Sterilizácia pomôcok na kŕmenie dieťaťa

Čerstvo narodené bábätká sú v prvých týždňoch a mesiacoch života veľmi krehké a náchylné na choroby. Veľkú časť budovania imunity a obranyschopnosti organizmu podporuje dojčenie, ale dôkladná sterilizácia pomôcok na kŕmenie po dobu prvých šiestich mesiacov chráni vaše dieťa aj pred škodlivými mikróbmi. Dokiaľ sa imunitný systém vášho bábätka plne nevyvinie a nezosilnie, prečítajte si, ako vyvariť cumlík a dojčenské fľašky.

Dojčenie


Keď začnete dieťa kŕmiť materským mliekom, je to perfektný prvý krok k tomu, aby ste mu pomohli vybudovať zdravý imunitný systém a súčasne mu poskytli tú najlepšiu výživu. Ak sa sústredíte na to, aby si dieťa zvyklo na dojčenie, nemali by ste na kŕmenie potrebovať žiadne ďalšie pomôcky.

 

Dojčenie je najprirodzenejšou cestou výživy bábätka, preto na udržanie čistoty potrebujete len čisté a suché prsné vložky (v prvých týždňoch laktácie často meňte) a prsníky v sprche umývajte len v rámci každodennej hygieny. V prípade bolesti bradaviek môžete použiť špeciálny krém na bradavky, ktorý aplikujte po dojčení. Žiadna ďalšia kozmetika ani častejšie umývanie prsníkov nie je potrebná.

Sterilizácia fľašiek a cumlíkov


Keď si na dojčenie zvyknete a rozhodnete sa používať odsávačku, fľaše, cumlíky (alebo akékoľvek ďalšie pomôcky, ktoré sa dostanú do styku s mliekom a s dieťaťom), je zásadné, aby ste ich pred každým použitím sterilizovali. Mikróby v mlieku môžu byť obzvlášť škodlivé pre dieťa s nedostatočne vyvinutým imunitným systémom. Ak zabudnete svojmu dieťaťu riadne umyť a sterilizovať pomôcky na kŕmenie, môže to viesť k nevoľnosti, hnačke a k tomu, že sa dieťa i mamička nebudú tešiť dobrej nálade.

 

Samozrejme, asi si pomyslíte, že je to len ďalšia z povinností, bez ktorých by ste sa mohli zaobísť, ale sterilizácia je rýchla, jednoduchá a účinná, najmä so sterilizátorom, ktorý využíva paru a horúco. 

 

Bojíte sa, že keď bábätko budete príliš chrániť pred baktériami, bude naopak viac choré? Pri sterilizácii to tak neplatí. „Skutočne je veľmi dôležité, aby si dieťa začalo budovať vlastný imunitný systém. Sterilizácia riadov však posilňovaniu imunity nijako nebráni,“ hovorí Dr. Jim Gray z detskej nemocnice v Birminghame.

 

S ohľadom na fakt, že vyvarovanie je nutné už od prvých hodín života, náradie na sterilizáciu cumlíka si môžete vypýtať už v pôrodnici v izbe šestonedelia, kde vám s vyváraním cumlíka sestričky pomôžu.

Pomôcky na prikrmovanie


Ak ste do jedálneho lístka zaradili tuhú stravu pred šiestym mesiacom veku, je rozumné sterilizovať misky a lyžičky. Po skončení tohto obdobia je treba sterilizovať iba pomôcky na kŕmenie mliekom, ako sú fľašky a odsávačky. Je to vhodné do jedného roku dieťaťa.

 

Keď teraz moje dieťa samo sedí a lezie, nie je zbytočné sterilizovať fľašky, cumlíky alebo odsávačku, keď si potom často samo strká do úst rôzne veci zo zeme?

„Nie, odporúčame stále sterilizovať aj napriek tomu, že vaše dieťa samo lezie a zbiera predmety z podlahy. Nedostatočne čistý riad pre vaše dieťa predstavuje oveľa väčší zdroj baktérií než predmety na podlahe. Niektoré typy baktérií, ktoré sa vyskytujú na riadoch, sú tiež oveľa nebezpečnejšie než tie baktérie, s ktorými sa dieťa bežne stretne na podlahe,“ vysvetľuje Dr. Jim Gray v článku Prečo je sterilizácia nutná.

5 dôvodov, prečo sterilizovať cumlík a dojčenské fľaše

 
  1. Imunitný systém bábätka sa stále vyvíja.
  2. Novorodenci sú viac náchylní na infekcie, preto okrem sterilizácie fľašiek odporúčame aj časté umývanie rúk dezinfekčným mydlom.
  3. Aj veľmi malé množstvo baktérií môže u dojčaťa spôsobiť hnačky.
  4. Mlieko je teplé a sladké, čo je ideálnou živnou pôdou pre mikróby.
  5. Pri oslabenej imunite bábätka sa objavuje baktéria múčnivka. Prejavuje sa ako biele fľaky v ústočkách, na jazyku a na lícach. Sterilizáciou cumlíkov a fľašiek pomôžete imunitu dieťaťa naštartovať.

Správny postup, ako sterilizovať dojčenské fľaše

 
  1. Nedopité mlieko vo fľaške neuchovávajte, ale vylejte ho.
  2. Rozoberte fľaše na jednotlivé komponenty.
  3. Umyte ich prostriedkom na riad a špeciálnou kefou na detské fľašky. (Vyváranie zbavuje fľaše baktérií, ale nie mliečneho filmu.)
  4. Umyte si ruky dezinfekčným mydlom.
  5. Pripravte si na vyvarenie všetko, čo na manipuláciu s mliekom potrebujete, teda vrátane ďalších pohárov či fliaš, v ktorých mlieko uchovávate.
  6. Poškodené predmety vyhoďte, pretože baktérie sa môžu usadzovať aj v prasklinách.
  7. Pri domácom vyváraní použite nehrdzavejúci hrniec, do ktorého nalejete vodu a ponoríte fľašky a cumlíky. Priveďte do varu a nechajte pod pokrievkou prevariť 5 – 10 minút. Potom nechajte vodu i fľašky pod pokrievkou vychladnúť.
  8. Jednoduchý spôsob, ako dôkladne sterilizovať cumlík a dojčenské fľašky, je elektrický parný sterilizátor, ktorý sterilizuje 6 minút a zmestí sa doň 6 fliaš.
  9. Sterilizácia dojčenských fliaš je možná aj v mikrovlnke. Je potrebné len zakúpiť parný sterilizátor do mikrovlnnej rúry. Táto metóda je najrýchlejšia, zaberie len 2 minúty a dokáže sterilizovať až 4 fľašky zároveň.

Ako dlho sterilizovať dojčenské fľašky?


Minimálne do 6 mesiacov, keď je bábätko najnáchylnejšie, sa vyvarovanie odporúča pred každým kŕmením. V druhom polroku života dieťa začína liezť a prichádza do styku aj s inými baktériami, proti ktorým si buduje imunitu. Vyváraniu cumlíkov a dojčenských fliaš však venujte čas aspoň raz týždenne až do doby, kedy batoľa tieto pomôcky prestane potrebovať.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.