Odsávanie materského mlieka

 

Existuje viacero situácií, kedy je odsávanie materského mlieka vhodné alebo dokonca nevyhnutné. Odsávanie vám pomôže k úspešnému dojčeniu, ale tiež vám umožní podávať materské mlieko vášmu dieťaťu, napríklad počas pobytu v nemocnici. Keď si osvojíte správnu techniku dojčenia, čerpanie vám umožní vrátiť sa k práci alebo svojim koníčkom. Odsávaním získa vaše dieťa všetky benefity materského mlieka, aj keď s ním nemôžete byť.

Zoznámte sa s technikami odsávania materského mlieka vo videách, ktoré sme pre vás pripravili v spolupráci s Českou spoločnosťou pôrodných asistentiek, Gynekologicko-pôrodníckou klinikou 1. LF UK a VFN v Prahe.

Odsávanie pre uľahčenie začiatkov dojčenia

 

Odsávanie v prvých týždňoch po pôrode vám môže pomôcť zvýšiť produkciu materského mlieka, ak ho máte nedostatok. Odsávajte po každom kŕmení, aby si telo uvedomilo, že má mlieka produkovať viac. V prípade, že máte naopak príliš vysokú produkciu materského mlieka vám odsávanie uľaví od bolestivo naliatych prsníkov.

 

Ak sa vaše dieťa nechce prisať alebo odmieta prsník, dôvod môže byť jednoduchý - necíti vaše mlieko a kvôli tomu sa mu nenaštartuje prirodzený sací pud. opäť ide o veľmi bežný problém v začiatkoch dojčenia. Stimuláciou pomocou odsávačky môžete odsať prvé kvapôčky a dieťa tak hneď pochopí, čo má ďalej robiť.

 

Avšak pozor, v prvých týždňoch sa odsávanie odporúča naozaj len pre hladší nácvik správnej techniky dojčenia. Dieťa by ste nemali odsatým mliekom kŕmiť, aspoň nie z fľaštičky. Fľaštičku si odložte až na obdobie, kedy vám aj vášmu bábätku pôjde dojčenie celkom prirodzene a hlavne jednoducho. Cumlík by totiž mohol tento náročne získaný nácvik narušiť. Ak aj napriek tomu musíte dieťa nakŕmiť odsatým mliekom, napríklad v prípade hospitalizácie, zvoľte inú metódu kŕmenia - napríklad z prsta alebo striekačkou.

krmenie

Odsávanie materského mlieka po úspešnom nácviku dojčenia


Ak vám už dojčenie nerobí žiadny problém, dáva vám odsávanie nenahraditeľnú slobodu a zároveň možnosť pokračovať v kŕmení bábätka vlastným materským mliekom. Ak ste zo starostlivosti o bábätko príliš unavená, môžete vďaka odsávaniu prenechať nočné kŕmenie napríklad partnerovi. Vďaka odsávaniu sa môžete aj skôr vrátiť do práce či ku svojim koníčkom, ktoré by ste s dieťaťom v náručí nezvládla.

Odsávanie materského mlieka na kŕmenie fľaštičkou sa odporúča zhruba od 6. mesiaca veku dieťaťa, ale ak máte dostatok materského mlieka a bábätko saje jedna radosť, nič vám nebráni začať aj skôr. Dbajte však na to, aby ste odsávala tak často, ako dojčíte. V opačnom prípade by sa vám mohla znížiť tvorba materského mlieka.

 

Materské mlieko vždy uložte do chladničky alebo mrazničky v nádobách určených na skladovanie materského mlieka. Na nádobu napíšte dátum aj čas odsávania. V chladničke vydrží mlieko 48 hodín, v mrazničke 3 mesiace. Pred kŕmením mlieko ohrejte v ohrievači materského mlieka, nikdy nie v mikrovlnnej rúre.

Metódy odsávania materského mlieka

point

Ručné odsávanie 

Ide o najšetrnejšiu, ale zároveň málo efektívnu metódu. Odporúča sa v prípade, že potrebujete odsať iba pár kvapôčok mlieka, napríklad keď máte plné prsia a dieťa nemôže uchopiť dvorec. Vďaka uvoľneniu pár kvapiek mlieka dvorec zmäkne a umožní prisatie. Rovnakým spôsobom môžete motivovať k prisatiu dieťa, ktoré prsník zo začiatku odmieta.

 

V prípade odsávania rukou uchopte ľavý prsník ľavou rukou, palec musí byť tesne nad dvorcom a ostatné prsty pod dvorcom. Masážou a stlačením prsníka sa uvoľní mlieko. Potom rovnakým spôsobom odsajte pravou rukou mlieko z pravého prsníka.

Odsávanie mlieka

Video dostupné len v českom jazyku.

point

Odsávanie manuálnou odsávačkou

Pri občasnom odsávaní je vhodné zaobstarať si manuálnu odsávačku. Na rozdiel od elektrickej odsávačky nie je táto metóda toľko komfortná, pretože manuálna odsávačka vyžaduje vašu obsluhu. Navyše sa u manuálnej odsávačky nedá regulovať podtlak či zvoliť režim samostatnej stimulácie. Na druhú stranu sa vám manuálna odsávačka bude hodiť napríklad na cestách, kedy nebudete mať vždy k dispozícii pripojenie k elektrine. Táto odsávačka je ľahká a skladná, a preto ju jednoducho môžete so sebou nosiť napríklad v kabelke.

 

Prsník vložte do odsávačky s tým, že vaša bradavka smeruje do stredu. Silikónová vložka masíruje prsník a pomáha tak stimulácii. Mlieko odsávajte pomocou pákového mechanizmu.

Odsávanie mlieka

Video dostupné len v českom jazyku.

point

Odsávanie elektrickou odsávačkou

Pre dlhodobé odsávanie materského mlieka je jednoznačne najlepšou voľbou elektrická odsávačka. Ide o najpohodlnejší aj najefektívnejší spôsob odsávania.

 

Postupujte podobne ako v prípade manuálnej odsávačky, teda prsník vložte do odsávačky tak, aby bradavka smerovala do stredu. Odsávanie potom prebieha automaticky a možno ho začať stimulačnou fázou, ktorá prsia pripraví k dostatočnému toku mlieka a k lepšiemu odsatiu. Akonáhle sa na bradavkách objavia prvé kvapôčky mlieka, prepnite odsávačku do režimu odsávania a vyberte požadovaný podtlak.

 

Pomocou duálnej elektrickej odsávačky možno dokonca odsávať z oboch prsníkov naraz. Tento systém zvyšuje produkciu materského mlieka a urýchľuje odsávanie, takže budete mať viac času pre seba a svoje diet'a.

Odsávanie mlieka

Video dostupné len v českom jazyku.

Prosím berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa prosím obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.