Koľko toho vypije?
Pitný režim dojčiat, batoliat a malých detí

Ustrážiť pitný režim detí je veľakrát náročnejšie, než sledovať, koľko toho zjedia. Keď je malé dieťa hladné, buďte si istí, že sa samo ozve, ale na pravidelnú hydratáciu si obzvlášť dojčatá musia zvyknúť. Viete, aký je odporúčaný pitný režim detí a čo robiť, keď bábätko nechce piť?

 

V prvom polroku života, kedy je Svetovou zdravotníckou organizáciou odporúčané výhradné dojčenie, je potreba tekutín pokrytá materským mliekom. Na dennej báze teda nič iného okrem materského mlieka nie je potrebné bábätku podávať.

Materské mlieko: ako sa tvorí a aké má zloženie?


Materské mlieko je úžasná a doslova životadarná tekutina, ktorá je unikátna svojím zložením a má schopnosť prispôsobiť sa aktuálnym potrebám bábätka. Vďaka systému dojčenia, ktoré funguje na princípe stimulácie, si dieťa samo reguluje, koľko tekutín potrebuje.

 

Bábätko je v prvých týždňoch života u pediatra dôkladne kontrolované, aby mu nič nechýbalo a dobre sa vyvíjalo. Prvorodičky možno prekvapí, že novorodenec je dojčený 12 – 15× za deň, ale nejde o nič neštandardného. Deje sa tak práve kvôli úprave laktácie a rastovým špurtom. Dajte svojmu telu čas, aby sa naladilo na rytmus bábätka.

 

Materské mlieko je často rozdeľované na predné a zadné. Predné na smäd a zadné na hlad. Toto rozdelenie je ale trochu nešťastné, pretože prsníky nemajú žiadnu priečku, ktorá by mlieko oddeľovala. To mlieko, ktoré dieťa dostane ako prvé, je vodnatejšie a bohaté na sacharidy (dieťa cicia z plného prsníka). Mlieko tzv. „na hlad“ je tučnejšie a dieťa ho cicia už z pocitovo uvoľnenejšieho prsníka.

Pitný režim bábätiek do pol roka veku


Bábätkám (plne dojčeným aj na umelej mliečnej výžive) nie je potrebné do okamihu zavedenia príkrmov podávať iné tekutiny. V dňoch, kedy je bábätko choré, má horúčku alebo hnačku alebo vo veľmi horúcich letných dňoch, kedy sa telíčko rýchlo dehydruje, strážte, aby dieťa dostatočne pilo.

 

Deti, ktoré už začali príkrmami, ale tekutiny navyše potrebujú. Pokiaľ drobček odmieta vodu z fľaštičky, môžete ju skúsiť podávať po lyžičkách.

Pitný režim detí: koľko má vypiť dojča


Vek    Potreba tekutín (ml/kg telesnej hmotnosti)

 

  • 1.1. deň života    50 – 70 ml/kg telesnej hmotnosti
  • 2. deň    70 – 90 ml/kg telesnej hmotnosti
  • 3. deň    80 – 100 ml/kg telesnej hmotnosti
  • 4. deň    100 – 120 ml/kg telesnej hmotnosti
  • 5. – 9. deň    100 – 130 ml/kg telesnej hmotnosti
  • 10. deň – 7. mesiac    150 – 180 ml/kg telesnej hmotnosti
  • 8. – 12. mesiac    100 – 140 ml/kg telesnej hmotnosti
  • 2. rok    80 – 120 ml/kg telesnej hmotnosti

 

Zdroj:

Pitný režim u dětí, Pediatrie pro praxi 2007/3

Gregora, M.: Kniha o matce a dítěti, Grada Publishing, a. s. 2005

6 – 12 mesiacov


Vhodné typy nápojov a spôsob podania

Do pol roka veku je to iba materské mlieko, prípadne balená dojčenská voda. So zavádzaním príkrmov ale začnite dieťaťu pravidelne ponúkať aj tekutiny. Sladké nápoje vhodné nie sú, pretože udržujú v ústach ideálne prostredie pre tvorbu zubného kazu a podľa posledných prieskumov navyše podávanie sladkých nápojov v detskom veku môže viesť k riziku obezity v neskorších rokoch.

 

Úplne najvhodnejšia je čistá voda, ale tú dojčatá obvykle odmietajú, preto keď dieťa nechce piť, môžete vodu ochutiť kvapkou ovocnej alebo zeleninovej šťavy. Prírodné šťavy sú výborným zdrojom vitamínu C, obsahujú dôležité živiny z plodov (s výnimkou vlákniny) a pomáhajú vstrebať železo z rastlinnej stravy. Zaujímavá príchuť dojča zaujme, ale pretože obsahujú šťavy vysoký obsah glukózy, fruktózy a sacharózy, dávky cukru v nápojoch postupne znižujte.

 

Pre dojčatá nie je vhodný čierny a zelený čaj kvôli obsahu trieslovín, ktoré bránia vstrebávaniu železa a minerálov. Nepodávajte ani iné „dospelácké“ bylinkové čaje, ktoré by s ohľadom na svoje zdravotné účinky mohli v malom detskom tele naopak zapríčiniť nechcenú reakciu.

 

Vo výnimočných prípadoch pri hnačkách odporučí váš pediater detský čierny čaj bez kofeínu.

 

Ako naučiť dieťa piť je niekedy skutočne veda, ale tajomstvo sa môže skrývať aj v nevhodnej fľaši. Skúšajte viac druhov fľašiek a cumľov.

 

„Emilka ešte v deviatich mesiacoch skoro vôbec nechcela sama piť. Vyskúšali sme rôzne značky fľašiek, pri všetkých sa zlostila. Potom sme sa videli s kamarátkou, ktorá má 18-mesačného chlapčeka. Emilka chytila chlapčekovu fľašku so slamkou a okamžite začala sama piť. Od tej doby nepozerám na vekové odporúčania uvedené na fľašiach“, píše o svojej skúsenosti mamička Bára.

 

S vekom dieťaťa sa jeho potreba tekutín mení, ale dobrým ukazovateľom u dojčiat a batoliat sú mokré plienky. Moč by mal byť číry a bez zápachu. Ak je moč tmavý a zapácha a dieťa je navyše plačlivé a nesústredené, môže ho z nedostatku tekutín bolieť hlava. Také prípady vždy konzultujte so svojím pediatrom.

 

Náš tip:

Urobte z pitia zábavu. Ponúknite slamku, zafúkajte bubliny alebo si ťuknite na zdravie. Opäť platí, že deti sa učia napodobňovaním a keď uvidia rodičov piť vodu, zvyknú si na ňu oveľa ľahšie.

 

Prosím, berte na vedomie, že informácie poskytnuté v týchto článkoch sú všeobecné rady a nemali by byť zamieňané s radami lekára. Ak vy, vaše bábätko alebo niekto z vašej rodiny trpíte závažnými alebo dlhotrvajúcimi symptómami, alebo potrebujete konkrétnu radu od odborníka, tak sa, prosím, obráťte na odbornú lekársku starostlivosť. Philips AVENT nie je zodpovedný za žiadne škody spôsobené nakladaním s informáciami poskytnutými na týchto webových stránkach.

Odporúčané produkty Philips Avent

You are about to visit a Philips global content page

Continue

You are about to visit a Philips global content page

Continue

Naša lokalita sa najlepšie zobrazuje v najnovšej verzii prehľadávača Microsoft Edge, Google Chrome alebo Firefox.