Múčnivka

Obdobie dojčenia je krásnym časom jedinečného spojenia medzi bábätkom a mamičkou. Bohužiaľ, aj v prvých mesiacoch života sa vám a vášmu dieťatku nemusia vyhnúť nepríjemné komplikácie v podobe choroby. Medzi typicky detské choroby patrí aj múčnivka, ktorá síce nie je nebezpečná, ale vie byť veľmi nepríjemná. Ako ju spoľahlivo zahnať?

Čo je to múčnivka?


Je to ochorenie, ktoré je spôsobené kvasinkou Candida albicans a objavuje sa najčastejšie u novorodencov v prvých dvoch mesiacoch života. Múčnivka u bábätiek sa potom prejaví tým, že dieťatko má v ústočkách biely povlak, ktorý pripomína tvaroh a je veľmi ťažké ho zotrieť. Keď sa vám to už podarí, potom sa objavia červené až mierne krvácajúce miesta.

 

Najčastejším dôvodom, prečo sa táto choroba u malého pacienta objaví, je kvasinková infekcia, ktorou jeho mamička trpela v tehotenstve a možno o nej ani nevedela. Z tohto dôvodu je v tehotenstve nutné kvasinkovú infekciu dôkladne preliečiť tak, aby ju mamička nemala počas pôrodu a nebolo teda možné infekciu preniesť na dieťa. Ďalším častým dôvodom je i užívanie antibiotík tehotnou alebo dojčiacou mamičkou. Antibiotiká zabíjajú dobré baktérie a umožňujú premnoženie kvasiniek, ktoré sú síce bežnou súčasťou ľudského tela, ale práve ich premnoženie spôsobuje rôzne nepríjemné kvasinkové infekcie – kožné i slizničné.

Váš malý poklad ochorel múčnivkou? Nezúfajte


V ústočkách vášho dieťatka sa objavil biely povlak na jazyku či na podnebí? Áno, síce ide o charakteristický príznak múčnivky, ale netreba panikáriť. Múčnivka nie je pre vaše bábätko nebezpečná, je skôr nepríjemnou komplikáciou. Niektoré deti nemajú žiadne bolesti, ale niektoré bábätká môžu odmietať dojčenie alebo kŕmenie z fľašky, pretože im dráždi citlivé oblasti v ústach, ktoré sú postihnuté múčnivkou. V takom prípade je potrebné obrniť sa trpezlivosťou a pri dojčení konať veľmi citlivo. V období choroby sa tiež neodporúča jesť napríklad veľmi aromatické citrusy, pretože agresívne zloženie citrusov by mohlo cez materské mlieko podráždiť citlivý jazýček a podnebie ešte viac.

Zbohom, múčnivka


Ako už bolo spomínané, nejde o nebezpečné ochorenie, ale s dieťaťom v kočíku by mali vaše kroky určite smerovať k pediatrovi. Aj keď do niekoľkých týždňov by múčnivka sama opustila vás i vaše dieťa, aby ste sa mohli spoločne ďalej radovať zo života, predsa len je možné liečbu urýchliť. Na vyhnanie kvasinky skvelo poslúžia dezinfekčné a antimykotické tinktúry. Napadnuté miesta sa potom v ústočkách bábätka potierajú až 5× denne.

 

Nezabúdajte, že k liečbe múčnivky patrí aj dôkladná dezinfekcia hryzadiel, hrkálok, cumlíkov a ďalších predmetov, ktoré si dieťa dáva do úst. Toto opatrenie totiž minimalizuje riziko znovunákazy dieťatka.

A čo mamička?


Múčnivka v ústočkách nakazeného bábätka s vysokou pravdepodobnosťou spôsobí prenos infekcie na bradavky dojčiacej mamičky. Typickými príznakmi býva svrbenie a štípanie bradaviek, ktoré sa zhoršuje pri dojčení. Na bradavkách sa môže objaviť aj pre múčnivku typický biely povlak.

 

Liečba opäť spočíva v aplikácii dezinfekčnej tinktúry. Pred dojčením je vhodné bradavky potrieť bórovou vodou. Opäť je vhodné poradiť sa s lekárom, ktorý tiež môže odporučiť špeciálnu antiplesňovú masť.

Prevencia múčnivky


Nepríjemná múčnivka desí mnoho mamičiek. K zníženiu rizika, že táto choroba bude obťažovať vás a vaše bábätko, sa dá urobiť hneď niekoľko vecí.

 

  1. Jedzte zdravo a nekonzumujte príliš veľa cukru, ktorý je potravou pre kvasinky. Naopak jogurty, probiotické nápoje a cmar sú skvelými zdrojmi prospešných baktérií.
  2. Posilňujte imunitu a snažte sa neužívať antibiotiká, ak to nebude nutné.
  3. Nepite mnoho kávy a čaju.
  4. Umývajte často hračky a ďalšie predmety, ktoré si bábätko s obľubou dáva do úst.
  5. Sterilizujte fľašky a cumlíky vášho dieťatka. 

Múčnivka u dospelých

 

Ak sa vo vašej rodine múčnivka objavila, určite máte strach aj o otecka bábätka alebo o staršieho súrodenca. Prenos tejto choroby na zdravé staršie dieťa alebo na zdravého dospelého človeka je ojedinelý. Zbystriť ale musíte v prípade, že máte v rodine dospelého so zníženou imunitou, diabetika, človeka, ktorý má problémy s pečeňou, či onkologického pacienta.

 

Ak predsa len ochorie staršie dieťa či dospelý človek múčnivkou, potom je potrebné posilniť imunitu a správnu funkciu pečene. Pacient by nemal jesť príliš veľa cukru, mal by pravidelne jesť potraviny bohaté na probiotiká (alebo ich aspoň užívať v tabletách) a dezinfikovať si ústa dezinfekčnou tinktúrou.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.