Bez kávy si už mnoho ľudí nedokáže život ani predstaviť. S espressom, alebo obľúbeným cappuccinom máme spojené príjemné pocity. Dobrá káva je s nami ráno, kedy nám má dodať silu na celý deň, v práci, kde sa dobrá káva stáva častým benefitom pre zamestnancov, aj poobede, kedy si konečne sadneme a vychutnáme si svoju odmenu v podobe šálky s drahocenným nápojom. Káva je diskutovanou témou, predovšetkým sa dosť hovorí o tom, či je zdravá, alebo nie. Odborníci sa zhodujú, že káva v rozumnej miere škodlivá nie je, ale musí to byť kvalitná a dobrá káva, ktorá je správne pripravená.
Kávoví nadšenci uznávajú iba espresso alebo ristretto. Je pravdou, že rozpustná káva, alebo „turek“, vám nezaistí skutočný pôžitok z kávy. Jedná sa len o náhrady pravého „pressa“, ktoré nemajú jeho skvelú chuť a nie sú zdravé pre naše telo.
Základom prípravy espressa je správne namletie kávy. Pokiaľ nameliete kávu príliš nahrubo, potom voda pretečie príliš rýchlo a káva bude veľmi slabá. Naopak príliš jemne namletá káva sa prejaví tak, že káva bude príliš horká a príliš silná. Kvalitné espressovače s mlynčekom vám umožnia nastaviť si hrubosť mletia tak, aby vám chuť kávy úplne vyhovovala.
Ak dodržíte všetky tieto kroky, potom posledným krokom prípravy domáceho espressa je stráženie správneho času a objemu espressa. Čas extrakcie je už spomínaných dvadsaťpäť sekúnd a správny objem espressa je tridsať mililitrov.
Charakteristické pre prípravu klasického espressa je 7 g kvalitne a čerstvo namletej kávy, dvadsať kilogramov tlaku pri stláčaní, voda s teplotou 90 °C, tlak vody 9 barov a doba extrakcie trvajúca 25 sekúnd.
Veľmi často je zle označované ako „piccolo“. Tento výraz však neexistuje. Správne je ristretto a jedná sa o najsilnejšie espresso. Príprava je rovnaká ako u espressa, ale ristretto by malo mať objem len dvadsať mililitrov. Alebo aj „espresso doppio“, ktoré je známe aj pod anglickým označením „double shot“. Jedná sa o dvojitú dávku klasického espressa, teda namletej kávy (14 až 18 gramov) aj vody (60 až 90 ml). Jedná sa o klasické espresso s väčším množstvom vody, je teda menej silné. Jedná sa o variantu, ktorá je nočnou morou znalcov kávy. Každopádne presso s mliekom je obľúbený variant. Každý si zvolí, či si do svojho espressa pridá studené, či teplé mlieko, alebo smotanu. Správna príprava cappuccina vytvorí zamatový pocit v ústach. Jedná sa o spojenie klasického „espressa“ a dvoch centimetrov lahodnej mliečnej peny. Ide o veľmi obľúbený nápoj nielen v Taliansku. Mal by obsahovať dvesto mililitrov teplého mlieka dolu v pohári, nasleduje 30 mililitrov pravého espressa a úplne navrchu by malo byť asi dvadsať mililitrov mliečnej peny. Celkom by caffè latte malo mať asi dvestopäťdesiat mililitrov.
RistrettoDvojité espresso
Caffè lungo
Espresso s mliekom
Cappucino
Caffè latte
Napeňovač mlieka LatteGo pridá mliečnym nápojom zamatovo hebkú penu, ľahko sa nastavuje a možno ho vyčistiť len za 15 sekúnd.
Ak preferujete čiernu kávu, teda klasické espresso, bude vám vyhovovať Philips 5400 s napeňovačom mlieka LatteGo. Po stlačení jediného tlačidla namelie pomocou odolných keramických mlynčekov kávové zrná a pripraví vám čerstvú domácu kávu, espresso alebo americano.
Až 22 lahodných kávových nápojov jediným dotykom. Kávovary Saeco v sebe spájajú výnimočnú remeselnú kvalitu s inovatívnou technológiou. Pomocou funkcie Coffe Equalizer si jednoduchým ťuknutím na dotykovú obrazovku vyberiete z 22 dostupných kávových nápojov a prispôsobíte si ich podľa svojej chuti. Prispôsobené obľúbené položky je navyše možné uložiť až do 8 používateľských profilov. Príprava kávy nikdy nebola jednoduchšia. BeanMaestro automaticky upraví nastavenia varenia kávy podľa zŕn a systém LatteDuo dokáže pripraviť dve lahodné kávy s mliekom naraz. S funkciou CofeeMaestro si zas jednoducho prispôsobite chuť svojej kávy. Stačí si vybrať požadovaný profil chuti - Delicato, Intenso, Forte - a prístroj automaticky upraví nastavenia pre prípavu dokonalého nápoja. Objavte chuť pravej talianskej kávy s inteligentným kávovarom Saeco Xelsis Suprema.
You are about to visit a Philips global content page
Continue