Bohatá chuť, výrazná aróma, nevšedný rituál prípravy a spoločné chvíle odpočinku - ak ani vy nedáte dopustiť na zážitok z pitia lahodnej kávy, zoznámte sa s tajomstvami talianskych baristov. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o príprave dokonalej kávy v duchu talianskych tradícií, ktoré uchvátia aj najnáročnejších milovníkov tohto nápoja.
Aj keď sa v Európe kávovník nikdy nepestoval, práve Taliansko je cieľom všetkých milovníkov tohto nápoja. Ako je to možné? Káva sa do Talianska dostala z arabských krajín v 18. storočí cez prístav v Terste, ktorý bol centrom medzinárodného obchodu. Taliani si tento nápoj ihneď zamilovali a kávu začali predávať do celej Európy. Tá pravá revolúcia však prišla na začiatku 20. storočia, kedy taliansky vynálezca Luigi Bezzera predstavil svetu prvý stroj na espresso. Pod pojmom talianska káva teda nehľadajte jej pôvod, ale najmä spôsob prípravy a životný štýl, ktorý si Taliani okolo pitia kávy vytvorili.
Káva sa na územie dnešnej Slovenskej republiky dostala už v 18. storočí, spočiatku však bola považovaná za exotickú výsadu najbohatšej vrstvy obyvateľstva. Do povedomia širokej verejnosti sa káva dostala až v medzivojnovom Československu. Dnes vypije priemerný Slovák približne 400 šálok kávy ročne, no priemerný Talian až 1600.
Spôsobov prípravy kávy je mnoho. Taliani, a po ich vzore celý svet, nedajú dopustiť na svoj vynález, teda espresso, ktorému sa v Taliansku hovorí jednoducho caffé. Espresso je základom pre prípravu celej palety ďalších kávových nápojov. Ak ale preferujete kyslastú chuť arabiky, nechajte ju vyniknúť vo filtrovanej káve - či už prekvapkávanej alebo pripravenej v moka kanvičke. French pressu a tureckej káve sa radšej oblúkom vyhnite, počas týchto spôsobov prípravy sa totiž káva lúhuje príliš dlho a uvoľňujú sa aj nežiaduce látky a arómy.
Chcete si aj vy užiť delikátnu taliansku kávu v pohodlí domova? V tom prípade sa bez domáceho espressovača tej najvyššej kvality proste nezaobídete. Kúzlo prípravy tohto lahodného nápoja totiž spočíva v hrubosti mletia, v správnej teplote vody, v tlaku a mnohých ďalších parametroch. Káva pritom musí byť namletá tesne pred prípravou nápoja, skladovanie namletej kávy je v Taliansku považované takmer za barbarstvo.
Zvoliť si môžete pákový alebo plnoautomatický kávovar. Pákový kávovar je vhodný pre skúsených nadšencov, ktorí si okrem samotnej kávy vychutnávajú aj rituál jej prípravy. Príprava kávy v pákovom kávovare teda vyžaduje určité znalosti a zručnosť a je aj časovo náročnejšia. Naopak, plnoautomatický kávovar urobí všetku prácu za vás a kávu s ním pripravíte stlačením jedného tlačidla.
Ak hľadáte nekompromisnú kvalitu, zoznámte sa s plnoautomatickými kávovarmi Saeco GranAroma a Saeco Xelsis, ktoré boli navrhnuté v Taliansku a predstavujú špičku vo svojom odbore. Značka Saeco v sebe skrýva majstrovstvo niekoľkých generácií tých najlepších baristov, inovatívne patentované technológie a pohodlné ovládanie pre váš maximálny komfort. Svoju dokonalú kávu, ktorá bude na nerozoznanie od profesionálne pripravenej kávy z pákového kávovaru, si pripravíte stlačením jediného tlačidla. Vy si tak môžete nerušene užívať chvíľku pre seba a vychutnávať hrnček svojho obľúbeného kávového nápoja.
Espresso s bohatou cremou v objeme 30 ml je základom pre prípravu mnohých ďalších lahodných kávových nápojov. Poznáte ich všetky? Ristretto sa pripravuje z polovičnej dávky vody a má veľmi silnú chuť. Naopak, do lunga, čiže predĺženého espressa, sa pridáva teplá voda navyše. Dvojité espresso sa pripravuje z dvoch porcií kávy.
Potrpíte si na kávu s mliekom? Pripravte si lahodné espresso macchiato s lyžičkou mliečnej peny alebo cappuccino, ktoré obsahuje rovnomerné vrstvy espressa, horúceho mlieka a našľahaného mlieka. Obľúbené caffé latté pripravíte ako espresso, do ktorého pridáte 300 ml mliečnej peny.
Taliani majú svoju kávu najradšej jednoduchú a autentickú. To však neznamená, že si svoju šálku nikdy neozvláštnia - pri dochucovaní sa však riadia heslom "menej je viac". Taliansku kávu si tak môžete podľa vlastných preferencií dochutiť pravou šľahačkou, čerstvo namletou škoricou alebo domácou zmrzlinou. Chcete niečo ostrejšie? K večeru si Taliani radi vychutnajú šálku caffé correto, čiže espressa s kvapkou kvalitného likéru. Najčastejšie sa stretnete s grappa alebo Amaretto, svoju kávu si však môžete dochutiť aj rumom, Sambucou alebo Baileys.
Na svoje si prídu aj milovníci čokolády. V severnom Taliansku, konkrétne v Turíne, vznikol kávový nápoj bicerin, teda espresso s vrstvami kvalitnej horúcej čokolády a mlieka. Z rovnakého regiónu pochádza aj lahodné horkosladké caffé marocchino, čiže espresso dochutené výberovým kakaovým práškom a napeneným mliekom.
Pitie kávy je skutočný zážitok a ak si ho chcete naplno užiť, myslite aj na správne servírovanie. Nahriata šálka zachováva teplotu nápoja i jeho arómu. Do skla naservírujte kávové nápoje, ktoré sú vizuálne pôsobivé, teda najmä tie mliečne. Originálne latté art vytvoríte buď špeciálnou technikou liatia z kanvičky, alebo jednoducho pomocou špajdle. Ku káve vždy podávajte malý pohárik čistej neperlivej vody.
Červené, fialové alebo tmavožlté bobuľky - tak vyzerajú plody kávovníka, čiže kávové čerešne. Kávovníkov existuje niekoľko sto druhov, na prípravu kávy sa však používa iba arabika a robusta. Viete, aký je medzi nimi rozdiel a podľa čoho spoznať naozaj kvalitné zrná?
Arabika tvorí 60-70% všetkej svetovej produkcie kávy. Obľubu si získala vďaka jemnej a plnej chuti. Má vyššiu aciditu a je teda typická svojou kyslosťou. Používa sa na prípravu filtrovanej kávy a do zmesí na prípravu espressa. Robusta má v porovnaní s Arabikou nižšou kyslosť a vyniká skôr zemitou, horkastou chuťou. Obsahuje 2-5 krát viac kofeínu ako arabika. Keďže je odolnejšia a menej náročná na pestovanie, je aj výrazne lacnejšia. Robustu nájdete v espresso zmesiach, kde vytvorí typickú hustú cremu.
Ako však v pestrej ponuke nájsť kávu, ktorá bude chuťovo presne podľa vašich predstáv? Zistite si, kde bola pestovaná, v každom regióne má káva trochu iné senzorické vlastnosti. Degustačný balíček s rôznymi vzorkami vám pomôže zorientovať sa v širokej palete chuťových tónov.
Najdrahšou kávou na svete je tzv. cibetková káva, čiže Kopi Luwak, pôvodom z Indonézie. Ázijská palmová cibetka je kunovitá šelma, ktorá konzumuje kávové zrná a keď ich vylúči, zberači z trusu získavajú zrná tej najvyššej kvality a jemnosti s výnimočnými chuťovými tónmi, ktoré pochádzajú z iných druhov ovocia v tráviacom trakte cibetky. Jeden hrnček tejto exkluzívnej kávy stojí minimálne 8 EUR.
GranAroma
Plnoautomatický kávovar
SM6585/00
You are about to visit a Philips global content page
Continue