Nočné dojčenie

Keď sa žena stane mamičkou, má mnoho otázok o dojčení svojho dieťatka. Najčastejšie otázky sa týkajú práve nočného dojčenia, ktoré je často tiež veľmi obávané, pretože mamičku pripraví o dôležité hodiny spánku po tom, čo sa celý deň stará o svojho drobčeka. Aké sú teda zásady nočného dojčenia? Je vhodné budiť bábätko na dojčenie? A aké sú tie správne intervaly nočného dojčenia novorodenca?

Zázračné nočné dojčenie

 

Síce oberá o spánok, ktorý čerstvé mamičky tak veľmi potrebujú, zároveň je ale nočné dojčenie ďalším z malých zázrakov, ktorých je okolo narodenia nového života mnoho. Nočné dojčenie totiž nežne uspáva nielen bábätko, ale zároveň sa pri ňom vyplavujú hormóny aj do matkinho tela, ktoré spôsobia, že sa lepšie zaspáva aj jej.

 

Napitie sa mliečka a následné zaspanie pri prsníku mamičky je pre deti úplne prirodzené a normálne. Bábätká najradšej spia v blízkosti matky a nočné dojčenie tak uspokojí nielen ich túžbu po mlieku, ale tiež po fyzickom kontakte s ňou. Aj keď tieto fakty platia všeobecne, nočné dojčenie je ale aj tak niečo špeciálne. Je dokonale intímne a je to čas, kedy sú mamička a dieťatko len spolu v bezpečí domova, obklopení tichom a pokojom.

Prvé tri mesiace vďačného nočného stravníka


Hneď na štarte života dieťatka je nočné dojčenie veľmi dôležité, pretože podporuje laktáciu. Počas noci sa totiž produkuje najviac hormónu prolaktínu, ktorý priaznivo ovplyvňuje tvorbu mlieka. Z tohto dôvodu je nočné dojčenie dôležitou súčasťou prvých troch mesiacov, keď dochádza k ustáleniu laktácie. Počas šestonedelia by sa mal novorodenec dojčiť každé tri hodiny a ak sa sám nebudí, mal by byť na dojčenie budený. Opačným extrémom je však dojčenie po hodine. To nie je nutné a v prípade, že ho bábätko vyžaduje, je potrebné konzultovať to s detským lekárom. Príčinou nemusí byť hlad, ale problém môže byť úplne niekde inde.

 

Po šestonedelí by sa v ideálnom prípade mal čas medzi dojčením v noci predlžovať. Bábätko by malo dostávať materské mlieko asi 2× za noc, vždy po maximálne piatich hodinách. Ak vám váš poklad neustále spinká a nebudí sa, je dobré bábätko na dojčenie prebudiť. V prípade, že sa vaše dieťatko v období prvých troch mesiacov naopak budí o niečo častejšie a dožaduje sa mliečka, je to tiež normálne. V tomto období mu doprajte, čo hrdlo ráči, pretože častým nočným dojčením skvele podporíte laktáciu. Cez deň je potom bábätko po výdatnom nočnom kŕmení často oveľa pokojnejšie.

Ockovia, pomáhajte


Často sa stáva, že je mamička v prvých mesiacoch života bábätka značne vyčerpaná. Ak sa navyše stane, že sa dieťatko dožaduje častého nočného dojčenia, môže sa žena ľahko ocitnúť na pokraji síl. V takom prípade je potrebné, aby sa jej dostalo pomoci.

 

Riešením je odsatie materského mlieka. Šikovná odsávačka pomôže mlieko jednoducho a pohodlne odsať a môže byť manuálna alebo elektrická. Ocko potom v noci odsaté mlieko vo fľaške ohreje v kúpeli teplej vody a skontroluje teplotu teplomerom, alebo použije špeciálny ohrievač na materské mlieko. Dieťatko následne nakŕmi z fľašky. Mamička tak získa cenné hodiny spánku navyše a ocko bude mať ešte bližšie puto so svojím drobčekom.

 

V neskorších mesiacoch života malého pokladu môže mať mamička vďaka odsávaniu väčšiu slobodu a bude možné, aby si občas napríklad zašla večer s kamarátkami do kina.

Myslite tiež na seba

 

Väčšina mamičiek chce pre svoje dieťatko to najlepšie a často na seba vôbec nemyslia. Časté nočné vstávanie potom vyústi do únavy, ktorá následne prerastie do veľmi nepríjemného vyčerpania. Bez energie je potom všetko ťažké a materstvo si žena tak neužíva. A čo viac, váš malý uzlíček to pozná. Opäť platí, že ak je spokojná mamička, tak je spokojné aj bábätko. Takže ak sa vám zdá, že už je nočné vstávanie nad vaše sily, snažte sa ho naučiť spinkať celú noc. Aj keď mu nepôjde len o nočný rituál dojčenia, ale ešte stále aj o materské mlieko samotné, riešením môže byť podanie kašičky pred spaním, aby bolo počas noci nasýtené.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.