Rady a tipy na dojčenie  

Ako začať

 

Materské mlieko je najlepšou výživou pre vaše bábätko. V prvých šiestich mesiacoch života sa odporúča bábätko výhradne dojčiť. Tu nájdete užitočné rady ako správne začať s dojčením.

Predpôrodné kurzy


O dojčení sa možno budete chcieť dozvedieť viac ešte pred tým, než sa vám bábätko narodí, aby ste boli pripravená a sebaistá, až nastane čas. Môžete navštevovať predpôrodné kurzy, alebo si dohodnúť schôdzku s pôrodnou asistentkou. Môžete tiež vyspovedať kamarátky alebo príbuzné, ktoré majú s dojčením dobré skúsenosti. Požiadajte partnera a najbližšiu rodinu, aby boli od začiatku na blízku a mohli vás podporovať.

Zvolenie pohodlnej polohy


Dojčenie je zručnosť, ktorú väčšina mamičiek zvládne úplne ľahko, niekedy ale môže chvíľu trvať, než s vaším bábätkom nájdete najlepšiu polohu pri prsníku. Vaše pohodlie a poloha, s ktorou budete spokojná vy, uľahčí dojčenie vám i vášmu bábätku.

Poloha v náručí

 

Posaďte sa na posteľ alebo na pohodlné kreslo, o ktoré sa môžete oprieť. Položte kolená mierne vyššie než sú vaše boky – možno si budete potrebovať podložiť nohy.

 

  • Použite vankúše na umiestnenie bábätka do potrebnej výšky na dojčenie. Hlava bábätka by mala ležať v ohybe lakťa.
  • Potom, keď je bábätko správne umiestnené, podržte prsník štyrmi prstami v spodnej časti a palcom v hornej.

Držanie pod ramenom, futbalová poloha

 

Vhodná poloha, ak máte veľké prsia, ak ste rodili cisárskym rezom alebo ak máte dvojičky.

 

  • Posaďte sa a položte si vankúš na stranu na podopretie ruky.
  • Položte bábätko pozdĺž vášho predlaktia a podoprite rukou jeho hlavičku.
  • Umiestnite bábätko tak, aby malo nožičky pod vašou pažou a jeho kolienka boli presne pod vaším podpazuším.
  • Pre veľmi malé bábätká je dobré podložiť si ruku vankúšom, aby bola bližšie k prsníku.

Poloha v ľahu

 

Táto poloha vám dovoľuje si pri dojčení ľahnúť a trochu si odpočinúť.

 

  • Ľahnite si pohodlne na bok, za chrbát si dajte vankúš na podopretie.
  • Ďalší vankúš si dajte medzi nohy, tak aby bolo horné koleno pokrčené a položené na vankúši.
  • Položte bábätko vedľa seba tak, aby jeho bruško smerovalo k vášmu, a aby jeho ústočká boli na úrovni vašej bradavky.
  • Pomôžte bábätku prisať sa tým, že pridržíte prsník protiľahlou rukou.

Prisatie


Keď nájdete tú pre vás najpohodlnejšiu polohu, priložte bábätko k prsníku, nie prsník k bábätku. Tiež sa uistite, že vaše bábätko počas dojčenia môže mierne zakloniť hlavičku. Bábätko uchopí vašu bradavku a časť dvorca. To že sa bábätko dobre prisalo poznáte tak, že je vidieť viac dvorca pri jeho nose než pri brade.

 

Keď sa bábätko poriadne prisaje, tak začne rýchlo cicať, čo stimuluje spúšťací reflex prsníka. A keď mlieko začne tiecť, tak spomalí.

Plné nadojčenie


Keď sa vám začne tvoriť mlieko (2 – 5 dní po pôrode), mali by ste motivovať bábätko na to, aby sa plne napilo z jedného prsníka, než mu ponúknete druhý. Tým zaistíte, aby bábätko pilo výdatné zadné mlieko, vďaka ktorému sa viac upokojí a bude viac preberať na váhe. Nie všetky bábätká budú pokračovať pitím z druhého prsníka, nechajte ho samého sa rozhodnúť.

 

Ak vaše bábätko začne byť po krátkej chvíli dojčenia unavené, pomôžte mu tým, že ho budete stimulovať. Skúste zmeniť polohu, vyzlečte mu jednu vrstvu oblečenia, alebo ho pošteklite. Dĺžka dojčenia je závislá od každej mamičky a bábätka – môže to byť 10 – 40 minút, závisí od veku dieťaťa, techniky a vášho spúšťacieho reflexu.

Správne priloženie k prsníku


Ak vaše bábätko nie je správne priložené k prsníku, potom materské mlieko nemôže správne tiecť a bábätko tak nevypije dostatočné množstvo mlieka. Nie je to pohodlné ani pre vás, pretože môžete mať bolestivo opuchnuté prsia, a bolestivé bradavky.

 

Bolestivé bradavky môžu byť spôsobené tiež tým, že sú pri dojčení príliš blízko k perám vášho bábätka. Správna pozícia bradavky pri dojčení je vzadu v ústach, blízko horného podnebia. Ak máte problémy dlhšiu dobu, požiadajte o pomoc lekára alebo laktačnú poradkyňu.

Šťastné a spokojné bábätko


Konečne, ak sa vám bábätko medzi dojčeniami zdá šťastné a spokojné a plynulo priberá na váhe, potom si môžete byť istá, že vám dojčenie ide správne.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.