Ako na cumeľ?

Poradíme vám, kedy používať, kedy nie a kedy sa s ním rozlúčiť!

Na vašej snahe utíšiť bábätko pomocou cumlíka, keď má zlú náladu alebo je unavené, nie je nič zlého. Je to prirodzený inštinkt.

 

Použitie cumlíka by malo vždy zodpovedať potrebám bábätka a rešpektovať jeho vývoj. Keď je v bdelom stave a pokojne sleduje svoje okolie, potrebuje mať voľné ústa na preverbálne pohyby a zvuky. V takom prípade nie je cumeľ potrebný. Ak je ale zjavne ospalé alebo mrzuté, je jeho použitie absolútne v poriadku.

 

Keď sa z bábätka stane batoľa, potreba cumlíka sa väčšinou obmedzí na chvíle, keď si potrebuje zdriemnuť a pred hlavným spánkom dňa. Riaďte sa vlastným rozumom. Sami čoskoro prídete na to, kedy použitie cumľa obmedziť, a kedy sa s ním rozlúčiť nadobro.

 

Aby bol proces odvykania od cumľa čo najjednoduchší, pripravila som si pre vás pár užitočných tipov, ktoré vám i bábätku toto obdobie uľahčia.

Užitočné tipy, ako sa zbaviť cumlíka


Byť svojmu dieťaťu oporou pri prekonávaní životných období vyžaduje, aby ste si ako rodičia verili. Máme pre vás pár užitočných tipov, ako sa pripraviť na „cumlíkové odvykanie“.

 

Buďte bez obáv

Utíšenie bábätka prostredníctvom cumlíka je absolútne prirodzené. Niektoré si naň ale zvyknú a nechcú sa s ním len tak rozlúčiť. Aj keď sa vám zdá, že toto obdobie nikdy neskončí, nemusíte si zúfať. Je dokázané, že aj keď nebudete podnikať žiadne kroky, vaše bábätko nakoniec cumlík samo prestane vyžadovať. Ak máte napriek tomu obavy, či je s jeho vývojom všetko v poriadku, poraďte sa so svojím detským lekárom.

 

Malé krôčiky k nájdeniu správnej cesty

Ciest k zbaveniu sa cumlíka existuje mnoho a všetky môžu viesť k úspešnému koncu. Mnoho rodičov nakoniec zistilo, že odstavenie bolo oveľa jednoduchšie, než si pôvodne mysleli. Kľúčom k úspechu je nájdenie správneho prístupu s ohľadom na vek, vývojovú fázu a povahu bábätka.

 

Ten pravý čas

Každé zavŕšené obdobie vývoja vášho dieťaťa sa vás ako rodiča priamo dotýka. Je normálne cítiť sa potom trochu smutno. Uvážte, či na odvykanie od cumlíka nastal už ten pravý čas. Určite nie je žiaduce nielen s ohľadom na dieťa začínať tento niekedy stresujúci proces napríklad počas rodinného stretnutia. Pobavte sa o tom s priateľmi či príbuznými, ktorí majú podobné skúsenosti za sebou.

 

Buďte hraví

Batoľatá reagujú na zmeny lepšie, keď sú podávané zábavnou formou. Využitie príbehu, obrázkov a humoru zvýši pozornosť bábätka. Využite detskú predstavivosť a skúste zapojiť vizuálne prvky (bábiky, obrázky, farby) a sluchové vnemy (riekanky, pesničky, rozprávky). Príbeh Chlpa, Hupa a Luny je skvelým príkladom riekanky, ktorá pomáha rozvoju jazykových zručností a predstavivosti. Dieťa si vďaka nemu navyše „stratu“ cumlíka spojí s pozitívnymi emóciami.

 

Zapojte emócie

Každé bábätko je iné. Pre niektoré bábätká je proces odvykania úplnou hračkou, iné prežívajú túto zmenu skôr negatívne a emocionálne. Ak je bábätko smutné a nechce sa cumlíka vzdať, vcíťte sa do jeho situácie a skúste mu vysvetliť dôvody svojho rozhodnutia. Napríklad „Viem, že je ti za cumlíkom smutno, čo keby sme sa poriadne objali?“ a „Cumlík je predsa pre bábätká a ty už si veľký chlapec/dievčatko.“ Sústavne dávajte najavo, že rozumiete jeho pocitom a potom použite logický argument, prečo už cumlík nepotrebuje.

 

Dajte dieťaťu viac priestoru

Chudáčikovia malí – rozhodujeme, kam pôjdu, čo a s kým budú robiť, čo budú jesť a kedy pôjdu spať. Nie div, že tu a tam prepuknú do zúrivého plaču. Vaše batoliatko potrebuje mať občas pocit, že robí svoje vlastné rozhodnutia. Nechajte ho zvoliť si čas, kedy sa cumlíka vzdá samo a akú odmenu za to dostane.

 

Buďte pozitívni

Keď nastane čas vzdať sa cumlíka a potom, keď ste bábätko zapojili do rozhodovania, dajte mu najavo, ako veľmi ste z toho nadšení. Je to preň vzrušujúci okamih prechodu z bábätkovskej fázy vývoja. Mali by ste preto komunikovať pokojne, jasne a sebaisto. Povedzte mu, že keď príde deň, ktorý ste si spoločne zvolili, priletí Hup a prinesie mu za jeho statočnosť malú odmenu. Toto obdobie je ideálnou príležitosťou na vyjadrenie vašej chvály. Nezabudnite ukázať, že ste pyšní na pokrok svojho bábätka.

6 spôsobov, ako sa rozlúčiť s cumlíkom


Sami poznáte, kedy nastane ten pravý čas obmedziť používanie cumlíka a kedy sa s ním rozlúčiť nadobro. Nájdite si metódu, ktorá bude najlepšie vyhovovať vám i vášmu dieťaťu.

 

1) Postupné odvykanie

Vďaka tejto metóde postupne obmedzíte aplikáciu cumlíka až k jeho úplnému vysadeniu. Určite si miesta a dôvody, kedy ho určite používať nebudete – napríklad počas hrania alebo pri ceste autom. Súčasne znížte počet cumlíkov, ktoré máte doma, je to zbytočné lákadlo. Nakoniec využívajte tíšenie cumlíkom len vo chvíľach, keď si dieťa potrebuje zdriemnuť a pred hlavným spánkom dňa. Ak je váš drobček citlivý na zmeny, je táto postupná odvykacia metóda ideálna.

 

2) Zabavte ho

Keď vaše bábätko zatúži po cumlíku, odveďte jeho pozornosť objatím, pesničkou, rozprávkou alebo obľúbenou hrou. K tomu skúste vymeniť cumlík za obľúbenú hračku alebo dečku. Ak túto metódu skúšate počas uspávania, buďte pripravení, že to bude trvať trochu dlhšie, než ste zvyknutí. Ale nebojte sa, dieťa si na zaspávanie bez cumlíka čoskoro zvykne.

 

3) Rýchlo a bezbolestne

Nasledujúca metóda by sa dala prirovnať k strhnutiu náplasti. Čím je rýchlejšie, tým menej to zabolí. Než sa pre tento prístup rozhodnete, uistite sa, že vašu rodinu nečakajú žiadne veľké zmeny, ako je sťahovanie alebo narodenie ďalšieho potomka. Ste pripravení? Zo dňa na deň sa zbavte všetkých cumlíkov a buďte absolútne neoblomní. Dieťaťu možno potrvá pár dní, než si zvykne alebo prijme novú situáciu s ľadovým pokojom. Ideálnou príležitosťou pre túto nočnú akciu sú významné udalosti ako napríklad narodeniny. Nové vnemy a darčeky rozptýlia jeho pozornosť a na cumlík si nejaký čas vôbec nespomenie.

 

4) Vymyslite si príbeh

Príbehy ako ten Chlpa, Hupa a Luny sú ideálnymi pomocníkmi na rozrušenie detskej fantázie. Ani tej vašej sa medze nekladú. Vyrobte si spoločnými silami škatuľku na cumlíky. Vymyslite si k tomu čarovnú postavičku, ktorá ich bude vo vašom príbehu strážiť. Škatuľku potom môžete napríklad zavesiť na strom alebo ju uložiť na iné zvláštne miesto pre cumlíkovú vílu, ktorá ju vymení za drobný darček.

 

5) Darovanie

Vysvetlite dieťaťu, že nadišiel čas poslať cumlík ďalej. Jeho darovaním urobí inému bábätku alebo postavičke Luny z príbehu o Chlpovi, Hupovi a Lune veľkú radosť. Prípravy na odoslanie a hľadanie, komu cumlík odovzdať, sú skvelou príležitosťou, ako vaše dieťa naučiť dobrému pocitu z pomoci niekomu blízkemu. Ako odmenu za statočnosť a láskavosť môžete potom menom obdarovaného odovzdať dieťaťu balíček so samolepkami alebo inou drobnou odmenou.

 

6) Motivačný systém

Vytvorte si vlastný motivačný systém. Prehľadná tabuľka s úlohami vo forme obrázkov a hodnotením pomocou hviezdičiek uľahčí dieťaťu prijímanie zmien. Skúste na začiatok napríklad dvojhodinovku bez cumlíka za dve hviezdičky. Ku každému hodnoteniu nezabudnite pripojiť objatie a úsmev. Za nazbieranie väčšieho počtu hviezdičiek môžete dieťaťu venovať malý darček, ako napríklad novú knihu, sledovanie obľúbenej rozprávky alebo výlet do zoologickej záhrady.

 

Dr Kerry Taylor, Detská klinická psychologička

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané cumlíky Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.