Jedlo pre batoľatá
Vyvážená strava pre správny vývoj

Plazenie, lezenie, hranie, stavanie sa, prvé krôčiky a do toho otváranie zásuviek, vyťahovanie a premiestňovanie vecí, šplhanie na nábytok a ďalšie veselé kratochvíle. Batoľatá potrebujú mnoho energie a tým pádom i dokonalú rovnováhu živín a proteínov. Pestrá strava zahrnujúca potraviny zo všetkých piatich skupín zaistí vášmu dieťaťu zdravý rast a dostatok energie na roztomilé batoľacie lotroviny.

Ktoré skupiny potravín by mala obsahovať strava pre batoľa

  1. Ovocie a zelenina
  2. Mlieko, syry a jogurty.
  3. Mäso, ryby, vajcia, bôby a ďalšie iné než mliečne zdroje proteínov.
  4. Chlieb, ryža, zemiaky, cestoviny.
  5. Potraviny bohaté na tuky alebo cukry.

 

1. Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu. Ponúknite dieťaťu ovocie na raňajky a zeleninu i ovocie ako doplnok ďalších dvoch hlavných jedál. Batoľatá, rovnako ako dospelí, by mali zjesť päť alebo aj viac porcií čerstvého, mrazeného, konzervovaného alebo sušeného ovocia denne.

 

2. Mlieko, syry a jogurty

Z tejto skupiny dieťaťu dávajte denne tri porcie. Mlieko je stále dôležité, ale dieťa staršie než jeden rok potrebuje v skladbe potravín menej mlieka než koľko obsahuje strava pre bábätká. Pred kravským mliekom ale radšej stále voľte špeciálne mlieko batoľacie, ktoré obsahuje dôležité živiny pre konkrétny vek dieťaťa. Ak batoľa je jogurty a syry, môžete dávať mlieka o niečo menej.

 

3. Mäso, ryby, vajcia, bôby a ďalšie iné než mliečne zdroje proteínov

Patria sem potraviny ako orechy, šošovica a tiež dhál a tofu, ktoré sú zdrojom železa a zinku. Potraviny z tejto skupiny pridávajte do jedál dvakrát denne a raz či dvakrát týždenne ponúknite dieťaťu tučnejšiu rybu.

 

4. Chlieb, ryža, zemiaky, cestoviny

Potraviny s obsahom škrobu, ako je chlieb, ryža, cestoviny a zemiaky, vrátane sladkých zemiakov, sú skvelým zdrojom energie a mali by tvoriť súčasť každého jedla. Vyberte niečo z bieleho a niečo z celozrnného pečiva.

 

5. Potraviny bohaté na tuky alebo cukry

Batoľatá majú tieto potraviny prirodzene rady, je ale vhodné je obmedziť na minimum. K dvom hlavným jedlám môžete podávať puding alebo mliečnu ryžu. Nedovoľte však, aby tieto potraviny nahradili výživné potraviny z ostatných skupín. Malé dieťa si na cukor ľahko vytvára návyk, takže čím viac ho budete kontrolovať a podávať s rozumom, tým lepšie pre jeho zdravie a budúci život. Ako je ale známe, odriekaného chleba najväčší krajec, preto deťom nesvedčí ani úplný zákaz sladkého. Skôr či neskôr sa do kontaktu s potravinou bohatou na jednoduché cukry dostane, bez toho, že by ste to mohli ako rodičia ovplyvniť a deti, ktoré sú z domova naučené na zdravší typ potravín, majú potom v stravovaní lepšiu sebakontrolu.

Poznámka o potravinových doplnkoch s obsahom vitamínu A a D


Vo Veľkej Británii sa odporúča, aby deti do piatich rokov užívali potravinové doplnky s obsahom vitamínu A a D, pretože deti týchto vitamínov neprijímajú dostatok prirodzenou cestou zo stravy. Napomôže to správnej funkcii imunitného systému dieťaťa a zaistí správny vývoj kostí.

 

U nás v ČR dostávajú deti pri prvej prehliadke u pediatra na predpis Vigantol a užívajú kvapku denne.

Ktorým potravinám sa vyhnúť


Úplne vynechajte jedlá, ktoré majú vysoký obsah tuku a soli, teda vyprážané. Polotovary a hotové jedlá je najlepšie podávať iba výnimočne, ak nie sú špeciálne určené pre malé deti.

 

Batoľaťu nepodávajte diétne jedlo ani jedlo na chudnutie. Nízkokalorické potraviny nie sú pre batoľatá vhodné, pretože rastú a potrebujú viac kalórií.
 

Najlepšou voľbou je zdraviu prospešné jedlo pre celú rodinu. Zaistí správnu výživu a je úsporné: môžete pripravovať veľké dávky jedla, rozdeliť ich na jednotlivé porcie a skladovať v chladničke alebo mrazničke.

Nové chute


Dôležitá je rozmanitosť a zaujímavosť. Nové jedlo dieťaťu nenúťte, ale ponúkajte v malom množstve. Najprv nechajte ochutnať niekoľko hltov, nedávajte dieťaťu plný tanier. Niekedy je nutné nové jedlo ponúknuť niekoľkokrát, než ho dieťa prijme. Taká situácia je celkom bežná, preto si nerobte starosti a vydržte. Ponúkajte dieťaťu mnoho jedla v podobe jednohubiek a vždy nechajte na ňom, aby si určilo, kedy má dosť.

 

Prosím berte na vědomí, že informace poskytnuté v těchto článcích jsou všeobecné rady a neměly by být zaměňovány s radami lékaře. Pokud vy, vaše miminko nebo někdo z vaší rodiny trpíte závažnými nebo dlouhotrvajícími symptomy, nebo potřebujete konkrétní radu od odborníka, tak se prosím obraťte na odbornou lékařskou péči. Philips AVENT není zodpovědný za žádné škody způsobené nakládáním s informacemi poskytnutými na těchto webových stránkách.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.