Meranie teploty deťom

Vlastný digitálny teplomer by mal byť už súčasťou vašej výbavy na cestu do pôrodnice a pravdou je, že v prvých dňoch a týždňoch života ho budete brať do ruky pomerne často. Teplotu novorodenca je potrebné dôkladne strážiť. Poradíme vám, ako sa teplota bábätkám meria a ako ten správny teplomer vybrať.

Meranie teploty bábätkám


Ako asi tušíte, malým bábätkám sa teplota nemeria v podpazuší, ako sme zvyknutí u seba, ale v konečníku. A nie je to pre deti zrovna príjemná kratochvíľa, preto na špičku teplomera naneste dostatočné množstvo osvedčeného a vyhovujúceho krému proti zapareninám. Dieťatko by pri meraní malo ležať na chrbte a kolienka by mali smerovať k brušku. Teplomer nezasúvajte príliš hlboko, stačí maximálne 2 cm. Potom musíte chvíľku počkať. Digitálny teplomer so špičkou potrebuje na správne meranie aspoň 20 sekúnd.

 

Po použití nezabudnite teplomer vždy utrieť a umyť.

Ak pozorujete teplotu u batoľaťa, procedúra s meraním teploty v konečníku už vám asi neprejde. Deti v tomto veku majú silu a dokážu sa brániť, mohli by sa tak pri meraní poraniť. Našťastie batoľatá a deti predškolského veku už vedia pochopiť, o čo sa rodičia snažia a keď drobčekovi trpezlivo vysvetlíte, prečo je potrebné dať si teplomer pod jazyk, pevne zovrieť ústočká a počkať, až to pípne, môžete z merania teploty urobiť vlastný zábavný proces.

 

S pribúdajúcim vekom dieťaťa už nemusíte dávať teplomer ani do úst a dieťaťu ho vložiť štandardne do podpazušia.

Odpočítanie teploty

 

„Pred odpočítaním, alebo po?“ To je častá otázka pediatrov, keď im hlásime nameranú teplotu bábätka. Pri meraní teploty v konečníku detí musíme odčítať, pretože v konečníku je teplota o niečo vyššia, a to v priemere o 0,5 ° C. To sa ale týka predovšetkým dojčiat a batoliat. U novorodencov sa odčítanie nevykonáva.

Aký teplomer pre bábätko


Teplomer majte vždy poruke tak doma, ako aj na cestách, pretože nikdy neviete, kedy ho budete potrebovať. Pomôžeme vám vybrať ten najvhodnejší.

 

Digitálny teplomer so špičkou

Tento typ teplomeru sa používa najčastejšie, pretože je cenovo dostupný, meria pomerne rýchlo a veľmi pohodlne.

 

Digitálne teplomery iných tvarov (tvar cumlíka alebo čelový teplomer)

Tieto typy teplomerov sú menej presné, preto dávajú rodičia spravidla prednosť typu so špičkou.

 

Ušný teplomer

Pri správnom použití je tento typ teplomeru veľmi presný a užitočný. Zatiaľ čo digitálny teplomer potrebuje približne 30 sekúnd na správne meranie, ušný teplomer, ktorý využíva na meranie infračervený lúč, nameria dieťaťu teplotu už za pár sekúnd. Jediným mínusom je vyššia cena.

 

Ortuťový teplomer

Tento starší typ teplomeru pre bábätká a malé deti nie je príliš vhodný, pretože sa ľahko rozbije a aj len výpary ortuti môžu vyvolať otravu.

Aké teploty sú normálne


Teplota dojčaťa cez deň kolíše. Najnižšia je ráno, najvyššia neskôr odpoludnia.

 

  • 36,5 – 37 °C je ideálna teplota bábätka.
  • Menej než 36,5 alebo dokonca 34 °C signalizuje podchladenie. Dieťatko skúste zahriať suchým teplom (oblečenie, deka, privinutie na svoje telo) a ak by sa vám to nepodarilo, kontaktujte lekára.
  • 37 – 37,9 °C predstavuje zvýšenú teplotu.
  • Od 38 – 41 °C ide o horúčku, pri ktorej už je treba informovať lekára.
  • Ak má bábätko viac než 41 °C, akútne potrebuje lekársku pomoc.

Čo môže byť príčinou teploty a horúčky


Zvýšená teplota sa u niektorých detí prejavuje v reakcii na očkovanie.
Na možné riziká vás ale vždy váš pediater vopred upozorní, aby ste nezamenili bežnú reakciu na očkovanie so závažným ochorením.

 

Vyššia teplota niekedy sprevádza aj rast zúbkov. Rodičia sa zhodujú na tom, že najhoršie sú tie úplne prvé, jednotky, a potom stoličky. A pretože zuby rastú v páre a niekedy ich je aj viac naraz, pre organizmus bábätka je to poriadna záťaž, s ktorou sa musí vyrovnať. Ide ale iba o krátke obdobie, než sa zúbok prereže. Potom sa všetko upokojí.

 

Vysoká teplota môže byť tiež príznakom zápalového ochorenia (napr. zápal mandlí), vírusovej hnačky, hnisajúcej vyrážky, ale i meningokokovej meningitídy. Toto sú už ale prípady pre lekára, preto pri náznaku podozrenia ihneď kontaktujte svojho pediatra.

 

Maličké bábätká sú veľmi citlivé na akékoľvek, aj drobné, zmeny teplôt. Nie vždy krátkodobo zvýšená teplota musí znamenať začiatok ochorenia. Ak ale teploty pretrvávajú a dieťa je celkovo viac unavené, plačlivé, lesknú sa mu očičká alebo dokonca odmieta stravu a tekutiny, s návštevou ordinácie neotáľajte. Mohlo by ísť aj o problém, ktorý je dôležité včas zachytiť.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.