Problémy so spánkom u detí

Spánkové vzorce detí bývajú obvykle premenlivé, u batoliat je ale bežné aj to, že so spánkom bojujú. Možno máte bábätko, pre ktoré je veľmi ťažké zaspať, alebo sa možno budí počas noci. Existuje ale niekoľko vecí, ktorými mu môžete pomôcť – môžete učiť batoľa spať.

Jednoduché spôsoby, ako dieťa upokojiť


 

  • Vytvorte si jednoduchý a zabehnutý poriadok pred spaním, napríklad kŕmenie, kúpanie a potom postieľka.
  • Dajte dieťaťu čas, aby sa upokojilo – nevracajte sa hneď do izby, keď si dieťa nechce ľahnúť. Nenechávajte však deti samotné tak dlho, aby to pre ne znamenalo stres
  • Niektoré deti zaspávajú lepšie, keď je večer v izbe pokoj, iné majú rady bežné zvuky domácnosti, pretože tak vedia, že ste nablízku.
  • Než dieťa uložíte, doprajte mu čas na upokojenie
  • Ak batoľa počas noci stále vstáva z postieľky, musíte vytrvať a vždy ho zase uložiť. Môže to byť zdĺhavé, ale dieťa to časom pochopí.

Nočné budenie


 

  • Majte na pamäti, že každý má inú potrebu spánku – niektorí ľudia potrebujú osem i viac hodín, iným stačí päť alebo šesť hodín
  • Ak dieťaťu pred spaním spievate, hladíte ho alebo hojdáte, môže preň byť ťažké, aby samo zaspalo, keď sa v noci prebudí
  • Keď idete v noci dieťa upokojiť, stlmte svetlo a rozprávajte potichu

Príliš skoré vstávanie


 

  • V detskej izbe používajte hrubé závesy alebo záclony, aby tam bola väčšia tma a neprenikalo tam ranné slnko
  • Dajte vášmu dieťaťu bezpečné hračky, ktorými sa ráno zabaví, než sa zvyšok rodiny prebudí
  • Ak dieťa ráno vstáva prirodzene skoro, nezostáva vám než mať trpezlivosť
  • Až začne chodiť do škôlky alebo školy, začne obvykle spávať dlhšie

Dôležitosť spánku

Prvé mesiace s novorodeným dieťaťom môžu byť veľmi únavné, je teda dôležité, aby mali rodičia možnosť poriadne sa vyspať.

 

V prvom roku života dieťaťa môžu novopečení rodičia prísť o 400 až 750 hodín spánku. Dobrá správa však je, že existuje niekoľko vecí, ktorými môžete pomôcť všetkým zúčastneným, aby boli odpočinutejší.

 

Väčšina čerstvých rodičov si v prvých týždňoch rada necháva dieťa blízko pri sebe. Ideálny je detský košík alebo malá kolíska, pretože sa dajú prenášať po dome a dieťa môže byť tam, kde ste vy.

 

Odporúča sa, aby prvého pol roka spalo dieťa v samostatnej kolíske v rovnakej miestnosti ako rodičia. Po niekoľkých prvých týždňoch už ale možno nebudete mať potrebu strážiť dieťa tak úzkostlivo a usúdite, že by mohlo spať v inej miestnosti. Je však veľmi dôležité, aby ste zostali v kontakte, aj keď nie ste spolu – a v tom vám môže pomôcť dobrá detská pestúnka.

 

Zostaňte v kontakte, aj keď zrovna nie ste s dieťaťom

Detské pestúnky umožňujú dieťa sledovať, aj keď zrovna nie ste v rovnakej miestnosti. Rad pestúnok Philips Avent sa postará o pokoj rodičov. Nielenže sa dozviete, že vaše dieťatko plače, ale môžete naň cez pestúnku aj rozprávať a upokojiť ho svojím hlasom.

 

Pestúnky vás môžu tiež na diaľku upozorniť na teplotu a vlhkosť v detskej izbe. Spánok a odpočinok dieťatka môžu veľmi ľahko narušiť aj tie najmenšie výkyvy ovzdušia, pretože deti si nedokážu efektívne regulovať vlastnú telesnú teplotu. S najnovšími pestúnkami DECT môžete odkiaľkoľvek v dome sledovať teplotu a vlhkosť a kontrolovať, či je prostredie v detskej izbe pohodlné a zdravé.

Zavádzanie rituálu


Niektoré deti sa ukladajú k spánku horšie než iné. Zaspávaniu často pomáha stále rovnaký večerný rituál, napríklad zatiahnutie závesov, uspávanka alebo uloženie dieťaťa do spacieho vaku namiesto pod perinku. Často tiež pomôže cumeľ. Deti majú silný sací reflex a obyčajné cicanie ich niekedy dokáže prirodzene upokojiť.

 

Navoďte dieťaťu atmosféru zaspávania, ale povzbudzujte ho k tomu, aby samotné zaspatie zvládlo samo – poprajte mu dobrú noc a potichu z miestnosti odíďte. Ak je to nutné, môžete sa vrátiť a upokojiť ho, ale odíďte skôr, než úplne zaspí. Dieťa si postupne zvykne na zaspávanie o samote. Deti, ktoré dokážu zaspať samé, takmer vždy skôr prespia celú noc, pretože dokážu zaspať aj v prípade, že sa v noci prebudia. Väčšina detí je vo veku šiestich až siedmich mesiacov schopná spať celú noc, teda 10 až 12 hodín.

 

Vštiepiť dieťaťu dobré návyky ohľadne spánku môže zabrať dosť času, ale vytrvajte a výsledky sa čoskoro dostavia.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.