Bolesť prsníka pri dojčení

Ženské prsníky sú v spoločnosti brané ako niečo veľmi príťažlivé, sexy a krásne. V období dojčenia ale pred sebou majú obrovskú úlohu, už nestačí, aby boli len ozdobou ženy. Teraz zodpovedajú za správny vývoj nového života, a to nie je malá úloha. Preto je potrebné, aby sa mamička o svoje prsníky dôkladne starala. Z malého problému sa totiž môže vykľuť problém veľký, ktorý by mohol spôsobiť komplikácie pri dojčení vášho drobčeka, alebo dokonca jeho predčasné odstavenie od materského mlieka. Aké problémy s prsníkmi vás môžu počas obdobia dojčenia stretnúť a ako ich riešiť?

Popraskané bradavky


Muž by si možno povedal, že je to banalita, ale každá dojčiaca mamička o tom vie svoje. Popraskané bradavky sú veľmi častou a bolestivou komplikáciou pri dojčení. Prasklinky vznikajú, pretože koža je podráždená a vysušená. Najlepšou prevenciou preto je, keď si po dojčení bradavky usušíte a natriete špeciálnym krémom na bradavky pre dojčiace mamičky, ktorý nemôže ublížiť ani citlivým bradavkám, ani vášmu malému stravníkovi.

Bolesť prsníkov pri dojčení


Dôvodov, prečo prsníky pri dojčení bolia, môže byť mnoho. Tou najčastejšou príčinou je ale nesprávna technika dojčenia. Je veľmi dôležité, aby bola mamička pri dojčení čo najviac v záklone, nemala by sa určite nad bábätkom nakláňať. Samotná bradavka by mala smerovať priamo do ústočiek bábätka.

 

Príčiny bolesti prsníkov pri dojčení:

 

  • nesprávna technika dojčenia
  • kvasinková infekcia
  • skrátená uzdička pod jazykom dieťaťa (obmedzená pohyblivosť jazyka)

 

Opatrenia pri bolesti bradaviek:

 

Správna technika dojčenia

  • zmena polohy bábätka pri dojčení – prasklina bradavky by mala byť v kútiku úst bábätka, aby na ňu nebol vyvíjaný veľký tlak a znížila sa tiež bolestivosť
  • častejšie meniť polohy bábätka pri dojčení
  • odstriekanie 10 – 20 ml mlieka pred dojčením – uvoľní sa tým tlak vo veľmi naliatych prsníkoch a uľahčí prisatie bábätka 
  • dojčenie z menej bolestivého prsníka – z bolestivého mlieko len odsajete
  • aplikácia materského mlieka či masti na bradavky podporujúcej hojenie v oblasti ragád
  • použitie klobúčika na ochranu bradavky 
  • bradavky ponechať voľne na vzduchu, príp. použiť „chrániče“ 
  • pri plesňových infekciách je vhodná lokálna antimykotická terapia a častá výmena vložiek v podprsenke
  • nikdy dieťa od prsníka neodťahujete ak je ešte prisaté (na konci dojčenia stačí zasunúť malíček za vnútorný kútik úst a dieťa sa potom samo pustí)
  • pri skrátenej uzdičke pod jazykom dieťaťa (obmedzená pohyblivosť jazyka) je nutný lekársky zákrok

Štípanie bradaviek pri a po dojčení


Ak vás prsníky vyložene štípu, môže byť príčinou kvasinková infekcia, konkrétne teda múčnivka. Skontrolujte ústočká bábätka, či nie je jazýček pokrytý bielou vrstvou. Ak áno, je to múčnivka. Nepanikárte, táto choroba nie je nebezpečná, skôr nepríjemná. Navštívte pediatra, ktorý stanoví vhodnú liečbu. 

Mnoho mlieka spôsobí bolesť prsníkov


Po narodení bábätka musia prsníky ženy naraz začať produkovať veľké množstvo mlieka. Preto medzi druhým a piatym dňom po pôrode často dochádza k veľmi bolestivému naliatiu prsníkov. Prsníky sú opuchnuté a horúce. Taká situácia často nastáva pri nesprávnej technike dojčenia, alebo keď mamička nenechá svojmu dieťatku dostatočný čas na kŕmenie a čas dojčenia obmedzuje. Tiež sa neodporúčajú dlhé pauzy medzi dojčením. V situácii, keď sa napríklad dieťaťu predlžuje nočný spánok, je vhodné chýbajúce dojčenie nahradiť odstriekaním alebo odsatím materského mlieka odsávačkou.

 

A nezúfajte! Aj doktori potvrdzujú, že po odstavení bábätka sa vlasy mamičky postupne vracajú do pôvodného stavu.

 

Ako uľaviť príliš naliatym prsníkom?

V tomto prípade vám pomôžu studené obklady po dojčení a teplé obklady a masáže prsníkov pred dojčením. Zmäkčenie dvorca veľmi opuchnutého prsníka zaistíte tak, že pred dojčením trochu mlieka odstriekate. Odborníci tiež odporúčajú časté dojčenie a zmeny polôh pri dojčení. 

Keď sa upchá mliekovod


Upchatý mliekovod poznáte tak, že sa vám zdurí a sčervená jeden prsník. Bolesti väčšinou nesprevádza teplota. Ak sa pridá aj teplota, ide pravdepodobne o zápal prsníka.

 

Ako situáciu riešiť?

Tu vám pomôžu obklady a masáže rovnako ako v prípade príliš naliatych prsníkov. Niektoré mamičky si tiež nemôžu vynachváliť teplú sprchu tesne pred dojčením, počas ktorej si jemne rozmasírujú bolestivé miesto. Liečbu by ste tiež mali doplniť aj o paracetamol v dávke podľa príbalového letáka, aby ste si uľavili od bolesti. 

 

Počas dojčenia sa potom snažte zaujať s dieťatkom takú polohu, aby bradička bábätka smerovala k boľavému miestu. Ak je dojčenie aj tak nemožné alebo sa situácia aj napriek liečbe zhoršuje, je určite vhodné navštíviť laktačnú poradkyňu.

Zápal prsníka pri dojčení


Mastitída čiže zápal prsníka postihuje mamičky najčastejšie v prvom mesiaci po pôrode hlavnou príčinou tohto nepríjemného ochorenia sú prasklinky a iné poranenia bradaviek. Väčšinou zápal prichádza pomaly a prvé výstražné signály bývajú veľmi podobné ako v prípade upchatého mliekovodu. Horúci a bolestivý opuch väčšinou jedného prsníka už ale sprevádza aj horúčka vyššia než 38 °C. Mamička následne môže zažívať aj celkové príznaky, ako je triaška, vyčerpanosť i pocity zúfalstva z bolesti, únavy a strachu o to, aby neprišla o mlieko a ďalej mohla dojčiť svojho drobčeka. Netreba sa ale báť, aj táto komplikácia sa dá zvládnuť. 

 

Potrebujete pomoc

V prípade, že máte mastitídu, nechajte si pomôcť od otca dieťaťa či od vašich blízkych. Tí by sa o dieťatko mali postarať, nosiť vám ho na dojčenie a zaistiť, aby ste sa mohli pokojne liečiť. Je potrebné zostať v posteli, kvalitne jesť, veľa piť a znižovať horúčku paracetamolom. Opäť pomôžu tiež obklady a masáže. 

 

Najdôležitejšie je však dôkladné vyprázdňovanie prsníkov, a to aj toho postihnutého zápalom. Je to úplný základ liečby zápalu prsníka. Je potrebné dojčiť často, striedať polohy a dodržiavať zásady správnej techniky dojčenia. Ak malý stravník prsníky dostatočne nevyprázdni, potom je vhodné prebytočné mlieko odstriekať, alebo použiť kvalitnú a šetrnú odsávačku. 

 

Pri horúčke mamičky hrozí:

 

  • dočasne znížená tvorba materského mlieka
  • zmena chuti mlieka, ktorá býva ovplyvnená liekmi – tento stav je iba prechodný (trvá iba v čase liečby)

 

Ak dieťa mlieko odmieta, nezabudnite odstriekavať aj v prípade, že začnete podávať náhradu. Po liečbe potom môžete opäť pokračovať v dojčení.

 

Čo robiť, keď sa situácia nezlepší?

Zápal prsníka by sa určite nemal brať na ľahkú váhu, je síce možné ho pri dodržaní všetkých pravidiel liečby zvládnuť aj bez zásahu lekára, ale sú aj situácie, keď by žena mala navštíviť svojho gynekológa alebo ambulanciu v pôrodnici. 

 

Taká situácia nastane, ak sa stav dojčiacej ženy do 24 hodín od začiatku liečby vôbec nezlepší. V takom prípade lekár nasadí antibiotiká a preberie s mamičkou dojčenie a ďalší postup liečby. Určite však budú ďalej nutné i režimové opatrenia, ktoré sú popísané vyššie.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.