Prvé príkrmy: kedy a ako začať


Pre každého rodiča je odmenou, keď vidí, ako rýchlo jeho novorodené bábätko rastie a učí sa nové veci. Keď začnete okrem mlieka prikrmovať tuhou stravou, získa tým vaše dieťa ďalšiu energiu a živiny potrebné na to, aby ďalej zdravo a šťastne rástlo.

Je moje dieťa pripravené na tuhú stravu?


Deti po prvom mesiaci všeobecne priberajú po dobu pol roka v priemere 0,5 až 1 kg za mesiac.
Materské mlieko predstavuje ideálnu počiatočnú stravu, ale ako dieťa rastie, je treba kŕmiť mliekom a zavádzať príkrmy tuhej stravy, aby rástlo a i naďalej priberalo mesačne asi 0,5 kg.

 

Začiatky zavádzania príkrmov sú veľmi náročné. Dieťa sa učí vnímať nové a rozdielne chute, ktoré nie vždy prijme pozitívne, čo je pre mamičku niekedy veľká skúška trpezlivosti.  

Od kedy zavádzať príkrmy


U plne dojčených detí začíname s príkrmami vo veku šiestich mesiacov, nedojčené deti môžu ochutnať prvé lyžičky varenej a rozmixovanej zeleniny s ukončeným štvrtým mesiacom.

 

Nezačínajte však s inými pokrmami, než je materské alebo umelé mlieko, pred štvrtým mesiacom veku dieťaťa, pretože jeho obličky a tráviaci systém nemusia byť ešte plne vyvinuté.

 

Ak nemáte istotu, kedy začať s prikrmovaním, požiadajte o radu svojho pediatra. Ten vám dá aj dôležité rady, ako príkrmy zavádzať a aké potraviny a ich úpravu zvoliť.

 

Máte pocit, že sa vaše dieťa budí od hladu?

Ak sa vaše dieťa v noci začína budiť, aj keď predtým spalo bez prerušenia, nie je to nutne známka toho, že je hladné. Deti v tomto veku majú tendenciu meniť spánkové vzorce. Spánok prechádza z hlbokého k ľahšiemu a objavujú sa krátke okamihy bdelosti, keď sa deti budia a plačom sa dožadujú pozornosti. Veľakrát stačí ponúknuť len trochu vody vo fľaške a dieťa znova zaspí.

Predčasne narodené deti


Než začnete prikrmovať predčasne narodené dieťa, bude treba, aby jeho zdravotný stav posúdil váš pediater. Pravdepodobne najvhodnejšou dobou, kedy začať s prikrmovaním, je päť až osem mesiacov po skutočnom dátume narodenia dieťaťa. Je však tiež najvhodnejšie počkať do troch mesiacov od predpokladaného dátumu pôrodu (PDP), aby sa stačila rozvinúť svalová koordinácia. Predčasne narodené deti v tomto veku stále nemusia pevne držať hlavičku, takže budete musieť dieťaťu počas kŕmenia tuhou stravou zaistiť spoľahlivú podporu hlavičky a krku.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.