Hľadáte skutočne výnimočný chuťový zážitok? Objavte kúzlo luxusnej talianskej kávy 


Bohatá chuť, výrazná aróma, nevšedný rituál prípravy a spoločné chvíle odpočinku - ak ani vy nedáte dopustiť na zážitok z pitia lahodnej kávy, zoznámte sa s tajomstvami talianskych baristov. V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť o príprave dokonalej kávy v duchu talianskych tradícií, ktoré uchvátia aj najnáročnejších milovníkov tohto nápoja.

Rýchly prelet históriou alebo čo znamená "pravá talianska káva"

 

Aj keď sa v Európe kávovník nikdy nepestoval, práve Taliansko je cieľom všetkých milovníkov tohto nápoja. Ako je to možné? Káva sa do Talianska dostala z arabských krajín v 18. storočí cez prístav v Terste, ktorý bol centrom medzinárodného obchodu. Taliani si tento nápoj ihneď zamilovali a kávu začali predávať do celej Európy. Tá pravá revolúcia však prišla na začiatku 20. storočia, kedy taliansky vynálezca Luigi Bezzera predstavil svetu prvý stroj na espresso. Pod pojmom talianska káva teda nehľadajte jej pôvod, ale najmä spôsob prípravy a životný štýl, ktorý si Taliani okolo pitia kávy vytvorili.

Vedeli ste?

 

Káva sa na územie dnešnej Slovenskej republiky dostala už v 18. storočí, spočiatku však bola považovaná za exotickú výsadu najbohatšej vrstvy obyvateľstva. Do povedomia širokej verejnosti sa káva dostala až v medzivojnovom Československu. Dnes vypije priemerný Slovák približne 400 šálok kávy ročne, no priemerný Talian až 1600.

Pripravte si výnimočnú kávu ako od talianskych baristov

Pripravte si výnimočnú kávu ako od talianskych baristov  

 

Spôsobov prípravy kávy je mnoho. Taliani, a po ich vzore celý svet, nedajú dopustiť na svoj vynález, teda espresso, ktorému sa v Taliansku hovorí jednoducho caffé. Espresso je základom pre prípravu celej palety ďalších kávových nápojov.

 

Ak ale preferujete kyslastú chuť arabiky, nechajte ju vyniknúť vo filtrovanej káve - či už prekvapkávanej alebo pripravenej v moka kanvičke. French pressu a tureckej káve sa radšej oblúkom vyhnite, počas týchto spôsobov prípravy sa totiž káva lúhuje príliš dlho a uvoľňujú sa aj nežiaduce látky a arómy.

Už žiadne kompromisy - kvalitný kávovar je základ 

 

Chcete si aj vy užiť delikátnu taliansku kávu v pohodlí domova? V tom prípade sa bez domáceho espressovača tej najvyššej kvality proste nezaobídete. Kúzlo prípravy tohto lahodného nápoja totiž spočíva v hrubosti mletia, v správnej teplote vody, v tlaku a mnohých ďalších parametroch. Káva pritom musí byť namletá tesne pred prípravou nápoja, skladovanie namletej kávy je v Taliansku považované takmer za barbarstvo.


Zvoliť si môžete pákový alebo plnoautomatický kávovar. Pákový kávovar je vhodný pre skúsených nadšencov, ktorí si okrem samotnej kávy vychutnávajú aj rituál jej prípravy. Príprava kávy v pákovom kávovare teda vyžaduje určité znalosti a zručnosť a je aj časovo náročnejšia. Naopak, plnoautomatický kávovar urobí všetku prácu za vás a kávu s ním pripravíte stlačením jedného tlačidla. 

Dokonalá káva stlačením jedného tlačidla: rozmaznajte svoje chuťové bunky

 

Ak hľadáte nekompromisnú kvalitu, zoznámte sa s plnoautomatickými kávovarmi Saeco GranAroma a Saeco Xelsis, ktoré boli navrhnuté v Taliansku a predstavujú špičku vo svojom odbore. Značka Saeco v sebe skrýva majstrovstvo niekoľkých generácií tých najlepších baristov, inovatívne patentované technológie a pohodlné ovládanie pre váš maximálny komfort. Svoju dokonalú kávu, ktorá bude na nerozoznanie od profesionálne pripravenej kávy z pákového kávovaru, si pripravíte stlačením jediného tlačidla. Vy si tak môžete nerušene užívať chvíľku pre seba a vychutnávať hrnček svojho obľúbeného kávového nápoja.

Široká ponuka funkcií a nastavení kávovarov Saeco vám umožní vytvoriť skutočne vybrané kávové špeciality v duchu talianskych tradícií, ktoré budú vyladené do detailov presne podľa vašich predstáv:
 
  • 22 druhov kávy v prípade kávovaru Saeco Xelsis a 16 druhov kávy v prípade Saeco GranAroma
  • 12 stupňov hrubosti mletia
  • Nastavenie sily a intenzity arómy
  • Možnosť výberu veľkosti kávy
  • Nastavenie teploty vody a hustoty mliečnej peny
 
Pre to najpohodlnejšie ovládanie a údržbu ponúkajú kávovary Saeco intuitívny dotykový displej, až 8 užívateľských profilov, personalizované nastavenie a systém automatického čistenia okruhu mlieka. S kávovarmi Philips Saeco môžete pripraviť až dva mliečne kávové nápoje naraz. Samozrejmosťou je typicky taliansky elegantný dizajn, ktorý zapadne do každej modernej kuchyne. 

Druhy kávových nápojov: od espressa po cappuccino

Druhy kávových nápojov: od espressa po cappuccino

 

Espresso s bohatou cremou v objeme 30 ml je základom pre prípravu mnohých ďalších lahodných kávových nápojov. Poznáte ich všetky? Ristretto sa pripravuje z polovičnej dávky vody a má veľmi silnú chuť. Naopak, do lunga, čiže predĺženého espressa, sa pridáva teplá voda navyše. Dvojité espresso sa pripravuje z dvoch porcií kávy.


Potrpíte si na kávu s mliekom? Pripravte si lahodné espresso macchiato s lyžičkou mliečnej peny alebo cappuccino, ktoré obsahuje rovnomerné vrstvy espressa, horúceho mlieka a našľahaného mlieka. Obľúbené caffé latté pripravíte ako espresso, do ktorého pridáte 300 ml mliečnej peny.

Niečo extra pre skutočných gurmánov alebo ako správne dochutiť pravú taliansku kávu

 

Taliani majú svoju kávu najradšej jednoduchú a autentickú. To však neznamená, že si svoju šálku nikdy neozvláštnia - pri dochucovaní sa však riadia heslom "menej je viac". Taliansku kávu si tak môžete podľa vlastných preferencií dochutiť pravou šľahačkou, čerstvo namletou škoricou alebo domácou zmrzlinou.


Na svoje si prídu aj milovníci čokolády. V severnom Taliansku, konkrétne v Turíne, vznikol kávový nápoj bicerin, teda espresso s vrstvami kvalitnej horúcej čokolády a mlieka. Z rovnakého regiónu pochádza aj lahodné horkosladké caffé marocchino, čiže espresso dochutené výberovým kakaovým práškom a napeneným mliekom.

 

Chcete niečo ostrejšie? K večeru si Taliani radi vychutnajú šálku caffé correto, čiže espressa s kvapkou kvalitného likéru. Najčastejšie sa stretnete s grappa alebo Amaretto, svoju kávu si však môžete dochutiť aj rumom, Sambucou alebo Baileys.

Tip: Naservírujte kávu profesionálne

Pitie kávy je skutočný zážitok a ak si ho chcete naplno užiť, myslite aj na správne servírovanie. Nahriata šálka zachováva teplotu nápoja i jeho arómu. Do skla naservírujte kávové nápoje, ktoré sú vizuálne pôsobivé, teda najmä tie mliečne. Originálne latté art vytvoríte buď špeciálnou technikou liatia z kanvičky, alebo jednoducho pomocou špajdle. Ku káve vždy podávajte malý pohárik čistej neperlivej vody.

Zorientujte sa v ponuke kvalitných káv

 

Červené, fialové alebo tmavožlté bobuľky - tak vyzerajú plody kávovníka, čiže kávové čerešne. Kávovníkov existuje niekoľko sto druhov, na prípravu kávy sa však používa iba arabika a robusta. Viete, aký je medzi nimi rozdiel a podľa čoho spoznať naozaj kvalitné zrná?

Zorientujte sa v ponuke kvalitných káv

Arabika tvorí 60-70% všetkej svetovej produkcie kávy. Obľubu si získala vďaka jemnej a plnej chuti. Má vyššiu aciditu a je teda typická svojou kyslosťou. Používa sa na prípravu filtrovanej kávy a do zmesí na prípravu espressa. Robusta má v porovnaní s Arabikou nižšou kyslosť a vyniká skôr zemitou, horkastou chuťou. Obsahuje 2-5 krát viac kofeínu ako arabika. Keďže je odolnejšia a menej náročná na pestovanie, je aj výrazne lacnejšia. Robustu nájdete v espresso zmesiach, kde vytvorí typickú hustú cremu.


Ako však v pestrej ponuke nájsť kávu, ktorá bude chuťovo presne podľa vašich predstáv? Zistite si, kde bola pestovaná, v každom regióne má káva trochu iné senzorické vlastnosti. Degustačný balíček s rôznymi vzorkami vám pomôže zorientovať sa v širokej palete chuťových tónov.

Vedeli ste? 

 

Najdrahšou kávou na svete je tzv. cibetková káva, čiže Kopi Luwak, pôvodom z Indonézie. Ázijská palmová cibetka je kunovitá šelma, ktorá konzumuje kávové zrná a keď ich vylúči, zberači z trusu získavajú zrná tej najvyššej kvality a jemnosti s výnimočnými chuťovými tónmi, ktoré pochádzajú z iných druhov ovocia v tráviacom trakte cibetky. Jeden hrnček tejto exkluzívnej kávy stojí minimálne 8 EUR.

Odporúčané kávovary

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.