Ako sa správne stravovať počas dojčenia

Materské mlieko znamená pre bábätko oveľa viac než len plné bruško. Objavte aké sú jeho zdravotné výhody a ako môžete podporiť jeho tvorbu.

Posilnenie imunity vášho bábätka


Materské mlieko je dokonalejšie než si myslíte. Nepomáha bábätku iba rásť. Pomáha tiež budovať jeho imunitný systém. Počas niekoľkých dní po vystavení baktériám vaše mlieko vytvorí protilátky, ktoré ochránia vaše bábätko pred rovnakými baktériami, s ktorými sa stretnete vy.

Rozvíjanie chuťových buniek dieťaťa


Ak dojčíte, tak vaše bábätko zje to, čo zjete vy. A to čo mu v mlieku odovzdávate nie sú len živiny a protilátky. Do mlieka sa dostane i chuť jedál, ktoré zjete. A zatiaľ čo bábätká prirodzene preferujú sladké chute, vaše materské mlieko im môže ponúknuť širokú škálu chutí. To im môže rozšíriť ich vlastné chute a môže to neskôr znamenať menej odvrávania a zlostenia sa pri jedle.

Podpora tvorby mlieka


Na internete si jednoducho vyhľadáte mnoho jedál, ktoré „môžu“ podporiť tvorbu mlieka pri dojčení. Ale väčšina z týchto rád nie je vedecky podložená. Pravda je taká, že neexistuje zaručený spôsob, ako zaistiť väčšiu tvorbu mlieka. Naša rada je jednoduchá, stravujte sa pravidelne a dobre. Snažte sa nevynechávať jedlá a snažte sa jesť jedlo bohaté na živiny, ako zeleninu, bielkoviny, zdravé tuky a sacharidy.

Pitie za dvoch


88 % materského mlieka tvorí voda, preto budete počas dojčenia viac smädná. Je dôležité zostať hydratovaná, nemusíte sa ale nútiť piť viac. Na miestach, kde dojčíte majte poruke plnú nádobu s vodou a pohár, budete sa tak môcť rýchlo napiť a doplniť vodu, o ktorú ste prišli počas dojčenia.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.