Základy dojčenia: Sprievodca pre nastávajúce mamičky

Buďme k sebe úprimní. Ak ide o dojčenie, nikdy nebudete mať núdzu o rady. Cieľom tohto sprievodcu je naučiť vás základy – čo vám pomôže stať sa sebaistou dojčiacou mamičkou, ktorá si nájde vlastnú cestu.

Pohodlné pozície


Všetky tie rady, ktoré vám dala sestra v tehotenskej poradni, majú tendenciu sa nenápadne vytratiť, keď máte začať dojčiť úplne sama. Pozrite sa na zhrnutie najobľúbenejších polôh:


Poloha v náručí
Uchopte dieťa tak, aby vám ležalo v ohybe paže s hlavičkou a telíčkom natočenými smerom k vám. Niektorým mamičkám uľahčí dojčenie, keď dieťa podložia vankúšom.

 

Uchytenie pod pažou
Sadnite si s dieťaťom tak, aby ste ho mali pod pažou, nožičky mu smerovali k vášmu chrbtu a hlavičku ste mali v ruke.


Poležiačky vedľa vás
Táto poloha je dobrá pre matky, ktoré rodili cisárskym rezom, pretože takto je možné dieťa nakŕmiť bez toho, aby vám zaťažovalo bruško. Ľahnite si na bok a dieťa si položte čelom k sebe.


Prikladanie
Keď prídete na to, ako správne prikladať, môže to byť, ako by ste získali kľúče k celému vesmíru zvanému dojčenie. Tu je niekoľko tipov na začiatok:

 

  • Ponúknite dieťaťu celý prsník, nielen bradavku
  • Zdvihnite svoje dieťa k prsníku, než aby ste sa vy nakláňali k dieťaťu
  • Keď sa dieťa prisaje, nemali by ste vidieť svoju bradavku či väčšiu časť dvorca
  • Sledujte dieťa a načúvajte, ako prehĺta a pri každom hlte urobí krátku pauzu
  • Spočiatku môžu byť prsníky trošku citlivé, ale kŕmenie by malo byť bezbolestné
 

Ak cítite, počujete alebo vidíte, že sa dieťa správne neprisalo, jemne mu umiestnite prst do kútika úst a od prsníka ho odtiahnite tak, aby ste videli jeho otvorené ústa. Týmto včasným zásahom zabránite poraneniu bradaviek.

 

Spúšťací reflex

Spúšťací reflex je kúzlo, o ktoré nám ide. Keď dieťa cicia z vášho prsníka, aktivuje vo vašom tele uvoľňovanie hormónu zvaného oxytocín. Ten je známym hormónom šťastia, ale v tomto prípade tiež spôsobuje kontrakciu mliečnych žliaz a uvoľnenie mlieka. Mnohé ženy to vnímajú ako pocit ľahkého ťahu v prsníku alebo si povšimnú, že dieťa cicia pomalšie.

Ako často mám dieťa kŕmiť?


Najlepšie je dieťa kŕmiť, kedykoľvek chce, aby malo zdravý prísun mlieka a vy ste zostali vyladená na jeho potreby. Deti sa prvých niekoľko mesiacov kŕmia priemerne 8 – 12 krát za deň, aj keď niektoré budú piť aj častejšie a iné možno len 6 krát za deň.*


Keď sa vytvorí rytmus, zistíte, že budú početnosť i dĺžka dojčenia pravdepodobne klesať. Dojčenie už vám ide obom lepšie a vaše maličké dokáže počas jedného dojčenia vypiť viac mlieka. Malá výstraha: nebuďte príliš prekvapená, keď sa vzorec kŕmenia naraz zmení. Vlaste zmenu očakávajte. Zrýchlenie rastu, strach z odlúčenia, rast zúbkov, alebo prostá zmena režimu sú bežné dôvody, prečo dieťa naraz pije viac alebo naopak menej než normálne.

Záleží na tom, ktorý prsník dieťaťu podám?


Zdieľanie je prejavom starostlivosti vo svete dojčenia. Rovnako ako časté dojčenie, tiež striedanie oboch prsníkov zaistí väčšiu a stabilnejšiu zásobu mlieka. Je to tiež dobrá poistka pre prípad, že by ste začali mať s jedným prsníkom problémy. Najlepším spôsobom ako zaistiť pravidelné striedanie prsníkov je sledovať kŕmenie a striedať, ktorý prsník ponúknete ako prvý. Než ponúknete prsník druhý, nechajte dieťa vyprázdniť prvý a nerobte si starosti, keď sa dieťa rozhodne, že z jedného to stačilo. Niektorým deťom stačí len jeden prsník, zatiaľ čo iné budú pravidelne využívať oba.

Čas na odgrgnutie


Grganie umožňuje vášmu dieťaťu zbaviť sa prebytočného vzduchu, ktorý vdýchlo počas kŕmenia. Niektoré mamy radšej nechajú dieťa odgrgnúť predtým, než ponúknu druhý prsník, zatiaľ čo iné to radšej urobia na záver dojčenia. O grgnutie sa môžete postarať niekoľkými spôsobmi:

 

1. Pridržte si dieťa na ramene a jemne ho hlaďte po chrbte. Alebo

2. si dieťa posaďte na nohy a mierne ho nakloňte dopredu. Jednou rukou mu podoprite bradu a druhou jemne trite chrbát.

Ako poznám, že to robím správne?


To je otázka za milión dolárov. Pravda je, že neexistuje len jediný správny spôsob dojčenia, a je úplne normálne, keď budete mať pocit, že sa vám to nedarí, aj keď vám to v skutočnosti pôjde celkom dobre. Tu je pár tipov, čo svedčí o tom, že na to idete správne:

 

  • Kŕmenie vás nebolí (trošku vyššia citlivosť je normálna)
  • Vaše dieťa je čulé a rastie podľa očakávania
  • Vaše dieťa má pravidelne mokrú plienku


Posledná poznámka

Nebojte sa požiadať o radu – aj keď sa bude zdať, že ide všetko dobre. Laktačná poradkyňa či sestra z tehotenskej poradne rozptýli všetky pochybnosti, ktoré sa vám môžu honiť hlavou, a pomôže vám s konkrétnymi problémami, ako je prikladanie či polohovanie.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.