Strava počas posledného trimestra

Posledný (tretí) trimester je obdobie medzi 28. a 40. týždňom. Bruško už je skutočne veľké, pohyb náročný a vy sa utešujete tým, že už čoskoro budete držať svoje bábätko v náručí. Ako najlepšie pripraviť malý poklad na príchod na svet? Najmä správnou životosprávou a jedálnym lístkom mamičky.

Kalórie navyše!


Tretí trimester je obdobím, kedy vaše bábätko stále rastie a dozrieva. Pripravuje sa už pomaly na cestu na svet a je potrebné, aby bolo zdravé, silné a pripravené. Preto by sa jedálny lístok tehotnej ženy mal zmeniť. V poslednom trimestri máte totiž oficiálne povolených asi 450 kalórií (1885 kJ) denne navyše, aby ste vyvážili požiadavky bábätka počas rastového špurtu. Snažte sa ale odolať veľkému množstvu sladkého a rýchleho občerstvenia – 450 kalórií je možno menej než si myslíte. Je to ekvivalent napríklad kuskusu (45 gramov) s kuracími rezancami (120 gramov), olivovým olejom (5 gramov), miešanou zeleninou (100 gramov) a píniovými orieškami (10 gramov).

Čo jesť v tehotenstve?  


Trošku viac, ale o veľa zdravšie

 

V priebehu celého tehotenstva potrebuje bábätko v brušku mnoho bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a esenciálnych mastných kyselín. Dôležitý je tiež dostatočný príjem horčíka, jódu, vápnika, železa a zinku.

 

Železo

 

Najmä na nedostatok železa by si mamičky v priebehu tehotenstva mali dať pozor. Krvný obraz kontrolovaný na začiatku tehotenstva odhalí u mnohých mamičiek nedostatok železa a lekár im odporučí či rovno predpíše vhodný doplnok stravy. Ak je na začiatku krvný obraz v poriadku, ale v priebehu tehotenstva sa objaví veľká únava a zle sa vám dýcha, podeľte sa o túto skutočnosť so svojím lekárom. Môže ísť o nedostatok železa, ktorý sa objavil v priebehu tehotenstva.

 

Vápnik

 

Veľmi významný je tiež dostatočný príjem vápnika. V prípade, že ho telo nebude mať pre bábätko dostatok, začne ho odčerpávať z kostí mamičky. Preto jedzte dostatok kyslých mliečnych výrobkov, brokolicu, sezam či mandle. Tiež to nepreháňajte so sladkým, pretože vysoká konzumácia cukru negatívne ovplyvňuje vstrebávanie vápnika.

 

Vláknina

 

Dostatočný príjem vlákniny pomáha telu mamičky čistiť črevá a zároveň pomáha bojovať so zápchou, ktorá trápi mnoho tehotných žien.

 

Na čo ďalej nezabudnúť?

 

Strava v tehotenstve by tiež mala obsahovať dostatočné množstvo vitamínov zo skupiny B, tie obsahujú napríklad kvasnice. Správna výživa v tehotenstve by nemala byť ochudobnená ani o zinok, ktorý sa nachádza napríklad v tekvicovom semienku, v melóne alebo vo vajciach.

 

Špeciálne v treťom trimestri

 

V celom tehotenstve, ale hlavne v treťom trimestri, by mali budúce mamičky dbať na dostatočný príjem esenciálnych omega-3-mastných kyselín. Tieto zázračné kyseliny posilňujú nervovú sústavu plodu a chránia pred predčasným pôrodom.

 

Doplnky stravy pre tehotné  

 

Minerály a vitamíny by tehotná žena mala prijímať najmä v strave. Ak ich však chce užívať aj vo forme doplnkov stravy, môžete zvoliť tie priamo pre tehotné, ktoré ponúkajú vhodnú kombináciu i množstvo látok potrebných pre dobre prebiehajúce tehotenstvo a vývoj plodu. 

 

Potraviny, ktoré prirodzene odvodnia

 

Odvodniť telo v tehotenstve vám pomôže zeler, melón, uhorky, marhule alebo zelený čaj. So zeleným čajom ale opatrne, odborníci ho v tehotenstve neodporúčajú piť v nadmernej miere. Ale stále je pre tehotnú vhodnejší, než káva. 

 

Jedálny lístok v tehotenstve z malých porcií

 

Keď je bruško v treťom trimestri skutočne veľké, mali by ste dbať na menšie porcie jedla, ideálne až šesť menších porcií počas dňa. Menšie porcie totiž významne uľavia stlačenému žalúdku a črevám.  

 

Pitný režim v tehotenstve

 

Veľa pite, najlepšie čistú vodu. Pitný režim je síce individuálny a tiež záleží na mnohých ďalších faktoroch (napr. jedálny lístok, ročné obdobie), ale pamätajte si, že minimálny príjem tekutín je 1,5 litra. Príjem tekutín okolo 2 litrov je ale vhodnejší. Nemali by ste sa vôbec dostávať do situácií, že ste smädná. Vyvarujte sa ale tiež príjmu nadmerného množstva tekutín, ktoré potom zbytočne zaťažujú obličky.

 

Nepite počas jedla, nápoje konzumujte vždy oddelene.  

Čo nejesť v tehotenstve


Šetrite svoje telo a zbytočne si nepridávajte problémy

 

Zlaté pravidlo výživy v tehotenstve hovorí, že čo škodí mamičke, škodí aj dieťaťu. Bohužiaľ, vzhľadom na to, aký je plod citlivý a bezbranný, tak ešte oveľa viac. Preto v tehotenstve nepite alkohol, nefajčite a nejedzte pokrmy zaťažené aditívami, instantné jedlá a údeniny. Naopak sa zamerajte na potraviny s nižším glykemickým indexom. Tým uľavíte veľmi preťaženému pankreasu.

 

Plesňové syry a jedlá zo surového mäsa

 

Tieto dobroty (niva, sushi, tatarák a ďalšie) sa tehotným neodporúčajú najmä kvôli snahe znížiť riziko nákazy listeriózou, pretože tehotné ženy sú na nákazu náchylnejšie. V prípade, že by k ochoreniu došlo, mohla by choroba mať pre mamičku i bábätko veľmi vážne následky.

 

Najlepšou prevenciou proti ochoreniu listeriózou sú tieto opatrenia

 

  • ryby a mäso jedzte len po dôkladnej tepelnej úprave (var listérie zničí)
  • nepite nepasterizované mlieko a kontrolujte mliečne výrobky, či sú vyrobené z pasterizovaného mlieka
  • ovocie a zeleninu je potrebné pred konzumáciou dôkladne umývať
  • šaláty, syry a chlebíčky z lahôdok nejedzte (v prípade, že vás chuť premôže, jedzte len tie čerstvé a zjedzte ich ihneď po nákupe)
  • uvarené jedlo zjedzte najneskôr do druhého dňa
  • chladnička by mala byť čistá a teplota v nej by nemala byť vyššia než 4 °C
  • Mrazničku tiež udržujte čistú a s teplotou nižšou než -17 °C

 

1,5 gramu soli stačí
 

Ak máte opuchy, zamerajte sa najmä na váš denný príjem soli. Denná dávka sodíka by totiž mala byť asi 0,5 gramu na deň. Tejto dávke zodpovedá asi 1,5 gramu kuchynskej soli. Skúste si svoj denný príjem soli strážiť. Vzhľadom na to, že sa soľ v našej spoločnosti používa nadbytočne (napríklad v pečive), je náš denný príjem soli zbytočne vysoký.

 

Nepríjemné pálenie záhy v tehotenstve  

 

Koniec tehotenstva je tiež obdobím, kedy budúce mamičky stále páli záha. Je to spôsobené pôsobením hormónov, ale tiež fyziologickými zmenami, ktorými telo na konci tehotenstva prechádza. Aj keď sa pálenia záhy možno nezbavíte úplne, môžete ho aspoň zmierniť. Skúste obmedziť korenené jedlá, čokoládu, citrusy, alkohol a kávu. Jedzte často a malé porcie, po malých kúskoch a dobre jedlo rozhryzte.

 

Niektorým mamičkám sa na pálenie záhy veľmi osvedčila i zvýšená konzumácia jabĺk.

Sú lieky v tehotenstve tabu?


Nie sú, ale lieky by ste mali užívať len v prípade, že ich pozitívne účinky prevýšia tie negatívne. Dlhodobé užívanie liekov vždy konzultujte s lekárom.  

 

Na bolesť a teplotu

 

Po dobu tehotenstva a dojčenia je odporúčaný ženám Paralén. V treťom trimestri neužívajte lieky, ktoré patria do skupiny tzv. nesteroidných antirevmatík (Acylpyrín, Ibuprofén a iné).

 

Keď veľa vraciate  

 

Potom je možné užiť liek Degan či Cerucal.

 

Pri pálení záhy

 

Tento bežný tehotenský problém môžete zmierniť bezpečným liekom Maalox.

 

Užívanie liekov vždy ešte konzultujte s lekárnikom. Nikdy v lekárni nezabudnite spomenúť, že ste tehotná.   

Užite si posledný trimester tehotenstva


Strava v tehotenstve je dôležitá, ale psychická pohoda mamičky je nemenej dôležitá. Nestresujte sa preto, keď si občas dáte šálku kávy, čokoládu alebo obľúbenú salámu (vždy kvalitnú a čerstvú). Užite si svoj malý prehrešok a tešte sa na to, že už čoskoro privítate svojej dieťatko na svete.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent do výbavičky

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.