Ako správne pripraviť domáce espresso a ďalšie tipy káv

Bez kávy si už mnoho ľudí nedokáže život ani predstaviť. S espressom, alebo obľúbeným cappuccinom máme spojené príjemné pocity. Dobrá káva je s nami ráno, kedy nám má dodať silu na celý deň, v práci, kde sa dobrá káva stáva častým benefitom pre zamestnancov, aj poobede, kedy si konečne sadneme a vychutnáme si svoju odmenu v podobe šálky s drahocenným nápojom.

 

Káva je diskutovanou témou, predovšetkým sa dosť hovorí o tom, či je zdravá, alebo nie. Odborníci sa zhodujú, že káva v rozumnej miere škodlivá nie je, ale musí to byť kvalitná a dobrá káva, ktorá je správne pripravená.

Niekoľko faktov o káve

   

  • Nie je pravdou, že káva dodáva energiu. Káva ale bráni centrálnej nervovej sústave, aby sa ukľudnila, preto ľudia po káve cítia lepšiu koncentráciu a nie sú unavení.
 
  • Šálka dobre urobeného espressa z kvalitnej kávy je zdravá, pretože má neuroproduktívne účinky. Tie pomáhajú udržovať naše telo „mladé“ a sú prevenciou proti Alzheimerovej, alebo Parkinsonovej chorobe.
 
  • Dôležité je aj správne načasovanie pitia kávy. Káva by sa mala piť tak, aby nenarušovala spánok. Denný režim má každý iný, ale pokiaľ vstávate okolo siedmej a chodíte spať okolo jedenástej, potom si poslednú kávu dajte okolo šiestej hodiny večer.
 
  • Najdôležitejšia je kvalita kávových zŕn a čerstvosť ich namletia. Veľmi často je káva namletá dopredu a dlho leží v obchodoch. Taká káva je často úplne pokazená. Riešením je kupovať si kvalitné kávové zrná a zaobstarať si mlynček na kávu, alebo kvalitný kávovar, ktorý si kávové zrná sám namelie.

Espresso

Príprava espressa – doprajte si pravé domáce presso

 

Kávoví nadšenci uznávajú iba espresso alebo ristretto. Je pravdou, že rozpustná káva, alebo „turek“, vám nezaistí skutočný pôžitok z kávy. Jedná sa len o náhrady pravého „pressa“, ktoré nemajú jeho skvelú chuť a nie sú zdravé pre naše telo.

Pravé espresso je len jedno a jeho príprava sa riadi niekoľkými pravidlami


Základom prípravy espressa je správne namletie kávy. Pokiaľ nameliete kávu príliš nahrubo, potom voda pretečie príliš rýchlo a káva bude veľmi slabá. Naopak príliš jemne namletá káva sa prejaví tak, že káva bude príliš horká a príliš silná. Kvalitné espressovače s mlynčekom vám umožnia nastaviť si hrubosť mletia tak, aby vám chuť kávy úplne vyhovovala.

Espresso charakteristika – ako urobiť espresso


Charakteristické pre prípravu klasického espressa je 7 g kvalitne a čerstvo namletej kávy, dvadsať kilogramov tlaku pri stláčaní, voda s teplotou 90 °C, tlak vody 9 barov a doba extrakcie trvajúca 25 sekúnd.

 

Ak dodržíte všetky tieto kroky, potom posledným krokom prípravy domáceho espressa je stráženie správneho času a objemu espressa. Čas extrakcie je už spomínaných dvadsaťpäť sekúnd a správny objem espressa je tridsať mililitrov.

Espresso

Typy kávových špecialít


Ristretto

Veľmi často je zle označované ako „piccolo“. Tento výraz však neexistuje. Správne je ristretto a jedná sa o najsilnejšie espresso. Príprava je rovnaká ako u espressa, ale ristretto by malo mať objem len dvadsať mililitrov.

 

Dvojité espresso

Alebo aj „espresso doppio“, ktoré je známe aj pod anglickým označením „double shot“. Jedná sa o dvojitú dávku klasického espressa, teda namletej kávy (14 až 18 gramov) aj vody (60 až 90 ml).

 

Caffè lungo

Jedná sa o klasické espresso s väčším množstvom vody, je teda menej silné.

 

Espresso s mliekom

Jedná sa o variantu, ktorá je nočnou morou znalcov kávy. Každopádne presso s mliekom je obľúbený variant. Každý si zvolí, či si do svojho espressa pridá studené, či teplé mlieko, alebo smotanu.

 

Cappucino

Správna príprava cappuccina vytvorí zamatový pocit v ústach. Jedná sa o spojenie klasického „espressa“ a dvoch centimetrov lahodnej mliečnej peny.

 

Caffè latte

Ide o veľmi obľúbený nápoj nielen v Taliansku. Mal by obsahovať dvesto mililitrov teplého mlieka dolu v pohári, nasleduje 30 mililitrov pravého espressa a úplne navrchu by malo byť asi dvadsať mililitrov mliečnej peny. Celkom by caffè latte malo mať asi dvestopäťdesiat mililitrov.

Odporúčané kávovary pre prípravu pravého domáceho espressa, ristretta, cappuccina aj Caffè latte

lattego 5400

Philips 5400 Series
plnoautomatický kávovar


Pre milovníkov espressa


Ak preferujete čiernu kávu, teda klasické espresso, bude vám vyhovovať Philips 5400 s napeňovačom mlieka LatteGo. Po stlačení jediného tlačidla namelie pomocou odolných keramických mlynčekov kávové zrná a pripraví vám čerstvú domácu kávu, espresso alebo americano.

Napeňovač mlieka LatteGo pridá mliečnym nápojom zamatovo hebkú penu, ľahko sa nastavuje a možno ho vyčistiť len za 15 sekúnd.

Saeco Xelsis

Saeco Xelsis Suprema



Až 22 lahodných kávových nápojov jediným dotykom.

 

Kávovary Saeco v sebe spájajú výnimočnú remeselnú kvalitu s inovatívnou technológiou. Pomocou funkcie Coffe Equalizer si jednoduchým ťuknutím na dotykovú obrazovku vyberiete z 22 dostupných kávových nápojov a prispôsobíte si ich podľa svojej chuti. Prispôsobené obľúbené položky je navyše možné uložiť až do 8 používateľských profilov. Príprava kávy nikdy nebola jednoduchšia. 

 

BeanMaestro automaticky upraví nastavenia varenia kávy podľa zŕn a systém LatteDuo dokáže pripraviť dve lahodné kávy s mliekom naraz. S funkciou CofeeMaestro si zas jednoducho prispôsobite chuť svojej kávy. Stačí si vybrať požadovaný profil chuti - Delicato, Intenso, Forte - a prístroj automaticky upraví nastavenia pre prípavu dokonalého nápoja. Objavte chuť pravej talianskej kávy s inteligentným kávovarom Saeco Xelsis Suprema

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.