Výhody odsávania mlieka

Materské mlieko je jeden z najvzácnejších darov, ktoré môžete svojmu dieťaťu poskytnúť. Dieťa samozrejme môžete plne dojčiť celé mesiace, vďaka odsávaniu ale môžete získať trochu väčšiu slobodu.

Pohodlie

Odsávaním materského mlieka zaistíte, aby vaše bábätko dostalo vždy len tú najlepšiu výživnú stravu a vy sama získate väčšiu flexibilitu. Môže to byť vtedy, keď sa vraciate do zamestnania, keď sa na kŕmení bábätka chce viac podieľať váš partner alebo keď si proste len chcete konečne dopriať poriadny odpočinok alebo si večer niekam vyjsť.
 

Predčasne narodené deti


Ak je vaše dieťa príliš malé (predčasne narodené) alebo jeho zdravotný stav nedovoľuje dojčiť priamo, je odsávanie mleziva alebo mlieka spôsobom, ako mu napriek tomu zaistiť základné živiny.


Problematické prisatie

Ak má váš novorodenec problémy s prisatím, vďaka odsatiu mu môžete zaistiť prísun vlastného mlieka a nemusíte spoliehať na umelú výživu. Ak má dieťa problémy a nedokáže sa správne prisať k prsníku, požiadajte o pomoc pôrodnú asistentku.


Používanie odsávačky


Keď sa vám začne tvoriť mlieko, chvíľami môžete mať nepríjemný pocit plných prsníkov, ale dieťa zrovna nebude chcieť jesť. V takom prípade môžete použiť odsávačku a bolesti uľaviť. Neskôr, až si na dojčenie dostatočne zvyknete, si vďaka odsávaniu môžete vytvárať zdroj mlieka, z ktorého môžete dieťa kŕmiť priebežne. Získate tak zásoby, ktoré v prípade potreby využijete.
Odsávanie materského mlieka je pri troche cviku skutočne jednoduché, aj keď než s ním začnete, je najlepšie počkať štyri až šesť týždňov po narodení, aby ste si zvykli na dojčenie – ak vám odborný zdravotník neodporučí postupovať inak.


Používanie odsávačky materského mlieka


Najjednoduchší a najrýchlejší spôsob odsávania mlieka predstavuje používanie elektronickej alebo manuálnej odsávačky. Rozhodnutie, ktorá odsávačka je pre vás najlepšia, závisí od toho, ako často plánujete odsávať a koľko času máte k dispozícii.
Odsať z prsníkov dostatok mlieka manuálnou odsávačkou trvá asi 15 až 45 minút podľa toho, ako rýchlo mlieko tečie – je to individuálne.


Tipy a rady na odsávanie materského mlieka


Keď si na odsávačku zvyknete, budete schopná odsávať rýchlo a ľahko. Spočiatku vám to môže pripadať zvláštne, ale stojí za to zvyknúť si.


Prvé odsávanie


Keď s odsávaním začínate, doprajte si čas a súkromie a snažte sa odpočívať. Než začnete, môžete prsníky na odsávanie pripraviť jemnou niekoľkominútovou masážou – priložiť na prsníky najprv kúsok teplého mokrého flanelu môže pomôcť ešte viac. Ak máte nablízku svoje dieťa alebo jeho fotografiu či kus oblečenia, často to pomôže, aby mlieko začalo prúdiť.


Sterilizácia


Než začnete, je nutné odsávačku sterilizovať. Ak chcete mlieko dieťaťu dať až neskôr, uložte ho do sterilného zásobníka, ktorý výrazne označíte dátumom a údajom o množstve. Odsaté mlieko môžete uložiť v zadnej časti chladničky až na 24 hodín alebo v mrazničke na 3 mesiace.


Kedy odsávať


Mnoho mamičiek odsáva každé ráno, keď bábätko nakŕmia, aby si vybudovali zásobu mlieka, ktorú možno použiť v prípade potreby.


Rozmrazenie materského mlieka


Ak chcete rozmraziť mlieko, ktoré použijete v ten istý deň (vždy do 12 hodín), umiestnite zásobník do chladničky a nechajte pomaly rozmrazovať. Ak chcete mlieko použiť ihneď, postavte zásobník do teplej vody. Môžete tiež použiť fľašu a ohrievač na detskú stravu. Keď sa mlieko ohreje, malo by sa spotrebovať v priebehu hodiny alebo vyhodiť. Nikdy sa ho nepokúšajte uschovať na neskoršie kŕmenie.


Kedy začať kŕmiť odsatým mliekom


Ak plne dojčíte, ale viete, že počas prvých šiestich mesiacov budete možno chcieť občas bábätko nakŕmiť z fľaše, skúste mu ponúknuť fľašu odsatého mlieka približne vo veku ôsmich týždňov, len niekoľkokrát do týždňa.

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.