Čo by ste si mali sledovať pri príprave kávy z domáceho kávovaru a prečo na kávu chodíme von? O tom sme sa zhovárali s Ondřejom Štoksom z pražskej pražiarne Candy Cane Coffe.
Myslím, že dôvody sú hneď dva. Ten prvý je pohodlie. Predsa len káva, ktorú si vychutnávate, bez toho aby ste museli pohnúť prstom, bude vždy o krok napred. Druhým dôvodom je vybavenie, ktoré je potrebné mať doma na prípravu kvalitnej kávy. Nemusí ísť len o samotný kávovar, ale aj o jeho správnu údržbu a nástroje patriace k nej. Ale už zase sme sa tak trochu vrátili k pohodliu...
K ľuďom sa jednoducho nedostala informácia, že k príprave super kávy nemusia mať mašinu za stotisíce, alebo im len chýbajú skúsenosti s prípravou. Prax je v tomto ohľade úplne nenahraditeľná. V každom prípade je škoda piť instantnú kávu, ktorá sa kvalitou ani chuťou nikdy nevyrovná káve z čerstvo pomletých zŕn. Existuje veľa lepších a zároveň jednoduchých spôsobov prípravy. Kompromisom pre milovníkov espressa, ktorí sa obávajú zložitej prípravy kávy, môžu byť automatické domácekávovary – len je potrebné sa pri ich výbere zamerať na technické parametre a komponenty. Bývajú lacnejšie než pákové a pokiaľ sa o nich staráme a sypeme do nich kvalitné kávové zrná, odvádzajú tiež dobrú prácu.
Ondřej nazbieral viac než desaťročnú profesnú skúsenosť v popredných kaviarňach ako je Café Lounge, alebo EMA espresso bar. V roku 2016 sa stal druhým vicemajstrom ČR v súťaži Barista Roku. V roku 2013 bol tretím najlepším na majstrovstvách ČR v kategórii latte art. Praženiu sa venuje viac ako štyri roky, v súčasnej dobe vedie pražskú pražiareň Candycane coffee.
Ondřej nazbieral viac než desaťročnú profesnú skúsenosť v popredných kaviarňach ako je Café Lounge, alebo EMA espresso bar. V roku 2016 sa stal druhým vicemajstrom ČR v súťaži Barista Roku. V roku 2013 bol tretím najlepším na majstrovstvách ČR v kategórii latte art. Praženiu sa venuje viac ako štyri roky, v súčasnej dobe vedie pražskú pražiareň Candycane coffee.
Určite to hrá svoju rolu, ale dá sa tomu úplne jednoducho vyhnúť. Stačí sa opýtať trebárs aj baristu v kaviarni alebo zájsť si na kurz. Niektoré z nich sa sústreďujú vyložene na domácu prípravu kávy. Profesionálneho baristu z vás na počkanie neurobia, ale behom pár lekcií vám rozšíria obzory a ukážu, akou cestou sa vydať.
Keby som to mal veľmi zovšeobecniť, zlyhávame v úplne základných surovinách. Čo sú presne tie dve, ktoré by ste čakali - voda a káva. V prípade vody, sa v kaviarňach často využívajú filtračné zariadenia, pretože mnoho krát je voda tvrdá, zavápňuje kávovar, a to sa zákonite podpisuje na výslednej chuti kávy. Pritom u domácich automatických kávovarov často stačí len použiť odvápňovací roztok a stlačiť tlačidlo.
Nedá sa povedať, že čím drahšiu kávu kúpite, tým viac si pochutnáte. Musíte hľadať tu pravú. Ale ona sa vždycky nájde, aj keď to občas trvá.
Za mňa určite áno.
Ale áno, určite to možné je! Síce to nebude také, ako keď ju pripravíte z profesionálneho pákového kávovaru, ale v každom prípade je to oveľa lepšie než instantná káva.
O kávovare platí to isté, čo o kuchyni - čistota je úplný základ. Ide o to, aby sa ingrediencie nespracovávali v špinavom prostredí. Teda určite si všímajte, v akom stave je nádržka na vodu a pravidelne kávovar odvápňujte. Pri strojoch, ktoré vedia pracovať s mliekom, sa sústreďte na to, aby vedenie mlieka z nádržky nezostávalo špinavé. Existujú aj stroje, ktoré žiadne hadičky na vedenie mlieka nemajú. Údržba takých strojov je jednoduchšia. Pokiaľ ešte môžete ustriehnuť čistotu mlynčeka, konkrétne mlecích kameňov, je to určite veľké plus.
Mieša mlieko a vzduch vysokou rýchlosťou a potom bez striekania vleje do šálky krémovú vrstvu mliečnej peny. Veľmi ľahko sa čistí, stačí umyť 2 časti nádoby.
Klasický spôsob šľahania mlieka parnou tryskou v kanvičke.
Mlieko sa natiahne trubičkou, ktorá odvedie mlieko k našľahaniu a napustí do šálky.
Mieša mlieko a vzduch vysokou rýchlosťou a potom bez striekania vleje do šálky krémovú vrstvu mliečnej peny. Veľmi ľahko sa čistí, stačí umyť 2 časti nádoby.
Klasický spôsob šľahania mlieka parnou tryskou v kanvičke.
Mlieko sa natiahne trubičkou, ktorá odvedie mlieko k našľahaniu a napustí do šálky.
Čo sa týka mlieka, čerstvé bude zakaždým chutnejšie než mlieko trvanlivé. Na šľahanie sa určite najviac hodí mlieko plnotučné, ktoré by ste mali dobre ochladiť. V prípade kávy by som sa určite poobzeral po káve praženej na espresso. Ale konkrétny druh vám neporadím, to záleží na chuťových bunkách, či vám lepšie sadne horkejšia, kyslejšia... Keď ju objavíte, vsadil by som sa, že pre dobrú kávu už nebudete musieť ísť ďalej než do kuchyne.
EP5335/10
Tento produkt už nie je dostupný
You are about to visit a Philips global content page
Continue