu dieťaťu pred spaním spievať. Dokiaľ nie je dosť veľké na čítanie rozprávok, tak je to ten najprirodzenejší spôsob, akým ho môžete upokojiť. Polohlasné spievanie navodí príjemnú atmosféru a upokojí aj to najuplakanejšie dojča. Veď váš hlas je práve to, čo bábätko počulo ešte v dobe, keď bolo v brušku.

 

 

Cumľanie a cicanie

 

Jedným z vrodených reflexov je cicanie. Pre novorodenca je to také automatické ako napríklad dýchať. Ako uspať preťažené bábätko? Ponúknite mu prsník alebo fľašu a uvidíte, že sa v ten moment upokojí. Ak myslíte, že mlieka už bolo dosť, môžete skúsiť ponúknuť cumeľ, ak ho váš malý akceptuje.  

 

 

Nočné svietenie

 

Možno by vás to ani nenapadlo, ale chybu môžete robiť ak v spôsobe svietenia. Ako pri uspávaní alebo nočnom kŕmení svietite? Snažte sa používať tlmené, nenásilné svetlá, ktoré nikoho neprebudia, ale len posvietia tam, kde je to treba.

 

 

Večerné rituály

 

Uspávanie detí nezačína v spálni alebo izbičke, ale už v kúpeľni. Samotný kúpeľ, následná olejová masáž, tiché pospevovanie pokojných pesničiek, maznanie, to všetko, ak sa bude pravidelne opakovať, neskôr u detí navodí kýžený pocit prichádzajúceho spánku. Snažte sa o dodržanie postupnosti a časového rozptylu. Deti majú rady istotu v tom, čo príde, či už sú im dva mesiace alebo dva roky.  

 

 

Bylinné čaje a homeopatiká

 

Ak máte pocit, že čím neskoršia hodina, tým má vaše dieťa viac energie, môžete sa ho pokúsiť upokojiť metódou, ktorá je na to v jeho veku vhodná. Pomocníkom napríklad môžu byť rôzne upokojujúce bylinné čaje alebo homeopatiká. 

 

 

Uspávací kamarát 

 

Ďalším z obľúbených uspávacích metód je dať dieťaťu na zaspávanie plyšovú hračku, maznáčika alebo obyčajnú látkovú plienku. Niektorí novorodenci sa práve týmto upokoja a zaspia za pár chvíľ. Majte však na pamäti, že ak si na taký spôsob zaspávania dieťa navykne, je nutné mať predmet všade so sebou. 
 

Okolo uspávania bábätiek je toho veľa napísaného a ešte viac povedaného. Rady typu „nechaj ho vyplakať“ alebo „hlavne ho nezdvíhaj“ budete počuť zo všetkých strán. Ste to ale len vy, kto toho malého pozná najlepšie. Ak si myslíte, že je ešte potrebné ho pohojdať alebo inak upokojiť, urobte to. Veď v mamičkinom náručí sa všetko lepšie znáša a neexistuje nič, čo by ste mohli pokaziť láskavým prístupom.

 

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané cumlíky Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.