Ako sa pripraviť na dojčenie

5 minút čitania

 

Keď sa rozhodnete dojčiť, môžete mať pocit, že si toho budete musieť osvojiť skutočne veľa. Vaše telo je na to stvorené, čo by ste ale mali vedieť vopred? A kto vám môže pomôcť? Dobrá správa je, že skvelý štart hravo zvládnete, keď budete trochu plánovať a vedieť, na koho sa môžete obrátiť o pomoc.

Nastal čas gratulácií

 

Než sa budeme venovať príprave na dojčenie, povedzme si niečo o všetkých skvelých prínosoch, ktoré dojčenie má.

Výhody dojčenia

 

Po prvé, je tu ten zázrak, že sa proste zoznámite so svojím dieťaťom. Vďaka dojčeniu môžete spoločne tráviť cenné chvíle v tesnom fyzickom kontakte, obaja si teda užijete pocit vzájomnej blízkosti a pohody.

 

Vaše dieťatko tiež získa prospech z množstva vlastností materského mlieka, ktoré sú prínosné pre zdravie. Materské mlieko podporuje rozvoj kognitívnych funkcií dieťatka, vývoj imunitného systému, obmedzuje ušné infekcie a potlačuje nevoľnosti a hnačky.

 

Tiež pre vás je tu množstvo výhod. Dojčenie napríklad napomáha stiahnutiu maternice po pôrode, vedie ku zníženiu pravdepodobnosti výskytu rakoviny maternice a prsníkov a ak dojčíte najmenej šesť mesiacov, podporuje chudnutie.

 

Až nastúpite na cestu dojčenia, skúste na tieto výhody myslieť. Môžu prísť chvíle, keď nič nepôjde ľahko, a aby ste to nevzdali, môže vám pomôcť pozerať sa na všetko v širších súvislostiach.

Řešení pro kojení Philips AVENT

Ako sa pripraviť na dojčenie

 

A teraz sa pozrime na praktickú stránku veci. Vaša cesta dojčením bude jedinečná, pretože neexistuje presne rovnaká kombinácia mamičky a dieťaťa, ako ste práve vy dvaja. Určité prípravy však môže vykonať každá mama, aby išlo všetko hladko.

  • Nechajte si skontrolovať prsia

 

Krása ľudského tela spočíva aj v tom, že nenájdete dva rovnaké páry prsníkov. Pri pravidelnej tehotenskej prehliadke si nechajte prsia skontrolovať lekárom, aby ste vedeli, ako sú vyvinuté a zistili, aké prípravy možno budete musieť uskutočniť, až s dojčením začnete. To by mohlo pomôcť zabrániť problémom s prisatím počas dojčenia.

  • Stanovte si cieľ v dojčení

 

Mnohým ženám pomôže zamyslieť sa ešte pred začatím dojčenia nad tým, ako dlho chcú dojčiť. V skutočnosti platí, že tie, ktoré si stanovia nejaký cieľ, potom s väčšou pravdepodobnosťou dojčia dlhšie. Skúste zohľadniť všetky aspekty svojho života – od životného štýlu cez prácu až po to, koľko podpory máte k dispozícii.

  • Vytvorte si plán dojčenia

 

Keď ste si stanovili cieľ, môžete začať dojčenie plánovať z krátkodobého i dlhodobého hľadiska. Súčasťou plánovania môžu byť úvahy o praktických stránkach prvých spoločných chvíľok po pôrode alebo o tom, ako budete riešiť dojčenie v noci. Máte tiež možnosť uvažovať o tom, čo budete robiť, keď všetko nepôjde hladko. Ak budete mať napríklad bolestivé bradavky, budete možno radšej odsávať materské mlieko odsávačkou alebo budete chcieť mať poruke krém na bradavky, aby ste si mohli dopriať okamžitú úľavu.

  • Využite čo najlepšie „zlatú hodinku“

 

Nechajte rozvinúť prirodzené sacie reflexy bábätka tým, že strávite prvú spoločnú hodinu (známu tiež ako „zlatá hodinka“) a zoznámite sa v tesnom kontakte, keď sa budete vzájomne dotýkať holou kožou. Dieťatko sa bude prirodzene snažiť naťahovať za prsníkom a začať sa kŕmiť.

  • Dlhodobé plánovanie

 

Spôsob dojčenia sa tiež bude v priebehu času premieňať. Môže byť užitočné zamyslieť sa napríklad nad tým, akú odsávačku materského mlieka budete potrebovať, ak nebudete môcť dojčiť priamo. Napríklad manuálna odsávačka mlieka je praktická na cestách, keď skrátka potrebujete niečo ľahké. Naproti tomu, ak chcete niečo výkonné na dobu, keď ste v práci, potom pre vás môže byť lepšia dvojitá elektrická odsávačka mlieka.


Ďalšie informácie nižšie ↓

Čo možno budete potrebovať

Philips Avent

Manuálna odsávačka mlieka s fľašou

SCF330/20
Avent
Avent

Philips Avent Manuálna odsávačka mlieka s fľašou

SCF330/20

Väčšie pohodlie, viac mlieka, jednoduché prenášanie*

Pohodlne sa usaďte, nemusíte sa nakláňať dopredu a nechajte našu mäkkú masážnu vložku, aby jemne stimulovala tok mlieka. Manuálna odsávačka mlieka Avent pozostáva len z niekoľkých častí, vďaka čomu sa jednoducho montuje, používa a čistí. Je ľahká a kompaktná, vďaka čomu môžete odsávať aj mimo domu. Zobraziť všetky výhody

Tento produkt už nie je dostupný

Väčšie pohodlie, viac mlieka, jednoduché prenášanie*

Pohodlne sa usaďte, nemusíte sa nakláňať dopredu a nechajte našu mäkkú masážnu vložku, aby jemne stimulovala tok mlieka. Manuálna odsávačka mlieka Avent pozostáva len z niekoľkých častí, vďaka čomu sa jednoducho montuje, používa a čistí. Je ľahká a kompaktná, vďaka čomu môžete odsávať aj mimo domu. Zobraziť všetky výhody

S kým si teda môžem pohovoriť o dojčení?

 

Teraz, keď poznáte praktické kroky, ktoré vám pomôžu dojčiť pohodlnejšie, pozrieme sa na to, kto vám ešte môže pomôcť. Po celú dobu dojčenia máte vždy po ruke niekoho, kto vás dokáže podporiť.

  • Váš lekár alebo odborný zdravotník

 

Využívajte pravidelné tehotenské prehliadky a pýtajte sa na nich na zmeny, ktorými prechádzate. Žiadna otázka nie je nepodstatná alebo hlúpa. Je to pre vás predsa niečo nové!

  • Predpôrodné kurzy

 

Na predpôrodných kurzoch sa nemusíte len pripravovať na pôrod, ale môžete tiež klásť otázky ohľadom dojčenia. Je to skvelá príležitosť stanoviť si cieľ, ktorý vám pripadá správny, a porozprávať sa s ostatnými nastávajúcimi mamičkami o svojich pocitoch.

  • Laktačná poradkyňa

 

Laktačná poradkyňa alebo poradca je človek špecializujúci sa na dojčenie. Môže to byť lekár, zdravotná sestra alebo pôrodná asistentka. Pokiaľ s dojčením spočiatku trochu bojujete, možno ich budete chcieť požiadať o pomoc ohľadom správnej polohy, prisávania, prísunu mlieka a podobne.

  • Aplikácie a komunity online

 

Možno nebudete mať vždy po ruke niekoho, kto by vám poradil, no prídete na to, že veľa možností podpory môžete nájsť aj vy sama z domu. Mnoho mamičiek si obľúbilo aplikácie na sledovanie dojčenia, alebo hľadajú radu v online komunitách pre novopečené mamičky. Ak hľadáte informácie na webe alebo v aplikácii, overte si, že sa opiera o lekárske zdroje.

  • Ste na správnej ceste

 

Tým, že premýšľate, prečo by ste chceli dojčiť, plánujete dopredu a zoznamujete sa so svojím "tímom podpory", ste vlastne už na ceste k úspešnému dojčeniu.

 

Veľký význam má tiež hovoriť o svojich skúsenostiach s dojčením - o vzácnych prežitých okamihoch, a to aj o tých, ktoré nie sú jednoduché. Veľkou podporou pre vás budú pravidelné rozhovory o dojčení s lekárom alebo odborným zdravotníkom, s rodinou, priateľmi a ďalšími novopečenými mamičkami.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent do výbavičky

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.