Ako naučiť a odnaučiť bábätko na cumeľ

Cumeľ áno, alebo nie? V živote dieťaťa pravdepodobne nie je iná toľko diskutovaná vec. Možno váhate, možno už vaše dieťa spokojne cumle. V súvislosti s cumľom budete však asi riešiť dva paradoxné problémy: Ako naň bábätko naučiť a ako ho od neho neskôr odnaučiť. 

 

Možno ste si spočiatku povedali, že ho dieťaťu vôbec nedáte. Tú vec ste ani nechceli mať doma, pretože ste si chceli predísť budúcemu problému s odnaučovaním. Lenže po týždni, keď vám dieťatko v noci plače a vy neviete, ako ho upokojiť a dojčiť ho stále nemôžete, sa cumeľ pravdepodobne stane vaším novým najlepším kamarátom.

 

Alebo tiež nepriateľom. Niektorým deťom totiž chvíľu trvá, než si na silikónovú vec v ústach zvyknú. Môžu ho odmietať, hrýzť ďasnami alebo im bude proste stále vypadávať a spôsobovať tak časté budenie. Možno strávite hodiny pri postieľke dávaním cumľa späť.

Aký cumeľ pre novorodenca


Jedným z vrodených reflexov novorodencov je cicanie. A je to tiež cicanie, ktoré bábätká upokojuje a pomáha im navodiť spánok v momente, keď je okolo ruch, keď ich niečo bolí alebo keď potrebujú spracovať vnemy, ktoré cez deň nazbierali.

 

Argumentom proti naučeniu dieťaťa na cumeľ môže byť vaša starosť, že by si ratolesť mohla z cumľania spôsobiť predkus. V súčasnosti už táto obava nie je na mieste. Cumle sú špeciálne navrhnuté podľa veku tak, aby vyhovovali stupňu vývoja chrupu a aby nehrozili deformácie. Rozhodne je teda lepšie dať dieťaťu cumeľ, než ho nechať cumľať palec.

 

Než teda cumeľ zakúpite, dôkladne ho vyberte nielen podľa dizajnu, ale práve tiež podľa veku, ktorému je určený. Vybrať si môžete medzi dvomi rôznymi tvarmi: anatomickým a fyziologickým. Prvý spomínaný je ten, ktorý má splošenú spodnú stranu a do ústočiek ho teda musíte vkladať iba jedným smerom. Oproti tomu fyziologický pripomína tvarom bradavku a je teda v celej dĺžke guľatý. Údajne by mal byť novorodencami menej odopieraný. O najlepšom tvare cumľa ale nakoniec rozhodne váš drobček.

Používanie cumľa

 

Cumle nezabúdajte pravidelne sterilizovať a meniť nielen s tým, ako dieťa rastie, ale tiež podľa miery opotrebovania. Okrem samotného cumľa bude tiež dobré zakúpiť klip na cumeľ, aby ste ho nestratili, a puzdro, aby sa vám pri cestovaní nezašpinil. 

Prečo odnaučiť dieťa od cumľa?

 

Pravdepodobne sa vám do toho nebude chcieť. Viete, že je od neho závislý a že bez neho nezaspí. Vždy, keď ho niečo rozhodí, tak si pocumle a je to zase dobré. Vhodným argumentom, prečo sa s cumľom rozlúčiť, je fakt, že od určitého veku môže mať neblahý vplyv na vývoj chrupu. Ak dieťa cumle celé dni, tak sa mu môžu zuby začať deformovať a tiež sa tým brzdí rozvoj reči. 

 

Obvykle sa odporúča odvyknúť ratolesť od cumľa okolo druhého roku. Väčšina zubov sa už vykľula, teda to najhoršie máte za sebou a je už mentálne vyspelý natoľko, aby ste mu mohli vysvetliť, prečo sa cumľa musíte zbaviť. Pamätajte ale tiež, že s vyšším vekom rastie aj závislosť. Môže byť jednoduchšie vziať cumeľ ročnému dieťaťu, ktoré rýchlejšie zabudne a nemôže sa ho slovne dožadovať, ako to dvojročné.

Pár trikov na ceste k vyhodeniu cumľa

 

Výmenou za darček

Túži vaše dievčatko po novej bábike? Má váš chlapček nejaké vysnívané autíčko? Kúpte mu ho výmenou za odovzdanie cumľa. Ten potom nadobro schovajte alebo vyhoďte.

 

Odovzdanie čertovi

Blížia sa Vianoce? Ak viete, že vaše dieťa nebude mať zo stretnutia s čertom psychickú ujmu, skúste ich spolu s Mikulášom a anjelom pozvať a dieťa podnietiť na to, aby cumeľ čertovi odovzdalo.

 

Znechutenie

Môžete ho potrieť horčicou alebo niečím, čo viete, že dieťa rozhodne nemá rado. Uvidíte, ako rýchlo ho túžba po cumli prejde.

 

Poškodenie

Veľmi osvedčený spôsob zbavenia sa cumľa. Cumeľ poškoďte. Napríklad nastrihnutím. Ale tak, aby sa už nemohol používať. Dieťaťu môžete vysvetliť, že by mohlo mať „bebí“, ak by ho naďalej cumľalo. 

 

Cumľová víla

Ak je už vaše dieťa natoľko vyspelé, že pochopí príbeh, je preň táto metóda ako stvorená. Môžete si vymyslieť, že cumľová víla zbiera od veľkých detí cumle pre malé bábätká, ktoré žiadne nemajú. Ak jej svoje cumle odovzdá, ako poďakovanie necháva víla vysnívanú hračku.

 

Strom cumľovník

Možno ho máte aj vo vašom parku. Ide o strom, na ktorý začali rodičia z okolia vešať na stuhu cumle detí, ktoré sa od nich odnaučili. Môže to byť veľký obrad a tiež sa naň môžete chodiť pozerať.  

 

Fáza cumľa je v živote dieťaťa opäť len obdobie, ktoré s empatiou a láskavým prístupom spoločne prekonáte. Deti rastú nezastaviteľne rýchlo a vám čoskoro zostane na bábätko s cumľom len pekná spomienka. 

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach. 

Odporúčané cumlíky Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.