Čo jesť pri dojčení?

Váš malý poklad je už síce na svete, ale stále je bez mamičky úplne stratený. Jej materské mlieko je totiž všetkým, čo bábätko potrebuje, aby správne rástlo, vyvíjalo sa a objavovalo svet. Každé jedlo, ktoré mamička zje, a každý nápoj, ktorý vypije, sa potom dostane vo forme materského mlieka do malého telíčka dieťatka. Ako zaistiť, aby mu nič nechýbalo? Ktoré potraviny sú vhodné pre dojčiacu ženu?

Základy zdravej výživy platia pre dojčiace ženy dvojnásobne

 

Na úvod je potrebné spomenúť, že dojčiaca mamička urobí najlepšie, keď sa bude riadiť všeobecnými pravidlami zdravej výživy a zároveň vezme do úvahy niekoľko špecifík obdobia dojčenia. 

 

Dojčiaca mamička by mala jesť najmä pestro a často. Stačia menšie porcie, ale určite nie je vhodné jedlá vynechávať. Dôležitá je aj kvalita potravín a ich čerstvosť.   

Správna výživa pri dojčení

 

Ovocie pri dojčení

V období, keď dojčíte svoje bábätko, je vitamín C veľmi dôležitý, pretože podporuje obranyschopnosť. Bohužiaľ, telo si ho neukladá do zásoby, preto je nutný jeho denný príjem. Denne sa preto dojčiacim ženám odporúča zjesť jeden veľký pomaranč alebo vypiť 100 ml pomarančovej šťavy.   

 

Ak by vaše bábätko zle znášalo materské mlieko po tom, čo ste zjedli kyslý a veľmi aromatický pomaranč, alebo vypili pomarančovú šťavu, potom môže byť riešením príjem vitamínu C zo zeleniny, napríklad z veľkej zelenej papriky.   

 

Zelenina pri dojčení

Zo zeleniny nie je možné získať energiu, pretože je zložená najmä z vody (80 až 85 %) a obsahuje len malé množstvo bielkovín a cukrov. Pre dojčiace mamičky je však zelenina veľmi dôležitá, pretože obsahuje vitamín C, beta karotén a veľmi potrebnú kyselinu listovú. Bonusom sú aj nemenej dôležité minerálne látky – horčík, draslík či fosfor.

 

Z čoho získať energiu?   

Zamerajte sa na zdroje pomalých cukrov medzi ktoré patrí napríklad pečivo z celozrnnej múky, ryža, pšenové a ovsené kaše. Päť malých porcií týchto zdravých príloh (1 kúsok pečiva, 1 kopček ryže a pod.) vám pokryje celý deň, keď sa energia z pomalých cukrov bude uvoľňovať postupne. Tieto potraviny potom pokryjú príjem vitamínu B a niektorých minerálnych látok (železa a vápniku).

 

Potrebné mliečne výrobky

Patria k najviac hodnotným potravinám pre dojčiacu mamičku. Mliečne výrobky totiž dodávajú telu veľmi potrebný vápnik. Je preto vhodné, aby dojčiaca žena zaradila do jedálneho lístka mlieko, tvaroh, jogurt a kyslé mliečne výrobky.   

 

Mäso ako zdroj bielkovín 

V našich končinách majú ženy obvykle živočíšnych bielkovín dostatok. Najčastejšie ich prijmú z vajíčok, mlieka, mliečnych výrobkov a z mäsa. Určite ich zo svojho jedálneho lístka v období dojčenia nevynechávajte, pretože tieto bielkoviny obsahujú kompletné spektrum esenciálnych aminokyselín, ktoré sú potrebné na to, aby bábätko rástlo a prospievalo. Veľmi vhodné je pre dojčiacu mamičku chudé bravčové mäso alebo morčacie mäso. 

 

Nezabúdajte tiež zaradiť do jedálneho lístka ryby, najlepšie 2 porcie týždenne. Je predsa všeobecne známe, že rybí tuk je pre telo mamičky i vývoj bábätka veľmi prospešný, aj keď spomienky našich rodičov na veľkú lyžici rybieho tuku príliš ružové nie sú.

 

Zdravé tuky

S tukmi to počas dojčenia rozhodne nemusíte preháňať, veľmi dôležitá je ale kvalita. Na šalát si preto dajte 2 polievkové lyžice olivového oleja lisovaného za studena, ktorý ďalej môžete využiť v teplej i studenej kuchyni. Na plátok celozrnného chleba je zase vhodné pravé maslo. Nepoužívajte margaríny alebo iné rastlinné maslá, ktoré sú len náhradou.

 

Nezabúdajte piť

Bohužiaľ, nemyslíme lahodný pohár vína, ale najlepšie obyčajnú neperlivú vodu alebo čaje pre dojčiace mamičky. Dostatočný denný príjem tekutín pre vaše telo i pre tvorbu materského mlieka je asi 2,5 až 3,5 litra denne. Pre niektoré ženy je to normálne, pre iné je to skutočne veľa. Ak máte problém s pitným režimom, vytvorte si návyk, že budete mať vždy pohár vody na mieste, kde dojčíte a napijete sa pri každom dojčení, aby ste doplnili tekutiny.   

 

Sú vitamíny pre tehotné a dojčiace ženy nutné?   

Najmä v období tehotenstva a dojčenia by ste sa mali sústrediť na vyváženú, pestrú a zdravú stravu. Užívanie vitamínov je potom druhoradé.    

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.